Ciclisme

La 20a edició de la Tramun, el 14 d’octubre

Ciclisme. La cursa dels corriols torna a ser per tercer any de categoria UCI en la distància de 77 quilòmetres i 2.500 m de desnivell

La Tramun arriba aquesta tardor a les vint edicions i ho fa, per tercer any, com a prova de les UCI Marathon Series, una categoria que distingeix la cursa dels corriols i la situa en el calendari internacional. Per això es torna a disputar el mes d’octubre –abans era a la primavera– i acaba a Fontajau en lloc de Salt, com abans de ser UCI. Són 77 quilòmetres i 2.500 m de desnivell positiu acumulat per la Garrotxa, la Selva i el Gironès amb només 500 dorsals disponibles i una versió reduïda, des del quilòmetre 40, de 33 i 900 amb un sostre de participació de 300 ciclistes.

La presència de La Tramun al calendari de l’UCI fa que a Girona hi vinguin alguns dels millors especialistes del món, que es converteixen en els millors ambaixadors internacionals de la prova que organitza el BTT Fornells. “És la millor cursa de BTT que he fet mai”, va dir el vencedor de la cursa el 2016, el belga Sébastien Carabin. L’any passat ell, l’excampió del món Roel Paulissen, l’italià Longo i el polonès Mariusz Michalek es van confondre en un corriol a trenta quilòmetres del final quan lideraven la cursa i, com que van anar a buscar un enllaç amb el camí, i van tallar més que els rivals, van ser desqualificats. La victòria va ser per a Francesc Guerra (BUFF), que el març passat es va convertir en la revelació de la Cape Epic –la millor cursa per etapes al món, a Sud-àfrica– quan amb el portuguès Luis Leão Pinto va igualar el quart lloc de Josep Antoni Hermida el 2013; el millor assolit per un corredor de l’Estat. La campiona belga Alice Pirard va ser la millor dona.

La Tramun Kids, la versió infantil, i un campus de tecnificació, completen el programa del que es considera la festa major de l’autèntica BTT.