Handbol

Handbol

Formatiu de tota la vida

La secció grupista celebra els actes centrals del 75è aniversari

“No és només la competició, sinó que el que fa el GEiEG és formar la gent, la mainada”, recorda Josep Maria Pinsach, que era a l’entitat quan el primer equip va pujar a la màxima categoria de l’àmbit estatal

El GEiEG juga a handbol des del 1943 i aquest diumenge commemora el 75è aniversari. Ho fa amb un partit de veterans, a Sant Narcís, entre una selecció grupista i una altra de la resta de la demarcació. La secció grupista va ser la que va introduir l’handbol a les comarques gironines i als anys vuitanta es va convertir en l’únic equip que va jugar a la màxima categoria de l’handbol estatal, l’Asobal des del 1990. Als anys seixanta l’Agrupació Esportiva Sarrià de Dalt va jugar al màxim nivell també quan no hi va haver lliga sinó fases prèvies i fase final. “Va deixar la categoria al GEiEG perquè no la podia mantenir des del punt de vista econòmic”, recordava Josep Maria Pinsach, sarrianenc que va entrar al grup com a delegat de la secció amb Josep Maria Casas. Uns anys després va passar a president de la comissió esportiva, càrrec des del qual el primer equip del GEiEG pujaria a la Divisió d’Honor. “Vam treballar molt la base, teníem molts equips de l’àmbit gironí i provincial que van passar al català i després a la màxima categoria. Tant a la primera estatal com a la Divisió d’Honor B i a la màxima categoria, la Divisió d’Honor, que seria l’Asobal. Vam fer una sèrie de passos aquests anys fins a dalt de tot”, recorda Pinsach, que el segon any en la categoria més alta ja va deixar la secció i el GEiEG. Casas va seguir i, al cap de dos anys, l’equip gironí va deixar la Divisió d’Honor (1984).

Perspectiva

“Potser ara no n’hi ha tants com abans, d’equips. El Sarrià ha mantingut el seu nivell i la seva manera de fer i de ser. I el Bordils, per descomptat, també és d’agrair que estigui a Divisió d’Honor B”, explicava Pinsach, un dels pioners a les comarques gironines, com Joan Casellas Xirgu, que va anar més enllà del GEiEG i va ser president de la federació territorial gironina i la catalana. “De l’handbol 11 només vaig jugar un o dos partits a Alemanya amb una expedició que hi va fer el grup, l’any 1960. Aquí llavors ja no es practicava i els partits que recordo que es veien del GEiEG ja eren a set”, diu Pinsach. Un passat en què l’handbol tenia un paper més important des del punt de vista territorial: “El que ha pujat molt és el bàsquet. Es va fer una bossa d’aficionats i practicants molt important. Agafes un diari i veus un quart de pàgina d’handbol i tres de bàsquet: veus la quantitat d’equips que hi ha. I del futbol per descomptat que va anar creixent i amb això d’ara del Girona és fantàstic. Amb tots els esports que hi ha... Tot i aquests dos clubs que hi ha que van tirant endavant, costa molt perquè hi ha molta diversificació.”

En aquest context, l’entitat grupista ha mantingut la seva filosofia: “El paper formatiu, el GEiEG l’ha fet tota la vida. Potser ara més que mai, perquè el fa formatiu i cultural a totes les seccions. No és només la competició, sinó que el que fa el GEiEG és formar la gent, la mainada. I fa molts anys perquè la primera escola esportiva que es va muntar aquí, a Girona, que era una idea de l’escola esportiva de Brafa a Barcelona, va ser aquí i la va fer el GEiEG quan encara ningú sabia què era. I fins ara, que són molts anys.”

Confrares
Dani Casas, Josep Micaló i Jordi Ribera seran investits pels Eixugamorros –confraria gastronòmica creada el 1986 com a relleu a l’Associació de Veterans i Amics de l’Handbol Gironí– dissabte. Ribera fa demà la segona de les tres conferències que ha organitzat el GEiEG.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)