Ciclisme

Ciclisme a tres bandes

L’Astana, el Movistar i el Jumbo-Visma afronten la 74a edició amb equips superiors als seus rivals en un recorregut molt exigent des de les primeres etapes al País Valencià i amb Soler, Pedrero i De la Cruz a la sortida

La 74a edició de la Vuelta a Espanya començarà dissabte a Torrevella (Baix Segura) amb un pronòstic incert sobre qui pot dominar la prova, tot i que el colombià Superman López (1994, Astana), tercer en el Giro d’Itàlia i la Vuelta del 2018, és l’escalador que arriba més descansat a la cita i podria completar el festival colombià d’aquest estiu després del triomf d’Egan Bernal (Ineos) al Tour. López tindrà al seu costat Jakob Fuglsang –ahir va renovar una temporada més–, Ion Izagirre, Omar Fraile i Luis León Sánchez, entre altres, un equip esplèndid per a un recorregut en què el pilot es passarà pràcticament totes les etapes pujant i baixant.

L’Astana, certament, sortirà amb la missió de conquerir la Vuelta aprofitant que hi ha nou etapes de muntanya, quatre de mitja muntanya i només una contrarellotge individual, però al davant tindrà com a mínim dues formacions amb un bloc igual o més fort que el seu: el Movistar i el Jumbo-Visma. El problema dels navarresos i els holandesos és escatir exactament qui és el líder de cada equip. El campió del món, Alejandro Valverde, portarà el dorsal 1 i va acabar el Tour en plena forma, però amb 39 anys tres setmanes se li faran llargues. Nairo Quintana és un fondista consumat però no ha guanyat cap gran volta des del 2016. L’equip ha perdut Richard Carapaz, lesionat, i això hauria de donar més galons a Marc Soler, que fa temps que demana pas. L’altre català de l’equip, Antonio Pedrero, estarà obligat a treballar.

Al Jumbo-Visma Steven Kruijswijk, tercer en el Tour, arriba acompanyat de Primoz Roglic, tercer en el Giro, un doble lideratge que serà més fàcil de portar amb companys tan fiables com Robert Gesink, George Bennett i Tony Martin.

Els ‘outsiders’

En llocs més endarrerits a la graella de sortida de la Vuelta se situen Rigoberto Urán (EF Education First), que patirà en els ports més costeruts, Fabio Aru (Emirates), encara en procés de recuperació de l’operació que li van fer a la primavera, i l’irregular Esteban Chaves (Mitchelton-Scott), que s’ha quedat com a líder en solitari de l’equip australià després de la baixa de Simon Yates, vencedor el 2018. Tampoc hi serà el mallorquí Enric Mas (Deuceninck), segon l’any passat.

La festa començarà amb una contrarellotge per equips a Torrevella (18 quilòmetres). Després de tres etapes complicades al País Valencià la primera arribada en alt estarà situada a l’observatori astrofísic de Javalambre, el primer port de primera que pot marcar diferències. Dos dies després s’arribarà al Mas de la Costa, un altre coll de primera, i el diumenge 1 de setembre tindrà lloc la sempre temible jornada dissenyada per Purito Rodríguez, aquesta vegada 96,6 quilòmetres amb Ordino, el coll de la Gallina (fora de categoria) i l’arribada als Cortals d’Encamp, abans de la contrarellotge individual a Pau, també destinada a marcar diferències. En la segona setmana tothom té marcada també la cita amb Los Machucos (fora de categoria) en una etapa amb set ports just a la meitat de la Vuelta que passarà factura als que vagin justos de forces.

La traca final

La setmana final començarà amb una jornada asturiana de quatre ports de primera i final al santuari de l’Acebo. L’endemà s’arribarà a l’interminable (19 km) port de La Cubilla, el més semblant que es pot trobar als Alps en aquesta zona de l’Atlàntic. Abans de la festa final a Madrid, l’organització ha col·locat, és clar, una etapa amb traca a la serra de Gredos on probablement un ciclista en solitari no tindrà res a fer, però una estratègia conjunta podria provocar canvis inesperats.

De la Cruz, a la sortida

Tot i que l’Ineos havia donat dimarts una primera llista de vuit corredors sense la presència del sabadellenc David de la Cruz, l’equip britànic va anunciar ahir la baixa d’última hora de l’escalador francès Kenny Elissonde i la presència del català a la sortida de demà a Torrevella. L’equip de Froome, Thomas, Bernal, Kwiatkowski, Sivakov, Sosa i companyia portarà a Espanya un equip de segona, amb Wout Poels com a punta de llança. L’objectiu de De la Cruz, que va rendir a un bon nivell en la volta a Burgos, serà el de guanyar una etapa, com ja va fer el 2016 al cim del Naranco.

Visita a Catalunya

El dissabte 31 d’agost el pilot arribarà a Catalunya en una jornada amb inici a Valls –la ciutat de Xavi Tondo– i final a Igualada, ciutat que primer s’havia compromès amb la Volta a Catalunya del 2019 però que al final va preferir la volta espanyola. El principal atractiu de l’etapa és la pujada a Montserrat –considerada port de segona–, situada a uns 22 quilòmetres de la meta, una distància que farà difícil als velocistes remuntar si un grup marxa al davant.

RECORREGUT

3.272
quilòmetres
són els que completaran els ciclistes durant les 21 etapes de la Vuelta 2019

PALMARÈS

6
vencedors
diferents en les últimes sis edicions: Yates, Froome, Quintana, Aru, Contador i Horner
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)