Ciclisme

El dret a decidir

Els Pirineus de demà a divendres han de trencar la igualtat entre els candidats a la general, amb els Sky Thomas i Froome, primer i segon

Segona victòria en dos dies per a Astana en l’escapada, ahir amb Nielsen

218 quilòmetres, de Carcassona a Banhèras de Luishon, té la primera entrega pirinenca del Tour, demà des de mig matí amb la retransmissió íntegra per televisió. Els Pirineus decidiran el vencedor d’aquest 105è Tour, que té dissabte una contrarellotge individual de 31 quilòmetres amb els quatre primers de la general especialistes en aquesta disciplina. Atzar a banda, doncs, seran les etapes de la serralada que comparteix Catalunya –la cursa passa per la Val d’Aran i la seva caravana farà nit a Vielha– les que estableixin l’ordre de sortida a la breu cronometrada final. “Hem competit molt bé com a equip fins ara; per tant, simplement, seguirem així”, insistia, ahir abans de l’etapa, el gal·lès Geraint Thomas, líder de la general amb el seu cap de files a l’Sky, segon a 1:39. “Esperem un dia sense estrès. Probablement, una escapada arribi a meta”, pronosticava, amb encert a Millàs, el mallot groc abans dels 181,5 quilòmetres al massís Central.

Astana, l’escapada

Dos de dos per al conjunt blau cel, després del triomf del basc Omar Fraile, dissabte a Mende, i del danès Magnus Cort Nielsen, ahir, en les dues úniques etapes en què el vencedor ha estat en l’escapada, massiva en les dues entregues del cap de setmana. “L’equip tenia aquesta etapa marcada per a mi des de fa dies. Havia d’escapar-me”, va dir el danès de 25 anys, a qui el triomf de Fraile, el dia abans, hauria animat: “Em va donar confiança; vaig veure que era possible guanyar en el Tour. Estic també feliç per ell, per mi i per l’equip. És increïble.”

Neutralitzat el primer intent d’escapada, al quilòmetre 4, Imanol Erviti (Movistar) va ser el primer a saltar a la que seria la bona, de 29 al 50. Hi va entrar Marc Soler i l’anterior mallot groc a Geraint Thomas, Greg van Avermaet (BMC), era el millor en la general, 21è a 29:02. Sky hi va donar el vist-i-plau i, llavors, Lilian Calmejane (Direct Energie) va presentar oposició a convertir-se en heroi, tot sol amb dos companys al darrere que quan l’escapada el va neutralitzar –havia passat sol Sié (2a) i va superar el minut a la fuga i els sis al pilot– el van consolar amb un cop a l’espatlla. Benoît Genauzeau, el director de l’equip, hi havia estat parlant per fer-lo entrar en raó...

Els 12,3 quilòmetres del pic de Nore (1a) a 41 de meta Pozzovivo (Bahrain) ho va intentar al davant. Però va ser Rafal Majka (Bora) qui coronaria sol el petit Ventor, mentre Daniel Martin (UAE) ho tornava a intentar sol, marxant del grup de favorits –el neutralitzarien alhora amb Sagan. “Les meves cames van cada dia millor. Em sento bé i espero ser protagonista als Pirineus”, va dir qui, ahir, va ser premiat amb la combativitat.

Sense ordre ni sentit, Marc Soler es va despenjar i al polonès el caçarien set homes, de què Ion Izagirre (Bahrain), Bauke Mollema, (Trek) i Magnus Cort (Astana) es jugarien el triomf als darrers 5 quilòmetres. El basc ho va provar a 1,4, però va ser el danès, marcant els rivals des del davant, qui, a 300 metres, va obrir el gas per acabar signant el doblet d’Astana.

Al dia i sense Moscon

“No estic pensant a guanyar el Tour. Vaig al dia i preocupant-me de la següent etapa. Dur el mallot groc és únic, un somni des de nen”, apuntava el gal·lès sobre la seva posició en la general. “Als Pirineus, serà meitat cames i meitat cap. He de ser dur físicament i mental. Què puc fer en la tercera setmana és encara una incògnita, però sé que seran etapes dures per a tots”, exposava Geraint Thomas després de l’etapa, de què al final es va comunicar l’exclusió de Gianni Moscon (Sky) per un incident amb un corredor del Fortuneo, Elie Gesbert. L’italià li va etzibar la mà dreta, durant els intents d’escapada. Dave Brailsford va acceptar la decisió i va demanar excuses a Gesbert.

