Rugbi

Una ‘fusió’ a foc lent

Rugbi. El president de la USAP proposa formar conjuntament amb els Dragons un equip de rugbi a 7 per aprofitar el potencial dels dos clubs, sobretot en les categories de formació

La idea sobre una possible aliança regular, o fins i tot una fusió, entre els Dragons Catalans i la USAP continua viva aquests dies a Perpinyà. El primer que ho va proposar va ser l’exjugador de la Unió Tretzista Catalana Franck Azéma, que també va ser entrenador de la USAP. Fins i tot va proposar que el nou club es digués Catalunya. Abans-d’ahir s’hi va afegir el propi president del club del Top 14, François Rivière, que va proposar la creació d’un equip de rugbi a 7, modalitat olímpica, que podria aprofitar jugadors dels dos clubs, sobretot de les categories de promoció. “Per nosaltres és una obligació de la federació crear un equip de rugbi a 7. Doncs per què no ho fem conjuntament? Seria un mitjà interessant perquè els Dragons i la USAP unissin forces”, va dir Rivère a l’emissora France Bleu Roussillon.

El rugbi a 7, tot i que és olímpic, és una modalitat en què pràcticament no hi ha campionats regulars ja que són els mateixos jugadors del 15 qui el practiquen quan s’acaben les seves temporades. Les sèries mundials, competició per seleccions, són el torneig més conegut.

El triomf dels Dragons a la Challenge Cup, que ha coincidit amb el retorn de la USAP al Top 14, ha posat fi al tabú d’un acostament real entre els dos clubs. Tots dos estan situats al mateix barri de la ciutat del Rosselló, a Vernet, però no han treballat mai junts tot i que van signar un acord el 2009 en què teòricament havien de treballar plegats en mètodes d’entrenament, preparació física i sistemes de vídeo i estadístiques. Tot i que els Dragons juguen una competició internacional –la Super League– el pressupost d’aquesta temporada de la USAP, al Top 14, serà superior al del seu veí (16 milions per 12). L’assistència a l’Aimé Giral també és lleugerament superior a la del Gilbert Brutus, tot i que són camps amb una capacitat similar.

Dècades de rivalitat

Si s’hagués de posar una data en què la convivència entre el rugbi a 13 i a 15 va saltar pels aires definitivament a l’Estat francès aquesta seria el 19 de desembre del 1941, quan la federació del 13 va ser dissolta pel govern de Vichy del mariscal Pétain, aconsellat per Jérôme Carcopini, ministre d’Educació i Joventut. Va ser l’únic esport sotmès a aquest tractament a França durant aquells anys. Vichy va ordenar també l’espoliació dels béns de la federació del 13 en benefici de la Federació Francesa de Rugbi. Amb aquests precedents és comprensible entendre que la rivalitat no només entre els Dragons i la USAP sinó entre les dues modalitats a la Catalunya Nord i a molts més llocs de França sigui molt complexa.

LES DADES

16
Milions.
És el pressupost d’aquesta temporada per a la USAP al Top 14.
12
Milions.
És el pressupost per a la Super League dels Dragons Catalans.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)