Més esport

El COI es planteja elegir junts els Jocs del 2032 i el 2036

Olimpisme. Abans d’aspirar a les cites olímpiques l’organisme demanarà als futurs candidats un referèndum entre la població per conèixer el suport popular del projecte

El Comitè Olímpic Internacional (COI), reunit aquesta setmana en la sessió de Lausana, podria donar avui una altra clau de volta en el procediment d’adjudicació dels Jocs Olímpics, segons informa l’agència AFP. El president, Thomas Bach, va admetre ahir que les ciutats candidates als Jocs Olímpics del 2032 i del 2036 ja han expressat el seu interès en conèixer la decisió del COI amb uns “17 anys” d’antel·lació.

Fins ara la Carta Olímpica estableix que els Jocs Olímpics han de ser atorgats amb set anys d’antelació a la seva celebració, com es va fer amb la nominació de la candidatura Milà-Cortina per als Jocs del 2026. Ara bé, també assenyala que hi ha “circumstàncies excepcionals” que poden variar aquesta norma, que és el que es va fer precisament per repartir els Jocs del 2024 i del 2028 entre París i Los Angeles. Aquesta norma serà modificada definitivament i, de fet, Bach va insinuar obertament que pels Jocs del 2032 i del 2036 es pot seguir el mateix model que amb París i Los Angeles. “Per Pierre de Coubertin hauria estat inconcebible veure com hi ha ciutats que es plantegen saber ara si poden fer els Jocs del 2032 i el 2036.”

El COI també planteja demanar a les ciutats interessades en fer els Jocs la celebració d’un referèndum per conèixer el suport popular que tenen els projectes.

El COI, per estalviar costos i la incertesa de les campanyes de nominació, vol controlar o tutelar amb una nova “comissió” el procés d’elecció de les ciutats, i va aplanat ja el camí per als futurs Jocs. Madrid probablement arribarà tard a la cursa pels Jocs d’Estiu. La favorita per als Jocs del 2032 és Brisbane, que ja està duent a terme un estudi de viabilitat. De cara al 2036 el COI proposa una candidatura conjunta de les dues Corees. També Jakarta i Bombai han expressat el seu interès.

De cara als Jocs d’Hivern del 2030, als quals aspira Catalunya, els canvis no afecten una candidatura, que des de la seva aparició està treballant conjuntament amb el COI per seguir no només les directrius de l’Agenda 2020 sinó les que han de venir.

El canvi climàtic també amenaça l’olimpisme

Una de les responsables de l’acord de París del 2015 contra l’escalfament global, Christiana Figueres, va alertar ahir wls membres del COI sobre com aquest perill pot tenir una influència directe sobre els Jocs Olímpics i l’esport en general. L’augment de la temperatura, la falta de neu, les onades de calor, la contaminació de l’aire i l’aigua i el desplaçament obligat dels atletes a zones menys afectades van ser alguns dels punts que va tocar Figueres. “Els canvis en les condicions de la natura de les quals tant depenen els Jocs d’Hivern tindran lloc en el termini de poques dècades; les proves s’hauran de distanciar i pujaran els costos econòmics en tots els sentits.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)