Atletisme

El jove noruec volador

Jakob Ingebrigtsen, de només disset anys, fa un doblet històric en guanyar la final dels 5.000 m l’endemà d’emportar-se la medalla d’or en els 1.500 m

El palamosí Adel Mechaal va abandonar la prova abans del quart quilòmetre

La croata Sandra Perkovic va guanyar en disc per cinquena vegada seguida

Amb disset anys Jakob Ingebrigtsen ha aconseguit la fita històrica de guanyar la medalla d’or en els 1.500 m i els 5.000 m, un doblet que ningú havia fet en un campionat d’Europa. El noruec va tornar a demostrar tot el seu potencial en la final dels 5.000 m i es va emportar la medalla d’or un dia després d’aconseguir el títol en els 1.500 m. Jakob Ingebrigtsen va iniciar la prova en la part de darrere i després del tercer quilòmetre va buscar les primeres posicions seguit pel seu germà gran Henrik. El tercer germà, Filip, va ser baixa d’última hora i no va disputar la final. Jakob es va situar primer en els 3.800 m, va canviar el ritme, no va deixar que ningú el superés, i va arribar a la meta amb un registre de 13:17:06, nou rècord d’Europa sub-20. El seu germà Henrik va intentar apropar-se a ell en els darrers 200 m però no va poder i es va haver de conformar amb el subcampionat amb una marca de 13:18.75, davant del francès Morhad Amdouni, el campió dels 10.000 m, que va arribar amb 13:19.14.

Després de la seva quarta posició en els 10.000 m de dimarts passat Adel Mechaal va afrontar els 5.000 m amb la intenció de lluitar per pujar al podi. Va estar entre els deu primers en la primera part de la prova, però abans del quart quilòmetre es va retirar. Després de la cursa el palamosí va explicar: “Veia que les cames no anaven, i he preferit parar i pensar en les properes competicions.” Adel Mechaal va reconèixer que els 10.000 m el van desgastar molt i que no s’havia recuperat prou bé.

Bronze en el 4x400

En el relleu 4x400 m l’equip d’Espanya va guanyar la medalla de bronze en una cursa on fins a 50 m del final semblava que tenia l’or i el títol al seu abast. Amb un equip format per Óscar Husillos, Lucas Bua, Samuel García i Bruno Hortelano el conjunt estatal es va situar primer amb el segon rellevista i va incrementar l’avantatge fins que Bruno Hortelano va entrar en la recta final. El cansament li va passar factura i va cedir tota la diferència que tenia i va perdre dues posicions per entrar tercer darrere de Bèlgica i la Gran Bretanya.

Per cinquè campionat d’Europa consecutiu la croata Sandra Perkovic va pujar al capdamunt del podi. La doble campiona olímpica i mundial havia guanyat l’europeu els anys 2010, 2012, 2014 i 2016, i també ho va aconseguir a Berlín. La seva victòria no va ser gens fàcil i fins al cinquè intent no es va posar al davant ja que amb menys de 60 metres ocupava la tercera posició. Un llançament de 67,62 la va situar primera i va superar l’alemanya Nadine Müller, que manava amb 63,00 m. Les alemanyes van aconseguir la segona, la tercera i la quarta posició.

La jove britànica Dina Asher-Smith, de 22 anys, es va convertir en la reina de la velocitat en guanyar els 200 m i fer el doblet de la velocitat, ja que fa uns dies es va imposar en els 100 m. Dina Asher-Smith va baixar per primera vegada en la seva vida dels 22 segons i amb 21.89 va fer la millor marca mundial de l’any. L’holandesa Dafne Schippers va ser segona amb 22.14, i va quedar davant de la seva compatriota Jamile Samuel (22.37).

Títols polonesos

La polonesa Justyna Swiety-Ersetic i la grega Maria Belibasaki van protagonitzar uns 400 m molt disputat i que es va decidir per quatre centèsimes. La grega va dominar la recta final i la polonesa va remuntar en els darrers instants, va guanyar amb 50.41 i va convertir-se en la líder europea de l’any. El seu compatriota Adam Kszczot va guanyar el 800 m per tercer campionat europeu consecutiu, i ho va fer superant el campió del mon el francès Pierre Ambroise Bosse, que va portar el pes de la cursa des dels 400 m, però ho va pagar en la recta final i va ser superat també pel suec Andreas Kramer. L’equip polonès també va guanyar el 4x400 m femení, amb una gran actuació final de la campiona dels 400 m.

LA MÉS RÀPIDA

La britànica Dina Asher-Smith va guanyar el 200 m i va fer el doblet de la velocitat

Galimany i Guerrero tanquen la participació catalana

La darrera jornada dels europeus es tancarà amb la participació de dues catalanes: Marta Galimany i Esther Guerrero. La vallenca correrà la marató a les nou i cinc minuts del matí, mentre que la banyolina disputarà la final dels 1.500 m a les vuit del vespre. Marta Galimany, de 32 anys, buscarà una bona classificar en la marató, una prova molt oberta i en què tindrà la companyia de quatre atletes més de l’equip espanyol. Aquesta temporada no té marca en la marató i el seu millor registre de 2h34.16 data de l’any passat. En els Jocs Mediterranis la vallenca va ser segona en la mitja marató. Esther Guerrero, de 28 anys, es va classificar per a la final dels 1.500 amb el quart i últim temps de repesca de les semifinals (4:10.14), la dotzena de les dotze participants. Serà la seva primera aparició en la final d’un gran campionat en la seva aposta pel canvi de distància. La banyolina té l’onzena pitjor marca de les dotze finalistes (4:07.90). En la final Esther Guerrero tindrà la companyia de la soriana Marta Pérez, que es va mostrar molt forta en la semifinal i va fer el tercer millor registre.