Tennis

Revolució en la copa Davis

Tennis. L’assemblea de la federació Internacional (ITF) va aprovar amb un 71,43% dels vots el nou format de la competició impulsat pel grup Kosmos del futbolista Gerard Piqué

Després de 118 anys d’història la copa Davis afrontarà un canvi radical a partir de l’any 2019. L’assembla de la Federació Internacional de Tennis (ITF) celebrada a Orlando, Estats Units, va aprovar la proposta del nou format impulsada pel grup inversor Kosmos presidit pel futbolista del FC Barcelona, Gerard Piqué. La nova i revolucionaria copa Davis tenia el suport de l’ITF i del comitè de la copa Davis però, necessitava la ratificació dels dos terços de l’assemblea i el va aconseguir. Va tenir un 71,43% dels vots a favor i un 28,57% en contra.

El president de la federació internacional, el nord-americà David Haggerty, es va mostrar molt satisfet de la ratificació i va dir que això significava assegurar el futur de la competició a llarg termini i que els nous ingressos serviran per ajudar a consolidar el tennis en tots els països. El president de Kosmos, Gerard Piqué, va manifestar que era un dia històric i que serà el començament d’una nova era per a aquest esport. El defensa del Barça tenia permís del club per no estar present en l’entrenament d’ahir i fer el desplaçament a Orlando per defensar el projecte davant l’assemblea. L’acord entre la federació internacional i Kosmos és per 25 anys amb una inversió de 3.000 milions de dòlars. La nova copa Davis preveu uns 25 milions de dòlars anuals per a les federacions i uns 20 milions més per als jugadors.

Febrer i novembre

La nova copa Davis s’iniciarà el 2019 amb la disputa d’una fase de classificació entre 24 països els dies 1 i 2 de febrer. Es mantindrà el sistema tradicional d’alternança a casa i a fora en els enfrontaments entre els països i se seguiran jugant cinc partits –quatre individuals i un dobles–, però en només dos dies de competició. Els 24 equips sortiran dels quatre perdedors dels quarts de final del 2018 –Bèlgica, Alemanya, Itàlia i Kazakhstan–, els vuit guanyadors del play-off de l’edició d’enguany i els millors classificats dels actuals grups, sis de l’Europa/Àfrica, tres de l’Àsia/Oceania i tres del grup Amèrica. Aquests grups se seguiran disputant en dues dates al mesos d’abril i de setembre.

Els 12 guanyadors es classificaran per a la fase final que disputaran 18 països. Els altres participants seran els quatre semifinalistes de l’actual edició –França, Espanya, Croàcia i els Estats Units–, i dos països convidats que es decidiran abans de fer el sorteig de la fase classificatòria. La fase final es jugarà la setmana del 18 al 24 de novembre i la seu variarà cada any, per la primera edició hi ha dues candidates, Lilla (França) i Madrid.

El nou format de la copa Davis variarà els tradicionals enfrontaments a cinc partits –dos individuals, el doble i dos individuals– en tres dies de competició. Ara en la fase final es jugaran només tres partits, dos individuals i el doble. També canvien els partits a cinc sets i es jugarà a tres. Els 18 equips de la fase final es dividiran en sis grups de tres i s’enfrontaran tots contra tots de dilluns a dijous. Els sis primers i els dos millors de tots els grups jugaran els quarts de final divendres. La semifinal es disputarà dissabte i la final, diumenge.

LLARGA DURADA

L’acord és per 25 anys amb una inversió de 3.000 milions de dòlars i s’inicia l’any 2019

REDUCCIÓ

De cinc partits en l’enfrontament es passa a tres, i de cinc sets també es passa a tres
Estic molt content que els països hagin votat per assegurar el futur de la copa Davis a llarg termini. Serà molt més atractiva per a tothom
Els nous ingressos tindran un efecte transformador en el tennis en tots els països
David Haggerty
PRESIDENT DE LA FEDERACIÓ INTERNACIONAL
És un dia històric i estic convençut que l’acord garanteix el futur de la copa Davis i el desenvolupament del tennis
És el començament d’una nova etapa que garanteix un lloc preeminent a la competició
Gerard Piqué
PRESIDENT DE KOSMOS
FASE CLASSIFICATÒRIA
Participants
24 països.
Sistema
Eliminatòries directes.
Seu
La tradicional alternança de la copa Davis de casa i fora entre els països que s’enfronten.
Partits
Quatre individuals i un doble al millor de tres sets amb ‘tie-break’ en l’últim, tant en els individuals com en el doble.
Durada
Dos dies de competició.
FASE FINAL
Participants
18 països. Els 12 classificats de la fase classificatòria, els 4 semifinalistes de l’any anterior i 2 convidats.
Sistema
Sis grups de tres equips i es classifiquen per als quarts de finals els sis primers i els dos millors segons. Després es jugarà la semifinal i la final.
Seu
En la primera edició de l’any 2019 s’ha d’escollir entre Lilla (França) i Madrid.
Partits
Dos individuals i un doble, al millor de tres sets amb ‘tie-break’ en l’últim, tant en els individuals com en el doble.
Durada
Una setmana.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)