Ciclisme

La carretera els posa al seu lloc

Froome cedeix en els tres darrers quilòmetres i Thomas es consolida al groc rematant els atacs de Roglic i Dumoulin

Triomf d’etapa per a Quintana amb un atac al peu del darrer dels ports

El coll de Portet va sentenciar Chris Froome (Sky). Si més no l’Sky ja té clar, ara sí, quina és l’aposta vencedora els tres dies que queden de competició al Tour.

La inèdita pujada, afegida al port de Sent Lari e Sola, va deixar el quatre cops vencedor de la cursa fora de la lluita pel seu cinquè triomf a París, amb el seu company de files Geraint Thomas ampliant el marge en la general després de rematar els atacs de Tom Dumoulin (Sunweb) i de Primoz Roglic (Lotto NL). El gal·lès, amb una darrera acceleració a 200 metres de l’arribada encara va deixar els dos principals rivals del conjunt britànic a 1:59 i 2:47. Froomey es manté tercer a la classificació general a 2:31 i encara amb l’etapa reina dels Pirineus demà –s’entén que la d’avui serà amb la bandera blanca i servirà a algun altre equip per afegir-se a la nòmina de vencedors, si Sagan ho permet– i la contrarellotge individual dissabte.

Tot això en l’etapa més curta del segle XXI, que, graella de sortida a banda, va respondre a les expectatives i va permetre al Movistar redimir-se del seu discret paper en la lluita per la general amb el primer triomf d’etapa, de Nairo Quintana –el seu segon a la cursa francesa, després del de 2013. No està sentenciada, la general, perquè a Geraint Thomas encara no se l’ha vist ni tan sols patir, i el seu historial apunta que si arriba a París sense haver estat contra les cordes serà el primer cop que tanqui tres setmanes de cursa sense crisi. Però sí que està aïllada la incògnita de l’equació de la Royal Sky Force, que amb el gal·lès s’apuntaria el sisè Tour, tots des que el 2012 Bradley Wiggins va obrir el compte. I ho faria, la superestructura de Dave Brailsford, amb el tercer corredor diferent, tots britànics. I, de nou, amb el següent candidat a la successió ja dins les seves files tot i que, en aquest cas, Egan Bernal no tingui el passaport de les illes. Però és que, ahir, el colombià ja va demostrar de què és capaç; evitant que el seu cap de files perdés bous i esquelles en els dos darrers quilòmetres d’ascensió i pugui, encara avui, sortir en llocs de podi a la general. I, fins i tot, l’Sky encara pugui pensar a arribar a París amb el primer i segon. També dependrà del rendiment del dorsal 1 fins a la CRI, si amb la panxa plena de les tres darreres voltes grans disputades (Tour, Vuelta 2017, Giro 2018) encara és capaç de defensar els 18 segons que té respecte a Primoz Roglic, un dels millors ahir amb els seus dos atacs i, com els tres primers a la general, un bon corredor en la cronometrada.

Peu a terra

Peyragudes, des de Banhèras de Luishon, són encara no 20 quilòmetres. D’aquí l’invent de l’organització del Tour amb la sortida. El peu a terra i un mallot groc pintat a l’asfalt, darrere un calaix imitant els de les sortides de les curses de motociclisme. Dos al darrere (Froome i Dumoulin), dos més, oberts més enllà amb Roglic i Bardet, els Movistar en línia recta amb Geraint Thomas... Darrere, primer agrupats de cinc en cinc segons la general i, a partir del 20, de 10 en 10. Tot per una imatge, inèdita fins ara i sense cap transcendència.

Lilian Calmejane (Direct Energie) va ser el primer a intentar-ho. I l’estonià de l’Astana Tanel Kangert el que va aconseguir marxar per coronar primer el primer dels tres ports de l’etapa. Espectacular i sense quilòmetres de transició per enllaçar els ports del cantó francès del Pirineu de la zona de Loudenvielle, lloc de pelegrinatge del bon cicloturista. L’anècdota? La doble punxada al davant de Nairo Quintana, agafava el trencant des de Peirasorda a un minut del grup de favorits. Davant, entre l’estonià i Julian Alaphilippe encara amb corda per afegir punts a la seva classificació de la muntanya –segon al primer port i primer al segon–i tornar a demostrar les seves qualitats baixant, a Azet i on va caure Peter Sagan, després Marc Soler i Alejandro Valverde (Movistar Team), amb Rafal Majka (Bora) entre altres. Significatiu, un dia més, el paper del vilanoví. Primer entrant el Vala a l’escapada i, després, estirant el grup de favorits a l’inici del segon port. “Ha estat curt però intens. M’ha agradat, em feia por passar un mal dia després dels esforços d’ahir però he tingut bones sensacions”, va dir el mallot de punts vermells, que fins i tot va accedir al tercer lloc del verd.

Atacar o atacar

El perfil de l’etapa no deixava alternativa als primers de la general, Sky a banda. L’Ag2R ho va intentar a les primeres rampes del coll de Val Louron - Azet. El líder de la classificació dels joves, amb una cadència superior a la de Froome en els seus millors temps, va ser el que va donar continuïtat a l’esforç en benefici de Romain Bardet, conscient que a la contrarellotge no hi tindrà res a fer... Però el tercer el 2017 a París va fer figa en el darrer port, cedint quasi dos minuts per acabar l’etapa, fos, a gairebé tres minuts del podi. Marc Soler, neutralitzat, va ser precisament el que va donar relleu a la tasca de Latour. Ell i, al darrere, sis homes de l’Sky.

