Atletisme

Pendents del termòmetre

Atletisme. La IAAF desmenteix els rumors de possibles suspensions de la marató i els 50 km marxa del mundial de Doha i assegura que, si calgués, té plans de contingència previstos

Només falten dos dies per a l’inici del mundial de Doha i les veus alarmistes per les altes temperatures i la humitat que hauran de resistir especialment els fondistes i els marxadors, amb efectes greus en la salut, es tornen a fer sentir entre els cercles atlètics. Quan el termòmetre del WBGT (Wet Bulb Globe Termomether) marqui 28ºC una bandera negra aconsellarà posposar o suspendre la prova d’acord amb el codi de la Federació Internacional d’Atletisme (IAAF), tot i que l’última paraula la tindrà el director de la competició. La temperatura mesurada amb el WBGT no és la mateixa que es pot prendre al carrer sinó una relació entre la humitat, la temperatura ambient i la velocitat de l’aire, en absència de radiació solar. Les maratons (femenina i masculina), així com les proves de marxa es disputaran a la nit per evitar més factors de risc.

La IAAF va desmentir ahir de manera taxativa els rumors de possibles suspensions: “No s’ha considerat ajornar ni cancel·lar cap prova en ruta del campionat. Hi ha plans de contingència per a tots els escenaris possibles, però a hores d’ara no n’hi ha cap d’activat.”

Galimany, en la marató

La vallenca Marta Galimany (FC Barcelona) serà una de les valentes que competiran en la marató de divendres (22.59 hora catalana). La fondista blaugrana, amb el primer contingent de la delegació espanyola, va aterrar diumenge a la capital qatariana i des d’aleshores ja ha fet alguns entrenaments tant a l’hora com en el circuit on es disputarà la cursa, el passeig marítim de Corniche, a la badia de Doha. De fet, la setmana anterior Galimany ja havia fet sessions nocturnes a l’espigó del Moll de Costa de Tarragona, amb tirades de fins a 36 km, per anar-se habituant a competir en aquest horari tan inusual. Després del primer rodatge a Doha, Jordi Toda, el seu entrenador, era optimista: “Sembla que tenim temperatures més baixes de les que esperàvem i la previsió és que duri fins divendres a la nit. Avui, 12 km fàcils a un ritme interessant i bones sensacions amb 28-29ºC i un 80% d’humitat. Sembla que la Marta [Galimany] està ben aclimatada.” No és la primera experiència de Galimany amb les condicions climatològiques de la capital qatariana, ja que entre el 10 i el 16 de juny va formar part d’una concentració de maratonians preseleccionats per la federació espanyola. De fet, ateses les extremes condicions climatològiques el comitè tècnic ha estat especialment estricte i curós a l’hora de convocar els maratonians i no va anunciar els seleccionats definitius fins al 17 de setembre, després de superar satisfactòriament les proves de confirmació estipulades.

Els marxadors, també

Els marxadors seleccionats per al mundial, amb els catalans Jesús Ángel García Bragado (ISS l’Hospitalet), Raquel González (FC Barcelona) i Mar Juárez (Avinent Manresa), també van fer una estada a Doha, entre el 28 de juliol i el 4 d’agost. Prèviament, s’havien concentrat durant un mes a la base militar de Torrejón de Ardoz i van treballar amb la màquina Thermotron, una càmera simuladora de condicions extremes: 40ºC i 60% d’humitat. Segons Christophe Ramírez, tots aquests entrenaments intensos serveixen per minimitzar riscos. En tot cas, tots els participants en les proves de ruta prendran durant la competició les píndoles intracorporals, a partir de les quals es controlarà que la temperatura no superi els límits de seguretat. “Hauran d’ingerir molt de líquid, però han d’haver entrenat aquesta ingesta durant els mesos anteriors. No poden arribar al dia de la competició i beure el doble del que estan acostumats. A més, hauran de portar roba esportiva que elimini el màxim de calor”, ressalta el metge.

La prova dels 50 km marxa, tant masculina com femenina, serà dissabte (22.30 h). Ja sobre el terreny, García Bragado, que afronta el seu tretzè mundial, va comentar: “Hem sortit a la nit a entrenar-nos i la veritat és que fa calor, però havent estat aquí a l’agost sembla que una mica menys.”

L’estadi, refrigerat

A diferència dels participants en les proves de ruta, a l’estadi els atletes i els espectadors podran gaudir de temperatures al voltant dels 25ºC, tot i que a fora del recinte puguin estar per sobre dels 40ºC. L’organització ha hagut de treballar a fons per remodelar l’estadi Khalifa, totalment cobert, i dotar-lo, mitjançant grans canonades, d’un potent sistema d’aire condicionat.

LA DADA

Galimany correrà divendres en la marató nocturna a 28-29ºC i un 80% d’humitat
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)