Hoquei sobre herba

XAVI LLEONART

JUGADOR DEL RC POLO DE BARCELONA

“A Holanda vaig aprendre a valorar el meu nivell”

“La segona part de la temporada és molt exigent perquè ens juguem els títols en les competicions de club i també volem fer bon paper amb la selecció”

“Quan vaig deixar el Terrassa no m’esperava que tot fos tan rodó”

Xavi Lleonart (Terrassa, 1990) és, sense cap mena de dubte, un dels jugadors més talentosos de l’hoquei sobre herba estatal i mundial. Després d’un any farcit d’èxits a Holanda, on va guanyar l’EHL –la màxima competició continental– amb el Bloemendaal i va ser designat millor jugador, ha tornat al Polo, on és una part imprescindible del projecte del club barceloní i on se sent molt estimat i valorat. Un dia abans de començar la segona volta de la lliga, analitza per a L’Esportiu la part decisiva de la temporada que té al davant, tant amb el seu club com amb la selecció espanyola.

Està preparat per a tot el que li ve a sobre?
Amb la Pro League hi haurà molta càrrega. I ja hem passat mesos de dobles sessions cada dia per preparar el mundial, dormint junts... Molts dies de convivència. S’hauran de distribuir molt les càrregues de treball, si no pot haver-hi moltes lesions. Els clubs també exigeixen perquè volen rendiments en l’època que ens ho juguem tot. Amb la Pro League, l’hoquei canvia. Abans, teníem la visió que en la temporada eres del club i després passaves a la selecció per jugar-hi a l’estiu i a l’hivern. Això ja ha desaparegut. S’ha d’estar al màxim durant tota la temporada i pocs esportistes ho aconsegueixen. Hem de veure com gestionem els pics de forma i com afluixem en certs punts.
Acaba de jugar, per exemple, contra la campiona del món a la Pro League. Fa mandra haver d’anar a jugar a camps sense públic, amb rivals de menys potencial...?
Fa molts anys que combinem club i selecció i ho veig una cosa normal. No em fa mandra. Ho veig com un partit que ens acosta al lideratge, que és el gran objectiu. I anar a jugar contra equips de baix et prepara. Són equips que et donen guerra i que et fan créixer. Amb el Polo, la gent es tanca. És un repte i aprenentatge. Fa mandra el viatge però no hi ha diferència de motivació, sinó de potencial.
Han de canviar alguna cosa respecte al primer tram del curs?
És complicat respondre perquè anem a les palpentes amb el tema Pro League. Haurem de saber gestionar com ho fem en una competició que s’anirà aturant. Tots els grans equips necessiten cuidar els internacionals i això serà més important que retocar temes tàctics.
El paper del preparador agafa més importància que mai.
L’hoquei ha evolucionat molt cap a un esport molt físic. Les normes han facilitat la rapidesa del joc. En soc partidari. L’Austràlia del 2014 ens va demostrar que un gran percentatge de l’hoquei és el físic. En el meu cas, a la selecció i al club estic encantat amb el Xavi Haro, el preparador.
Quan jugui menys minuts de l’habitual com s’ho prendrà?
Al Polo, tenim molt ben dominat tot el tema de gestió i saben quan toca jugar i quan no. Estic a les seves mans i les decisions que prenen sé que són pel meu bé. Estic molt tranquil. Quan em diguin que m’he de quedar a la banqueta em costarà, però amb l’edat entens el perquè de les coses i et canvia la percepció de la competitivitat.
Demà juguen contra el Terrassa i en la copa també es veuran les cares. Encara li remou coses jugar contra el seu exequip?
Em remou coses perquè jugo contra els meus amics, em piquen, parlem del partit…, sempre és especial perquè hi vaig estar durant 22 anys. I em fa il·lusió. Estan fent una gran temporada i en una eliminatòria a partit únic com a la copa del Rei no serà gens fàcil. A un partit, contra el Terrassa, ningú ho té fàcil. Tenen l’equip més equilibrat dels darrers anys. Gent que té la capacitat de desequilibrar i guanyar. Serà molt perillós i ens costarà molt.
S’esperava que les coses li anessin com li han anat quan va deixar el Terrassa?
No m’imaginava que aniria així. Sabia que el pas cap al Polo l’havia de fer per poder lluitar per tots els títols i per poder fer un salt endavant en la meva carrera esportiva. També tenia clar que volia jugar a Holanda però no sabia ni quan, ni com, ni on. Tot ha anat rodó i me’n faig creus, del palmarès que tinc.
Per què només s’hi va estar un any al Bloemendaal holandès?
Al Polo estic bé, és casa meva. I Holanda m’ha agafat una mica tard. Potser si hagués estat més jove m’hi hauria quedat més anys. Però la sintonia amb el Polo és perfecta, amb el Carlos García Cuenca, l’entrenador, em sento molt còmode i vaig tenir la sort que l’any a Holanda va acabar molt bé i no tinc cap espina.
Ha tornat més bon jugador?
No sé si soc més bon jugador, però soc més complet. Feia molts anys que estava en una lliga, l’espanyola, que defensivament és molt dura i hi ha pocs espais. A Holanda és al revés, la gent vol córrer, hi ha espais. I fa molt per a mi. I això sí que sé que ho trobaré a faltar perquè s’adapta al que a mi m’agrada fer. I allà vaig aprendre a valorar-me. A Espanya competeixes contra els equips europeus només a l’EHL i et veus inferior. Allà, el dia a dia, competir amb els millors i destacar com ho vaig fer, em va ensenyar que no tenia res a envejar als millors.
A la selecció espanyola li fa falta aprendre a valorar-se?
Crec que no. Hi ha gent que ha jugat fora i sap que pot competir de tu a tu amb tothom. El que ens falta és constància. De no deixar escapar les coses lligades, com va passar amb la Gran Bretanya. Som capaços de guanyar la campiona del món però no podem deixar de competir com ens ha passat a vegades.
Abans ha parlat de l’EHL. Ja fa temps que el Polo hi posa moltes expectatives. Aquest any és el bo?
No volem posar-nos metes perquè els darrers anys ens han ensenyat que generar moltes expectatives és contraproduent. Perdíem i la baixa anímica era molt forta. Hi va haver un any en què després de l’eliminació estàvem destrossats i vam jugar-nos la lliga amb el cap a l’EHL. Hi anirem i competirem al màxim a veure què passa, però no hipotecarem la lliga per una desil·lusió europea.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)