Ciclisme

Pinot guanya al Tormalet i Alaphilippe amplia el marge

Ciclisme. El mallot groc del Tour resisteix el primer final d’alta muntanya i és segon a l’etapa per ampliar a dos minuts el seu marge respecte Geraint Thomas, que ha cedit a un quilòmetre

Thibaut Pinot (Groupama) ha guanyat la catorzena etapa del Tour, de 117,5 quilòmetres amb final al Tormalet i el mallot groc Julian Alaphilippe (Deceuninck) ha estat segon i amplia el seu marge a la general perquè Geraint Thomas (Ineos) ha cedit a un quilòmetre per acabar i ja té el mallot groc a dos minuts. Kruijswijk (Jumbo) és tercer a la general a 2:14 i Egan Bernal quart a 3 minuts.

Nairo Quintana (Movistar) ha perdut 3:24 i ha ensorrat la tàctica del Movistar, que ha fet baixar Marc Soler a ajudar el colombià quan el vilanoví liderava el grup dels favortis.

Pota negra

Vincenzo Nibali i Peter Sagan han donat entitat al grup de 17 homes que ha format l’escapada del dia, des de la sortida real endarrerida més de 6 quilòmetres per la protesta d’un centenar de ramaders locals en contra de la instal·lació d’un projecte industrial del sector porcí que vol criar sis mil caps de bestiar a l’any.

El Coll de Solour, de primera i superat el quilòmetre 60, ha seleccionat el grup de favorits, que amb l’entrada del Movistar amb Andrey Amador i Marc Soler marcant el ritme s’ha vist reduït a la mínima expressió.

Romain Bardet era el primer il·lustre en quedar enrere i, l’Ineos ha perdut mig equip: Kwiatkowski, Moscon, Van Baarle i Rowe.

El líder de la muntanya Tim Wellens (Lotto) i Vincenzo Nibali (Bahrain) han coronat primer i segon el port de primera categoria i, Élie Gesbert (Arkéa), s’ha afegit al cap de cursa que ha mantingut una diferència superior al minut respecte el pilot encapçalat pel Movistar, en el descens.

L’aproximació

Romain Bardet (Ag2r) ja duia tot l’equip al seu voltant mentre Adam Yates (Mitchelton) sí ha pogut connectar de nou amb el grup dels favorits camí del Tormalet, amb una velocitat mitjana de 62,5 quilòmetres per hora i una màxima al descens de 85,9. Al cap de cursa, el grup de Nibali ha crescut fins a vuit homes amb els supervivents de l’escapada inicial que no han estat neutralitzats i, llavors, Romain Sicard (Total Direct Energie) ho ha intentat en solitari per començar l’ascensió amb un minut sobre el reduït pilot de Julian Alaphilippe i els Movistar, que caçaven la resta d’escapats a excepció d’Élie Gesbert (Arkéa) i Lilian Calmejane (Total).

Adam Yates s’ha tornat a aquedar enrere a 15 quilòmetres del cim del Tormalet, quan Amador ha tornat a agafar les regnes amb Marc Soler a roda i Gesbert, ara sí sol al davant, ja a menys d’un minut. El costa-riqueny del Movistar ha castigat, i de quina manera, els corredors que anaven al grup dels favorits, cada cop amb menys unitats quan Daniel Martin (UAE) o Pello Bilbao (Astana) es despenjaven.

La llufa

El canvi al davant, de Marc Soler en el lloc d’Amador ha ensorrat l’aventura d’Élie Gesbert (Arkéa) i, Fabio Aru, ha estat el següent en cedir.

Fins que Nairo Quintana, a deu quilòmetres, mostrava signes de debilitat i quan s’ha despenjat del grup que liderava el seu equip ha fet aixecar el peu a Marc Soler, que ha hagut de baixar a dur el colombià a roda.

Warren Barguil (Arkéa) ho ha provat en solitari i, sense Nairo ni Soler, Ineos ha agafat el control a menys de 9 quilòmetres en el pas per l’estació d’esquí i el campió francès amb un marge de 10 segons.

La traca

Groupama amb David Gaudu i Thibaut Pinot s’ha llançat cap a Barguil i Jakob Fuglsang (Astana) ha reaccionat amb Valverde i Landa seguint el danès, un dels homes que arribava més fi a aquest Tour i que va caure a l’inici d ela cursa. Jumbo, Ineos i Deceuninck amb el mallot groc Julain Alaphilippe aguantaven mentre Richie Porte (Trek) i el millor jove Enric Mas s’afegien a la llista de baixes quan Warren Barguil ja havia estat neutralitzat.

Alaphilippe s’ha focalitzat en la roda de Geraint Thomas, el segon a la general a 1:26 i, amb el Jumbo amb tres homes quan ja havia cedit Valverde i només en quedaven onze al davant, Kruijswijk ha fet afluixar el ritme a Benett, el seu darrer home al davant.

El colofó

Geraint Thomas s’ha despenjat al darrer quilòmetre i Egan Bernal s’ha quedat en un grup de sis el més agressiu dels quals era l’alemany del Bora Emanuel Buchmann. Alaphilippe s’ha quedat darrere el grup de cinc candidats al triomf d’etapa amb Landa despenjat i Thibaut Pinot, ho ha intentat a 200 metres per endur-se l’etapa amb el mallot groc a roda de Bernal fins que ha saltat per ser segon i ampliar el marge a la general.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)