Ciclisme

McKinnon, primera dona transgènere campiona del mon

Ciclisme. Debat sobre la participació de la corredora canadenca que va guanyar l’or al campionat disputat a Los Angeles

El debat és ben viu. Rachel McKinnon es va penjar l’or en el l’UCI Masters Track Cycling World Championships 2018. El mundial en pista coberta va acabar amb la medalla penjada al coll de la canadenca, que s’ha convertit en la primera dona transgènere en assolir-ho. I no tothom hi està d’acord, començant per les rivals.

“Primera dona transgènere campiona del mon... de la història.” McKinnon celebrava així a les xarxes socials el títol obtingut a Los Angeles. La canadenca va néixer biològicament home, però mai s’hi ha sentit i s’identifica com a dona transgènere, sent professora universitària de filossofia i ètica, especialista en gènere. A Los Angeles va participar en la categoria de 34 a 39 anys i de 35 a 44, aconseguint medalles i batent diversos rècords del mon. La tercera classificada en esprint de 200 metres, la nord-americana Jennifer Wagner ha estat de les que ha alçat la veu mostrant-se contrària a què pugui participar. McKinnon, que també competeix en ruta, li va recordar que l’havia superat la majoria de cops en els anteriors enfrontaments i aleshores no va haver-hi queixa. “Quan guanyem és perquè som transgènere i és injust, però quan perdem a ningú li importa.” Diversos mitjans de comunicació nord-americans han fet debats sobre qui té raó, McKinnon o Wagner. “No pot ser que tinguem dones reconegudes com a dones trans legalment i no se les reconegui igual en l’esport. Centrar-se en l’avantatge competitiu és irrellevant perquè és una qüestió de legalitat”, sentencia la canadenca.

La normativa ha anat evolucionant i des de 2015 el COI permet a les dones transgènere participar en competicions femenines si porten més d’un any amb un nivell de testosterona baix (per sota de deu nanomols per litre). Una condició que l’Unió Ciclista Internacional també ha adoptat. Hi ha teràpies per suprimir la testosterona. Precisament veus com la de McKinnon han criticat aquest reglament per arbitrari i perquè els nivells varien a cada persona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)