Ciclisme

Mor Gimondi, vencedor de les tres grans voltes i campió del món a Barcelona el 1973

Ciclisme

Un dels membres de l’exclusiu grup dels set vencedores de les tres grans voltes, Felice Gimondi (76 anys), va morir ahir a Sicília per culpa d’un atac d’acord. La victòria al Tour del 1965, per la baixa d’última hora d’un company de l’equip Salvarini, potser li va arribar molt d’hora –tenia 22 anys i 10 mesos–. Ell en realitat gaudia més en les clàssiques d’un dia contra les grans bèsties belgues i holandeses, sobretot Eddy Merckx. La seva victòria preferida, segons explicaria un cop retirat, va ser la del mundial de Barcelona a Montjuïc el 1973. En un recorregut molt dur es va plantar a la meta al costat de Maeertes, Ocaña i, és clar, Merckx, i els va derrotar a l’esprint.

El Tour del 1965, al davant de l’etern perdedor Poulidor, no va ser l’única gran volta del gran ciclista italià, que és un dels membres de l’exclusiu grup de set corredors que han guanyat les tres grans voltes al costat de Merckx, Hinault, Anquetil, Contador, Froome i Nibali. Si amb 22 anys havia guanyat el Tour, el Fènix, com era conegut en els seus grans anys, va guanyar amb 34 anys (1976) el seu tercer i últim Giro gràcies a una esplèndida contrarellotge final a la seva Llombardia remuntant el temps que li portava el lider, el belga Johan de Muynck. La diferència final, de 19 segons, és una de les més curtes de la història. En la seva dècada prodigiosa (1965-1976) va pujar nou vegades al podi. Va completar 13 edicions seguides sempre entre els 15 primers.

Gimondi també va triomfar en la Vuelta, en l’edició de1968 al davant del barceloní José Pérez-Francés, que va quedar a 2:15 en la general final. El seu palmarès està farcit de noms històrics: París-Roubaix, Gran Premi de les Nacions, volta a Romandia, Milà-San Remo i París-Brusseles, entre d’altres.

Els seguidors de la Volta a Catalunya també el van veure al podi final de Barcelona com a gran triomfador el 1972, un any abans que guanyés el mundia a la mateixa ciutat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)