Declaració de principis

Torneig femení. La vallesana Maica Garcia lidera la victòria d’Espanya contra Rússia, que permet al combinat estatal acabar primer de grup i com a únic equip invicte. França serà el rival dels quarts

Espanya 12 rússia 11

ESPANYA:Ester, Bach, Anni Espar (2), Bea Ortiz (3), Mati Ortiz (1), Helena Lloret (2) i Leiton –equip inicial–, Clara Espar, Peña (1), Forca, Gual, Maica Garcia (3) i Sánchez.RÚSSIA:Karnaukh, Prokofyeva (1), Vakhitova, Gorbunova (3), Serzhantova (3), Simanovic (1) i Ivanova (1) –equip inicial–, Karimova, Borisova, Timofeeva, Churzina, Ryzhkova (2) i Anastasia.PARCIALS:2-2, 4-3, 2-3 i 4-3.ÀRBITRES:Alexandrescu (Romania) i Mercier (França).PÚBLIC:Uns 2.500 espectadors a les piscines Bernat Picornell.

Després d’estrenar-se per la porta gran contra Hongria (13-9) ahir la selecció espanyola va superar Rússia i va culminar una fase de grups impol·luta en la qual ha guanyat els cinc partits disputats, una fita que no ha aconseguit cap més selecció a Barcelona. En els quarts de final es veurà les cares amb França, un equip amb un estatus inferior.

Ahir, amb el primer lloc en joc, les jugadores de Miki Oca van sortir amb confiança i, en un xoc igualat contra un rival incòmode, es van saber imposar en els moments clau per certificar el lideratge.

Helena Lloret, una de les jugadores amb més minuts fins ara, no va tardar a inaugurar el resultat. A continuació, un altre dels puntals de la selecció de Miki Oca, la vallesana Bea Ortiz, va deixar palesa la versatilitat que la caracteritza robant una pilota en defensa, iniciant l’atac i culminant-lo. Aquest inici elèctric en atac de les espanyoles va quedar frenat per dues dianes russes que van deixar l’empat en el resultat al final del primer parcial. La reacció de Rússia no va anar a més. Anni Espar i Helena Lloret van transformar dues superioritats (4-2) i van mantenir la iniciativa en el marcador i a la piscina malgrat les bones accions ofensives de Gorbunova (4-3 i 5-4). Aquest estira-i-arronsa es va mantenir fins al descans (6-5). Però Rússia va capgirar la situació a l’inici del tercer quart amb dos gols consecutius que li van permetre situar-se al davant en el resultat per primera vegada (6-7). Aleshores va aparèixer Bea Ortiz per neutralitzar l’empenta russa amb dos gols més (7-7 i 8-8) i encara hauria retornar l’avantatge amb un cop de canell subtil i enverinat que va acabar amb la pilota fregant el pal rus mentre sonava la botzina del final del tercer quart.

En el tram final, Espanya va oferir detalls ofensius variats i vistosos –Maica Garcia va esclatar amb tres gols i Mati Ortiz ho va brodar des de la boia–, però les russes ho van respondre tot, excepte el tercer gol de la vallesana Maica Garcia.

França, el rival desitjat

França ha accedit als quarts de final com a quarta classificada del grup A. Ha perdut contra els tres rivals més potents –Grècia, Itàlia i Holanda– i ha superat Croàcia i Israel. És un equip menys competitiu que l’espanyol i en els últims europeus no ha superat la frontera de la setena posició. El seu millor resultat va ser el bronze en les edicions del 1987 i 1989. Un dels referents és la capitana, Géraldine Mahieu, de 24 anys i que juga al Dunaujvaros hongarès. En unes hipotètiques semifinals, el combinat de Miki Oca es veuria les cares una altra vegada amb Rússia o amb Grècia, que protagonitzaran un altre dels duels de quarts.

França és el rival que volíem perquè és el més accessible, però no ens podem confiar