Esport i política

Toc d’alerta a Espanya

El COI insta les federacions a no concedir-li campionats, mentre el govern espanyol no deixi de discriminar els esportistes kosovars

En el mundial de Madrid van haver de competir sota l’auspici de la federació internacional

El Comitè Olímpic Internacional (COI) ha instat les federacions internacionals a no concedir grans campionats a Espanya mentre el govern espanyol no proporcioni garanties que els esportistes kosovars podran competir sense cap mena de discriminació. El conflicte no és nou, però la setmana passada se’n va viure un nou episodi en el mundial de karate, que s’ha disputat a Madrid. Els karatekes d’origen kosovar van haver d’obtenir el seu visat a França i van competir sota les sigles de la federació internacional (World Karate Federation) perquè el govern espanyol no reconeix la República de Kosova, que el 17 de febrer del 2008 va fer una declaració unilateral d’independència. Així ho va confirmar el director general adjunt del COI, Pere Miró: “Si el govern espanyol no està en condicions de garantir l’accés no només a Kosova sinó a tots els atletes per competir, hem d’advertir totes les federacions que, fins que això no es resolgui, no s’han de celebrar competicions internacionals allà.” El dirigent català es va mostrar taxatiu: “Espanya és l’únic país amb què no hi ha solució sobre Kosova. Ja són dos anys amb això i dos governs diferents. Però el mundial de karate és la gota que ha fet vessar el got.”

També es va manifestar en aquests termes el vicepresident del COI Juan Antonio Samaranch, que ahir va assistir a Madrid a la presentació de l’Oficina d’Estratègia Internacional de l’esport espanyol: “Dins la Carta Olímpica hi ha la defensa dels atletes. Els atletes de Kosova ja han passat prou males situacions perquè en l’esport se’ls digui que no poden competir a Espanya o en qualsevol altre lloc. És un tema que haurem d’atendre des d’aquí i que el COI haurà de parlar.” Referint-se al mundial de karate, va comentar: “Pensem que podien haver competit en millors condicions, però han acabat fent-ho com en els Jocs Mediterranis. A Tarragona ens hauria agradat que competissin sota l’auspici del comitè kosovar i a Madrid, sota l’auspici de la federació kosovar de karate, que és qui s’ocupa del seu desenvolupament esportiu.” En aquest sentit, Pere Miró hi va afegir: “S’ha de recordar que nosaltres [el COI] no pretenem fer que uns estats en reconeguin uns altres. Només intentem que tots els esportistes del món puguin participar en qualsevol país de forma lliure i amb dignitat. I per dignitat em refereixo a què se’ls reconegui d’on venen.” De totes maneres, Samaranch es va mostrar optimista sobre la resolució del conflicte: “Espanya ha estat sempre una grandíssima font de solucions en temes olímpics, gairebé mai una font de problemes. Penso que les converses que ja hi ha constantment entre les dues organitzacions i les que vindran donaran fruits immediatament. No veig un gran problema en aquest tema; crec que se solucionarà ràpidament.”

La presidenta del Consell Superior d’Esports, María José Rienda, va sortir al pas de les crítiques dels dirigents olímpics: “Sabem que és un tema present. El govern està treballant amb el ministeri d’Exteriors i aquest és un tema per a una conversa específica, però les portes estan obertes per al COI i el COE.” En aquest sentit, la consellera de la Presidència i portaveu del govern català, Elsa Artadi, va instar l’executiu de Pedro Sánchez a “respectar la Carta Olímpica i a resoldre el reconeixement dels esportistes de Kosova per no posar en perill les competicions esportives internacionals a Espanya.” I va insistir: “L’alerta del COI pot afectar totes les competicions europees i internacionals, no només uns hipotètics Jocs Olímpics.” Amb vista a la candidatura per als Jocs d’hivern Pirineus-Barcelona 2030, el secretari general de l’Esport, Gerard Figueras, espera que l’executiu espanyol s’hi repensi: “Confiem que el govern espanyol prengui nota de l’advertiment del COI i faci totes aquelles modificacions i canviï totes les actituds que ha de canviar per tal de permetre que hi hagi competicions internacionals a casa nostra i que en aquestes els esportistes kosovars hi puguin participar amb les màximes garanties.”

LA DADA

Segons Pere Miró, “Espanya és l’únic país amb què no hi ha solució sobre Kosova”

LES FRASES

Els atletes de Kosova ja han passat prou males situacions perquè se’ls digui que no poden competir
Juan Antonio Samaranch
vicepresident del coi
El govern està treballant amb el Ministeri d’Exteriors i és un tema per a una conversa específica.
María José Rienda
presidenta del consell superior d’esports
L’alerta del COI pot afectar totes les competicions, no només uns hipotètics Jocs
Elsa Artadi
Consellera de la presidència i portaveu del govern

El passaport de Doellman

Respecte a l’actitud d’Espanya sobre tot el que vingui de Kosova, un cas ben paradigmàtic és el del jugador de bàsquet Justin Doellman, que el 2016 es va treure el passaport del país per poder jugar amb la seva selecció absoluta i al mateix temps no ocupar plaça d’extracomunitari a la lliga ACB. Des del primer moment el CSD va considerar “invàlid” el passaport oficial del jugador, en aquell moment al FC Barcelona. “Un jugador no pot tenir un passaport d’un país que nosaltres no reconeixem com a país”, va dir en aquell moment el secretari general de l’Esport, Miguel Cardenal. El Barça, de fet, no va poder inscriure mai el jugador com a kosovar.

Els problemes per participar a Tarragona

El govern espanyol no va voler lliurar uns visats estrictament oficials als esportistes de Kosova que van disputar a l’estiu els Jocs Mediterranis a Tarragona. La primera intenció era impedir que participessin en la competició, a través de Pere Miró, va advertir als responsables del govern que no ho podien fer perquè la legislació internacional protegia els esportistes dels països reconeguts pel COI. Des del 2015 que la participació de Kosova a Tarragona havia estat qüestionada. Un cop el comitè organitzador va acceptar Kosova i va convidar el seu comitè olímpic, aquest es va anar trobant obstacles burocràtics per part del govern espanyol, fins que la denúncia pública de Pere Miró va obligar el govern a desbloquejar la situació. L’ingrés al moviment olímpic del nou país va ser aprovat el març del 2014 en una sessió del COI a Mònaco. En el seu debut olímpic, a Rio, Kosova ja va celebrar un or olímpic gràcies a Majlinda Kelmendi –a la imatge.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)