Més esport

Curses de muntanya

Any nou, mateixa motivació

La berguedana, escollida l’esportista femenina amb major projecció per la UFEC, afronta el pas de la categoria sub-23 a l’absoluta “amb calma” i amb l’objectiu de seguir “gaudint i aprenent” de cada competició

Nomes fa dos anys que competeix en l’elit i ja ha estat campiona del món sub-23 de curses de muntanya

El proper 15 de gener, coincidint amb la 22a edició de la Festa de l’Esport Català, Clàudia Sabata (Berga, 1995) rebrà el guardó a l’esportista femenina amb major projecció. Els resultats que ha obtingut al llarg del 2018 avalen aquesta distinció: campiona del món sub-23 de curses de muntanya, subcampiona del món de curses verticals en la mateixa categoria, campiona d’Espanya absoluta per equips d’esquí de muntanya fent parella amb Mireia Miró, segona classificada femenina a la prestigiosa Olla de Núria, segona en la Nit Pirineu... Un balanç més que brillant per a l’esportista de 23 anys, que tot just en fa un parell que ha entrat en la dinàmica de competició. “Havia fet muntanya però sense competir. Vaig començar una mica de manera informal, empesa per dos amics i amb els bons resultats em vaig anar engrescant”, explica la corredora de l’AE Mountain Runners del Berguedà amb la mateixa naturalitat que quan se li pregunta per la seva condició de campiona del món sub-23 de curses de muntanya: “Va ser una victòria important, però la millor experiència és poder compartir aquells dies de competició amb els companys. Hi ha curses en què pots acabar desena i que et produeixen la mateixa satisfacció que pujar a un podi.” De fet, aquestes “ganes de superar-se i d’aprendre” suposen la principal motivació de la corredora més enllà dels trofeus. Una visió que encaixa molt amb els valors i els reptes que defineixen els esports de muntanya, cada cop més reconeguts gràcies a les fites de figures com ara Kilian Jornet i Laura Orgué. “Suposo que el seu estil de vida ha inspirat altra gent. Som molts els qui ens emmirallem en el que fan ells, més enllà del seu rendiment”, exposa.

Sabata aprofita aquesta filosofia a l’hora d’enfocar el canvi que se li planteja en el 2019, quan passa de ser sub-23 a competir en la categoria absoluta. “És un salt important, però me l’agafo amb calma i amb la voluntat de seguir gaudint i d’aprendre més coses”, explica, i hi afegeix: “Em queden més anys de competició i aniré sense cap objectiu principal. Vull decidir sobre la marxa i planificar segons com avanci la temporada.”

Les perspectives, però, són bones. De fet, l’últim any ja va signar un meritori desè lloc en la categoria femenina absoluta de la cursa d’alta muntanya Dolomyths Run, una de les proves més exigents de la copa del món. Enguany, també vol provar-se en una marató de muntanya.

Les darreres setmanes, ja ha començat a preparar-se per a la nova temporada integrada en les estades d’esquí de muntanya que ha fet la selecció catalana a Tignes. Entre les cites del calendari del 2019 destaca l’europeu de curses de muntanya, que es disputarà de l’1 al 7 de setembre a Itàlia. La competició, que se celebra cada dos anys, comprendrà tres disciplines: cursa vertical, cursa d’alta muntanya i ultramarató. Sabata aspira a participar-hi, però prefereix no avançar esdeveniments: “Ja vindrà. Primer, he de fer el camí necessari per classificar-me.” L’estrena prevista per al nou any serà a la copa d’Espanya d’esquí de muntanya a Baqueira (19 i 20 de gener). Més endavant, arribaran proves de les sèries de curses de muntanya Golden.

Compromesa amb el llaç groc.

El que no canviarà amb el canvi d’any és la convicció que la porta a competir amb un llaç groc en suport als presos polítics catalans. “Em vaig prometre que fins que no sortissin de la presó el mínim que podia fer era córrer amb aquest compromís personal”, explica Sabata. Una decisió valenta, que, segons explica, li ha comportat més reaccions positives que no pas negatives. “Amb els companys de selecció no hi ha hagut cap problema, ben al contrari; cadascú pot expressar el que vulgui. A les xarxes socials hi ha hagut alguns comentaris en contra, però, en general, he notat el suport de la gent”, conclou.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)