Movistar no xuta

No és que el xut vagi al pal, és que no mira porteria, el conjunt navarrès. Líder de la classificació general per equips i estirant del grup de favorits, ahir al final de l’etapa, per mantenir-lo. Alejandro Valverde hauria renunciat a intentar-ho dissabte amb el final a Mende, en què Mikel Landa i Nairo Quintana van tornar a cedir temps amb els candidats al mallot groc. El vencedor de la Volta Catalunya veu els dos corredors amb opcions d’entrar al podi, a París. I, ahir, amb tres homes en l’escapada, entre què Marc Soler, després d’un esforç del vilanoví per entrar-hi un cop formada la fuga, com Directe Eenergie, Bora, Trek i Bahrain.

“Estem desitjant que arribin els Pirineus. Hi gastarem l’última bala. Si penséssim que tindrem sempre el mateix guió de cursa, no aniríem a París. Si som aquí és perquè la situació es pot canviar. Cada cop que ho hem intentat en cursa, hem sortit perjudicats, però hem de pensar que als Pirineus les coses poden canviar”, va manifestar el director de l’equip dels tres líders, José Luis Arrieta. “Hem perdut temps al nostre terreny. No és gens bo, però encara estem convençuts que aquesta darrera setmana podem aixecar el cap, que el cos respongui”, va dir Nairo Quintana, amb temps perdut per una doble punxada des de l’inici i que aquest 2018 havia competit menys que mai per aspirar al Tour. “La cursa encara pot donar moltes voltes”, s’hi afegia Mikel Landa, que opinava sobre el seu anterior equip: “Fins ara, s’ha vist que l’Sky està molt fort.”

Sagan, 100 dies demà

L’eslovac del Bora, l’únic amb tres triomfs aquest 2018, va dur el mallot de líder de la regularitat, ahir, per 99è dia. En set participacions i exclòs fa un any en la quarta etapa per l’incident amb Marc Cavendish, el triple campió del món ha acabat entre els cinc primers en 55 de les 120 etapes individuals que ha disputat. L’eslovac, que té etapes i 20 segons llocs, pot guanyar per sisena vegada el mallot de la regularitat si arriba a París, on encara no ha vençut l’esprint. Igualaria l’alemany Erik Zabel, amb 22 segons llocs, que els va guanyar seguits del 1996 al 2001. Peter Sagan és garantia d’espectacle. Ahir, en el descens de Siér, conduint el grup d’escapats amb Calmenjane al davant, va arribar a 88,7 km/h per marcar una mitjana en el descens de 54,3. “Ja tinc tants punts en la classificació de la regularitat com altres anys al final del Tour”, va dir el mallot verd, que va explicar que incloure Rafal Majka en l’escapada era l’objectiu de l’equip. “Llavors, ja era molt dur per a mi, i he aixecat el peu per arribar tranquil.”

15a etapa (181,5 km)
1r. M. Nielsen (Astana) 4h25:52
2n. J. Izaguirre (Bahrain) m.t.
3r. B. Mollema (Trek) a 0:02
4t.M. Valgren (Astana) a 0:29
5è. T. Skujins (Trek) a 0:34
24è M. Soler (Movistar) a 6:07
29è. C. Froome (Sky) a 13:11
34è. G. Thomas (Sky) m.t.
36è. T. Dumoulin (Sunweb) m.t.
General (2.549,5 km)
1r. G. Thomas (Sky) 62h49:47
2n. C. Froome (Sky) a 1:39
3r. T. Dumoulin (Sunweb) a 1:50
4t. Roglic (LottoNL) a 2:38
5è. R. Bardet (AG2R) a 3:21
6è. M. Landa (Movistar) a 3:42
7è. S. Kruijswijk (LottoNL) a 3:57
8è. N. Quintana (Movistar) a 4:23
9è. J. Fuglsang (Astana) a 6:14
10è D. Martin (Emirates) a 6:54
11è. A. Valverdre (Movistar) a 9:36
12è. B. Jungels (Quick-Step) a 9:53
13è. I. Zakarin (Katuixa) a 10:01
14è. P. Latour (Ag2R) a 17:28
15è. G. Van Avermaet (BMC) a 18:22
16è. M. Nieve (Scott) a 18:51
81è M. Soler (Movistar) a 1h41:00
150è. L. Craddock (E. First) a 2h54:14
Regularitat
1r. P. Sagan (Bora) 452 punts
2n. A. Kristoff (UAE) 170
3r. A. Démare (Groupama) 133
Muntanya
1r. J. Alaphilippe (Quick-Step) 92
2n. W. Barguil (Fortuneo) 70
3r. S. Pauwels (D. Data) 66
Joves
1r. P. Latour (Ag2R) 63h07:15
2n. G. Martin (Wanty) a 2:27
3r. E. Bernal (Sky) a 6:16
Equips
1r. Movistar Team 188h47:32
2n. Bahrain Merida a 7:10
3r. Team Sky a 42:22
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)