Més esport

La Xina enviarà esportistes a entrenar-se a Banyoles

Poliesportiu. Els pròxims sis anys rebrà els remers que preparan els dos pròxims Jocs. L’alcalde es reuneix amb el ministre d’Esports per ampliar l’acord

Banyoles es convertirà en lloc d’estada d’esportistes xinesos d’algunes disciplines individuals per preparar els Jocs Olímpics de Tòquio 2020 i de París 2024, segons l’acord al qual ha arribat l’Ajuntament de la ciutat amb les autoritats esportives xineses.

L’alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, va desplaçar-se a principi de novembre fins a la Xina per reunir-se amb els representants de la federació xinesa d’esports d’aigua –que inclou rem i piragüisme– i concretar la proposta que havia rebut el consistori. La federació xinesa coneix des de fa anys les possibilitats de Banyoles i el seu camp de regates, però va ser a partir d’una estada que hi van fer els seus esportistes a principi d’aquest any que va valorar la possibilitat d’establir-hi una seu per preparar, durant els propers sis anys, les dues pròximes cites olímpiques d’estiu. “Varen quedar encantats, i són conscients que el camp de regates de Banyoles és un dels millors del món. Per això volen continuar amb nosaltres i portar esportistes del món del rem i el piragüisme a Banyoles, on prepararien els Jocs de Tòquio i París”, va explicar a aquest diari l’alcalde de Banyoles, Miquel Noguer. Segons l’acord, la Xina enviarà entre setanta i vuitanta remadors a Banyoles en dues tongades –gener i maig de 2019– que s’entrenarien i farien vida a la ciutat durant sis mesos.

El viatge de Noguer a la Xina va incloure una reunió no prevista, sol·licitada pel mateix govern xinès, entre l’alcalde i el ministre d’Esports, Gou Zhongwen, que també és el president del Comitè Olímpic del seu país. “Va reconèixer el model esportiu de Banyoles i ens va dir que els agradaria importar aquest model a dues províncies xineses”, assegura Noguer. De la trobada amb el ministre en va sorgir, també, la proposta que la ciutat rebi esportistes d’entre 15 i 18 anys de modalitats col·lectives com són el futbol i el bàsquet. “No només vindrien a entrenar-se i fer esport, sinó també a integrar-se a l’estil de vida occidental”, aclareix l’alcalde. Banyoles valorarà els recursos de què disposa abans de donar una resposta. En la proposta es preveu la possibilitat d’enviar formadors a la Xina per seleccionar els esportistes que viatjarien a Banyoles.

Ciclisme i triatló

Les converses amb les autoritats esportives xineses encara van donar més fruits. La Federació Xinesa de Ciclisme també va mostrar el seu interès per afegir Banyoles al seu programa de preparació olímpica. La ciutat, que ha estat seu de diverses proves de la copa del món de BTT, rebria ciclistes xinesos d’aquesta disciplina, segons l’acord al qual va arribar amb la federació. L’interès per Banyoles també es va estendre a la Federació Xinesa de Triatló, amb la qual el consistori encara està negociant.

Repercussió econòmica

Noguer ressalta l’impacte econòmic que pot tenir l’acord amb la Xina: “No és només una bona notícia a nivell esportiu. També és positiva perquè suposa una promoció econòmica per al municipi. Aquests esportistes hauran de dormir, menjar i desplaçar-se a Banyoles, i això seran diners que rebrà la ciutat.”

L’acord podria evolucionar fins a convertir Banyoles en una base permanent d’entre 100 i 150 esportistes xinesos. “Això és important per a la ciutat, però també per a tota la demarcació”, conclou Noguer.

LES REACCIONS

Van venir remers a principi d’any, i volen continuar amb nosaltres per preparar els Jocs del 2020 a Tòquio i del 2024 a París
El ministre d’Esports ens va dir que vol importar el nostre model esportiu
Miquel Noguer
ALCALDE DE BANYOLES
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)