Esports de muntanya

Just Sociats i la selecció triomfen a la Patagònia

Raquetes de neu. L’equip de la FEEC tanca la temporada a la tradicional Copahue Extremo argentina amb un doblet en la categoria masculina

La selecció catalana de raquetes de neu va tancar la temporada amb una atípica i inèdita participació en la Copahue Extremo, a l’Argentina, que va tenir lloc dissabte passat tot aprofitant la climatologia hivernal que hi ha actualment a l’Hemisferi Sud. Just Sociats (CN Terrassa) i Marc Toda (AE Matxacuca) van liderar l’equip nacional amb el primer i segon lloc en la classificació absoluta, mentre que Sílvia Zuñiga (Centre Excursionista Pontsicà) va ser quarta en la categoria femenina.

L’experiència de l’equip va ser magnífica en una prova de gran prestigi a Amèrica. Els catalans es van enfrontar a 320 corredors de 10 països diferents –comptant les curses dels 10 i dels 20 km–, el combinat de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) va esdevenir el gran dominador del recorregut llarg, consistent en 15 km amb raquetes i 5 de cursa de muntanya. Sociats –que és l’actual seleccionador català de raquetes de neu– va fer una cursa de menys a més. Els primers 5 quilòmetres van estar dominats pel ritme dels atletes locals però, a l’equador de la cursa, els dos catalans ja havien sentenciat la seva presència als llocs preeminents del podi. El terrassenc, amb un temps d’1h55:42, va acabar ampliant els dos o tres minuts de marge que tenia sobre el seu company de selecció fins als vuit minuts, però Toda va saber assegurar en tot moment la segona plaça. Tercer va ser l’argentí Juan Manuel Chaves, amb un registre de 2h07:16.

Contra l’adversitat

Sílvia Zúñiga també aspirava a un gran resultat, amb el record de la seva victòria en l’Artic Snowshoe Race, l’última cita internacional de la selecció de la FEEC abans del viatge a l’Argentina. Tanmateix, problemes estomacals van condicionar la seva participació, que va saldar amb una quarta plaça més que meritòria. El seu temps va ser de 2h19:52, mentre que la guanyadora, la nord-americana Michelle Hummel, va completar l’itinerari en poc més de dues hores. Les argentines Verónica Galván i Maira Mardones van ser segona i tercera, respectivament.

L’equip començarà a preparar ara la temporada 2019/20 amb el conflicte amb la federació internacional encara sobre la taula.