La generació daurada

Waterpolo. La selecció de Miki Oca, amb dotze jugadores catalanes, supera Rússia amb una reacció fulminant en els últims minuts i conquereix el seu segon títol europeu a Budapest

Espanya 13 rússia 12

ESPANYA:Ester; Bach, A. Espar (2), Ortíz (2), Tarragó (2), González, C. Espar (1), Peña (1), Forca, Crespí, Maica (4), Leitón (1) i Sánchez.RÚSSIA:Karnaukh; Bersneva (1), Prokofieva (4), Karimova (1), Borissova, Gorbunova (2), Serjantova (2), Simanovitx, Timofeeva, Soboleva (2), Ivanova, Fedotova i Ustiukhina.PARCIALS:3-4, 5-4, 2-2 i 3-2.ÀRBITRES:Varkonyi i Alexandrescu.

La generació daurada del waterpolo català continua acumulant èxits al seu palmarès i ahir va assolir una altra fita a Budapest, una de les grans catedrals dels esports aquàtics. La selecció espanyola, amb dotze jugadores catalanes i les tretze en clubs del país, va assolir el seu segon títol europeu a la capital hongaresa després del que va conquerir el 2014, aleshores contra els Països Baixos (10-5). Ahir el rival va ser Rússia, que en el tram inicial va fer forat en el contraatac (3-4), però que va acabar claudicant a la capacitat competitiva de les de Miki Oca en els moments decisius i al potencial de Maica García, autora de quatre gols, en la posició de boia.

El primer quart es va caracteritzar per l’efectivitat del conjunt rus en els contraatacs, la seva millor arma. L’equip espanyol es defensava bé en estàtic, però no va saber frenar les ràpides transicions del rival. En tot cas, Anni Espar, en la primera superioritat, Roser Tarragó, en un llançament des de vuit metres, i Maica García, des de la boia, van minimitzar l’embranzida inicial russa (3-4). En el segon quart, l’equip d’Oca va millorar en el replegament i va prendre la iniciativa en l’intercanvi de gols en què es va convertir el duel. Les dianes de Pili Peña, Bea Ortíz, per partida doble, Maica i Tarragó van segellar la primera meitat amb taules (8-8).

Acció i reacció

Després de la represa, l’equip espanyol va passar un mal tràngol quan el tercer gol de Prokofieva i un contraatac de Bersneva, van situar les d’Aleksandar Gaidukov per primer cop amb dos gols de marge (8-10). Les subcampiones del món van reaccionar de seguida i van restablir l’equilibri gràcies a la connexió entre Maica i Anni Espar (10-10). La remuntada hispana va tenir continuïtat en el quart definitiu, amb els gols de Clara Espar, aprofitant un xut al travesser de Tarragó, i des de la boia amb Maica i Leitón, que va signar la sentència quan només faltaven 1:27. En total, el parcial acumulat va ser de 5-0 en vuit minuts que deixaven la final del tot encarrilada. Rússia va trencar la sequera, però només va tenir temps per ajustar el resultat abans que la plantilla i el cos tècnic espanyol al complet acabessin remullats a la piscina del Duna Arena.

LA DADA

Bea Ortiz, escollida la jugadora més valuosa del campionat

Hongria-Espanya, la final masculina

Després de superar les dues potències balcàniques, Sèrbia en els penals i Croàcia per un ajustat 9-8 en les semifinals, la selecció espanyola buscarà el seu primer títol europeu contra Hongria (19 h, TdP), els amfitrions. Una altra prova de foc per al conjunt de David Martín, que amb set jugadors catalans a les seves files enllaça la seva tercera gran final consecutiva, després de l’europeu de Barcelona i el mundial de Gwangju, totes dues resoltes amb derrota. Espanya i Hongria ja es van enfrontar en la fase de grups en un partit que va acabar amb empat a 11. “O juguem en equip o no tindrem possibilitats, som el millor equip portant el rival al límit”, ha sentenciat el porter barceloní Dani López Pinedo.