Més esport

Les amenaces de Trump i la NFL no aturen les protestes dels jugadors

Polèmica. Genolls a terra, punys en alt o quedar-se al vestidor fins al final de l’himne, la forma triada per reclamar més igualtat malgrat el risc de sancions

La NFL ha arrencat i en el duel entre Miami i Tampa els jugadors locals Kenny Stills i Albert Wilson han posat el genoll a terra quan sonava l’himne americà. El president Donald Trump va demanar l’expulsió de la lliga per als qui ho fessin i els dirigents de la principal lliga dels Estats Units van acceptar afegir sancions en el reglament, però no han impedit les protestes en diversos partits i en diferents formes.

Genoll a terra seguint el camí iniciat per Colin Kaepernick al 2016 per protestar contra el racisme i les desigualtats socials, puny en alt o quedar-se al vestidor. Ha estat el camí escollit pels jugadors en l’estrena de la NFL per seguir exercint d’altaveu social. El quarterback està a l’atur, en bona part per ser la cara visible de les reivindicacions, i ha fet servir les xarxes socials per donar suport als protestants i felicitar-los per la valentia. “Un bon primer pas seria que la lliga reconegués què li està fent a Colin Kaepernick i Eric Reid. No pots dir com a lliga que dones suport als jugadors i les protestes i discriminar els jugadors que van iniciar les protestes”, ha denunciat Kenny Stills.

El genoll a terra és una polèmica que viu el seu tercer any. Donald Trump va demanar mà dura amb sancions a qui no respecti l’himne i fins i tot va dir que qui ho fa “no hauria d’estar en aquest país.” La NFL es va posar al costat del president i al maig va anunciar la introducció de sancions per als qui ho fessin, tot i donar l’alternativa de quedar-se al vestidor fins que sonés l’últim acord, tal com han fet avui quatre membres dels Jacksonville Jaguars. A L’amenaça de vaga i el conseqüent tancament de la competició va dur els dirigents de la lliga a frenar-ho, a l’espera de parlar-ne amb el sindicat de jugadors. Altres com Malcolm Jenkins i De’Vante Bausby (Philadelphia Eagles) han optat pel puny en alt. “Abans de gaudir del partit, un moment per recordar que més del 60% de la gent a presó és gent de color. La NFL té un 70% d’afro-americans. El que veieu al camp no representa la realitat diària. Amèrica... nosaltres som l’anomalia”, reflexionava Jenkins a les xarxes socials. Franquícies com Miami van incloure multes i partits sense jugar en el reglament intern, però el primer partit ja ha deixat clar que servirà de poc i l’entrenador s’ha situat al bàndols dels amenaçats.

Trump és la cara visible dels qui consideren que els jugadors estan menyspreant la bandera i altres símbols del país, amb cadenes conservadores com la FOX atiant el foc sempre que poden. “Mai ha estat per la bandera o les tropes. Sempre ha estat per la igualtat social i la injustícia racial”, ha exclamat una de les grans estrelles de la NFL, Aaron Rodgers.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)