Esquí

“L’objectiu és posar els Pirineus al món”

Esports d’hivern. El projecte olímpic ha centrat la presentació de la temporada de la federació catalana. Tots els actors coincideixen en assenyalar que uns Jocs serien un impuls per a les comarques catalanes de muntanya

El projecte olímpic dels Pirineus catalans i Barcelona –que presentarien una candidatura per als Jocs del 2030– han acaparat el protagonisme en la presentació de la temporada de la Federació Catalana d’Esports d’Hivern, que ha tingut lloc aquesta tarda a les instal·lacions de l’INEFC de Barcelona. El secretari general de l’Esport, Gerard Figueras, ha avançat que la taula del projecte olímpic acaba de celebrar la cinquena reunió. També que s’obrirà una oficina tècnica que en el primer trimestre de 2019 ja hauria de tenir elaborat una primera proposta de document operatiu. El pes de la candidatura, que amb els nous criteris del Comitè Olímpic Internacional (COI) ja no cal que lideri una ciutat, el durien la mateixa SGE, l’empresa pública Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), propietària d’algunes de les estacions d’esquí del Pirineu català, i d’altres actors.

Figueras ha destacat que el Comitè Olímpic Internacional (COI) veu amb bons ulls la proposta catalana: “Vam tenir una delegació del COI visitant el Pirineu per comprovar que tenim actius que ens possibiliten somiar amb esperances ben fonamentades. Amb motius dels Jocs de la Joventut de Buenos Aires, el COI ens va entregar un informe que avala des del punt de vista tècnic que és possible que entre els Pirineus i la gran Barcelona organitzem uns Jocs d’acord amb els criteris de sostenibilitat del COI.”

El secretrai general de l’Esport ha posat en valor les aliances entre els sectors públics i privats i la flexibilització de les condicions del COI, que fan molt més barates les candidatures, com a elements clau per dur a terme els Jocs. Ricard Font, president de FGC ha dit que uns Jocs “ajudarien a posar els Pirineus al món.” “Ens ajudarien a resoldre algunes infraestructures pendents d’una vegada per totes i aconseguiríem poder ser un territori global i que ens puguem dirigir a tot el món per dir-los que a la nostra muntanya s’ho poden passar bé, esquiar molt i menjar molt bé.”

El projecte olímpic també és vist com un incentiu per fer avançar els esports d’hivern a Catalunya. Òscar Cruz, president de la FCEH, ha recordat que hi va haver un abans i un després en el nivell dels esportistes catalans i espanyols gràcies als Jocs de Barcelona: “Vam saltar a 22 medalles olímpiques i ja no s’ha baixat d’aquest graó. Va ser gràcies als recursos destinats en programes de tecnificació i alt nivell. Els gestors dels esports d’hivern volem el mateix per als nostres esportistes. Si volem que pugin o s’acostin als podis necessitem programes per formar esportistes i tècnics i infraestructures que ara no tenim. El projecte olímpic pot donar l’empenta que necessiten els nostres esportistes.”

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, s’ha mostrat convençut que la candidatura pot bastir un projecte potent: “Entre tots farem una candidatura potent que reforci les nostres virtuts i que faci créixer les comarques de muntanya i que doni oportunitats a la seva gent.” Finalment, la consellera de Presidència, Elsa Artadi, ha assegurat que el projecte olímpic ha de “convertir-se en el catalitzador dels Pirineus del futur.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)