Segell de campions

Jordi Ribera torna a conduir la selecció espanyola a un títol continental en una final molt física i amb una gran exhibició del blaugrana Pérez de Vargas

El títol classifica l’equip per a la cita de Tòquio

ESPANYA 22 CROÀCIA 20

ESPANYA:Corrales; Solé (1), Raúl (3), Álex Dujshebaev (1), Viran, Goñi (1), Fernández (1) –equipo inicial– Pérez de Vargas, Maqueda (3), Sarmiento (2), Aginagalde (2), Figueras (1), Cañellas (2), Aleix Gómez (5), Ariño i Guardiola.CROÀCIA:Sego; Horvat (2), Stepancic (3), Duvnjak (5), Karacic (3), Mandic (2), Maric (3) –equip inicial– Asanin, Hrstic, Sarac, Musa, Mamic (1), Cindric, Brozovic (1), Matanovic i SipicPARCIALS:2-3, 4-5, 6-8, 8-10, 10-12, 12-11; 15-12, 16-14, 17-15, 18-18, 19-19 i 22-20.ÀRBITRES:Natchevski i Nikolov. Van excloure Sarmieno i Raúl (Espanya) i Horvat i Karacic (Croàcia).PÚBLIC:17.700 al Tele2 Arena d’Estocolm.

La selecció espanyola d’handbol, dirigida pel sarrianenc Jordi Ribera i amb sis catalans, va revalidar, ahir a Estocolm, el títol europeu en derrotar Croàcia en una final molt ajustada (22-20). Una fantàstica rosca des dels set metres d’Aleix Gómez i un xut de canell d’Álex Dujshebaev van decidir el partit els dos últims minuts contra un rival que va arribar a la final i també als últims minuts molt desgastat físicament. El triomf classifica la selecció espanyola directament per als Jocs de Tòquio. Molts jugadors d’aquesta generació encara no havien debutat en uns Jocs, ja que l’equip espanyol va quedar fora de la cita de Rio el 2016.

Croàcia va imposar el ritme que li convenia els primers minuts. No volia i segurament no podia córrer. Amb Duvnjak d’avançat i Karacic liderant el joc d’atac, els jugadors de Servar van impedir no només els contraatacs dels jugadors espanyols, sinó pràcticament totes les transicions ràpides. A més, es van sentir còmodes amb el 5-1 clàssic de Jordi Ribera. Quan Maric, des del pivot, va clavar el 7-10, màxima diferència de Croàcia, l’entrenador català va fer una petita revolució. Va canviar la defensa a un 6-0 pressionat i va fer dos canvis decisius. Maqueda i, sobretot, Pérez de Vargas van canviar completament la cara de l’equip espanyol. El porter del Barça –nominat millor jugador del torneig en la seva posició– va acabar la primera part amb més d’un vuitanta per cent d’encert –aturada de penal a Duvnjak inclosa– mentre que el lateral va liderar un parcial de 4-0 que va capgirar el resultat 11-10. Els croats es van estar gairebé deu minuts sense marcar. El blaugrana Cindric va saltar a la pista per mirar d’ajudar, però se’l va veure forma de forma.

L’arrencada dels espanyols en la segona part va ser espectacular. Croàcia va provar d’atacar amb set jugadors contra la defensa 6-0 de Ribera i ho va pagar car. Tres pèrdues van acabar amb dos gols de pista a pista d’Aleix i un contraatac de Cañellas, que van donar a l’equip la màxima diferència (16-12).

Servar va aturar el partit i també va prendre algunes decisions rellevants. Oblidar-se de la defensa 5-1 amb Duvnjak, molt cansat, i refugiar-se en un 6-0 aprofitant que els jugadors de la primera línia espanyola no tenien el dia. L’aposta va funcionar i, després d’un parcial de 2-7 completat per un golàs de Stepanic, el partit va entrar en una nova dimensió (18-19). Gonzalo continuava fent excel·lents aturades, però el bloqueig en atac de Raúl i Sarmiento era evident.

Guerra de nervis

La final es va acabar decidint per petits detalls. A Duvnjak, nomenat millor jugador del campionat, i Karacik, que ho van jugar gairebé tot, se’ls veia fatigats. Amb 20-20, a dos minuts del final, la defensa croata va fer un penal i Aleix, com si fos un entrenament, va fer màgia amb la pilota.

La posterior pèrdua dels croats va permetre a l’equip de Ribera disposar d’una possessió llarga i Dujshebaev, molt erràtic durant tota la final, no va perdonar en el xut.