Tanel Kangert es va presentar sol al peu del darrer port, de categoria especial. Amb 2:40 sobre els favorits i 47 respecte al grup de Valverde i Majka. Marc Soler va fondre Jonathan Castroviejo, i Daniel Martin (UAE), segon ahir, va atacar amb Quintana seguint-li la roda. 15 quilòmetres tenien els dos escaladors, que no inquietaven els candidats a guanyar la general. Sí que ho feia Primoz Roglic i, per això, quan l’eslovè va atacar va ser Froome el que va sortir a agafar-li la roda. Igual que va fer als Alps amb Martin, quan Thomas només saltava si era Dumoulin el que intentava marxar. Ahir, l’eslovè ho va intentar dos cops i, amb el dorsal u a roda, va ser l’holandès del Sunweb el que va haver d’eixugar la diferència, amb el mallot groc seguint-lo i la resta de la formació saltant pels aires.

Nairo va atrapar Valverde i es llançava a pel cap de cursa per aconseguir un triomf parcial en el Tour que tant ha ambicionat guanyar algun cop aquests darrers anys. Ho va fer a 6 i mig de l’arribada mentre darrere, a 10 quilòmetres per acabar, Wout Poels recomponia la Royal Sky Force, amb quatre homes en un grup de vuit. Froome ja va donar alguna mostra de debilitat despenjant-se per moments , a 7. Ho feia, del tot, Bardet encara amb Poels marcant un ritme que deixava el triomf al colombià del Movistar en franquícia. A cinc era un altre Lotto NL, Kruijswijk, el que atacava. Amb el colombià de l’Sky, Egan Bernal, agafant el protagonisme. Quan va ser Roglic el que atacava per al conjunt belga, a 3 quilòmetres, Chris Froome es va enfonsar i va ser Geraint Thomas el que va respondre. Com quan a la pancarta dels dos darrers quilòmetres era, per fi Dumoulin, el que ho intentava. Aleshores, la promesa de l’Sky anava a salvar el quatre cops vencedor del Tour i Gei es quedava amb l’holandès i els dos Lotto per aguantar encara un nou intent de l’eslovè. A 200 metres, el mallot groc va tornar a mostrar el seu bon final com en els seus dos triomfs als Alps i no només va treure temps als dos candidats a destronar Sky sinó que va agafar la bonificació pel tercer lloc.

17a etapa (65 km)
1r. N. Quintana (Movistar) 2h21:17
2n. D. Martin (UAE) a 0:28
3r. G. Thomas (Sky) a 0:47
4t. P. Roglic (Lotto NL) a 0:52.
5è. T. Dumoulin (Sunweb) m.t.
6è. S. Kruijswijk (Lotto NL) a 1:05
7è. E. Bernal (Sky) a 1:33
8è. C. Froome (Sky) a 1:35
9è. M. Landa (Movistar) m.t.
10è. I. Zakarin (Katuixa) a 2:01
11è. R. Majka (Bora) a 2:20
12è. A. Valverde (Movistar) a 2:32
13è. R. Bardet (Ag2R) a 2:35
60è. M.Soler (Movistar) a 19:30
134è. P. Sagan (Bora) a 26:29.
General (2.830,5 km)
1r. G. Thomas (Sky) 70h34:11
2n. T. Dumoulin (Sunweb) a 1:59
3r. C. Froome (Sky) a 2:31
4t. Roglic (LottoNL) a 2:47
5è. N. Quintana (Movistar) a 3:30
6è. S. Kruijswijk (LottoNL) a 4:19
7è. M. Landa (Movistar) a 4:34
8è. R. Bardet (AG2R) a 5:13
9è D. Martin (Emirates) a 6:33
10è. J. Fuglsang (Astana) a 9:31
11è. A. Valverdre (Movistar) a 11:25
12è. I. Zakarin (Katuixa) a 11:31
13è. B. Jungels (Quick-Step) a 14:20
14è. P. Latour (Ag2r) a 16:03
15è. G. Martin (Wanty) a 22:30
16è. E. Bernal (Sky) a 24:34
17è. W. Barguil (Fortuneo) a 26:54
62è M. Soler (Movistar) a 1h52:05
146è. L. Craddock (E. First) a 3h41:40
Regularitat
1r. P. Sagan (Bora) 452 punts
Muntanya
1r. J. Alaphilippe (Quick-Step) 140
Joves
1r. P. Latour (Ag2R) 70h50:14
Equips
1r. Movistar Team 211h48:39

Froome a terra per culpa d’un gendarme

Finalitzada l’etapa, els corredors havien de tornar en bici fins ea bus. Abrigats després de l’esforç, a Chris Froome un gendarme no el va reconèixer quan baixava i, pensant que era un aficionat, li va impedir el pas fins al punt que el quatre cops campió del Tour va acabar caient a terra.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)