Atletisme

JAËL BESTUÉ

VELOCISTA DEL BARÇA

“La idea és arribar en forma al mes de setembre”

“Ara estem fent la pretemporada, com si ens trobéssim a l’octubre, per preparar els campionats d’Espanya”

“Sense competicions, hi he pogut dedicar més temps, i he acabat primer i un parell d’assignatures de segon”

Jaël Bestué (Sant Cugat del Vallès, 2000) encara no ha fet els vint anys, però ja fa diverses temporades que rivalitza amb les principals velocistes del país, sobretot des que el juliol del 2017 va irrompre amb el subcampionat mundial sub-18 de 200 m a Nairobi. Tot i la dificultat, no amaga que aquest curs tenia marcat en vermell uns Jocs de Tòquio que per culpa de la pandèmia s’han ajornat al 2021. Tot just ara comença una pretemporada atípica, si més no per tornar a recuperar les sensacions de la competició en els campionats d’Espanya que es faran al mes de setembre.

Quines grans cites tenia marcades aquest 2020 en el calendari?
Era difícil, però el meu repte era estar lluitant per una plaça per als Jocs de Tòquio. També hi havia el campionat de la Unió Mediterrània sub-23, que és la meva categoria, a la Nucia, però tot s’ha ajornat.
La federació espanyola ha fet públic el nou calendari. Ja ha parlat amb l’entrenador del plantejament dels pròxims mesos i de com reconduiran la temporada?
Ara estem fent pretemporada, com si estiguéssim al mes d’octubre, i la idea és arribar en forma al setembre per afrontar els campionats d’Espanya de clubs i l’absolut. Els volem aprofitar per no estar tant temps sense competir, però no donen punts ni les marques són classificatòries per als Jocs. De fet, ja ens serviran amb vista al curs vinent en què es tornaran a concentrar moltes competicions importants que s’han ajornat.
Li tocarà entrenar-se tot l’estiu.
Sí, es farà llarg, però anirem fent pujades i baixades, amb cicles de menor i major intensitat.
A les ordres de Ricardo Diéguez forma un grup de velocistes de luxe. Ja s’entrenen també les seves companyes Cristina Lara i Estela García?
Sí, estem totes tres entrenant-nos, tot i que la Cristina s’està recuperant d’una lesió.
Pel que fa als relleus, aquest curs poca cosa podran tocar.
Pràcticament res. Caldrà esperar per veure si en el decurs de la temporada surt alguna oportunitat per competir, però en principi no en tenim cap. Ja hem fet un Zoom amb els entrenadors responsables de la federació espanyola i sí que de cara a la temporada vinent volen que competim en el mundial de relleus, que també atorguen plaça per als Jocs.
Pensa que la pot haver afavorit l’ajornament dels Jocs o no té cap incidència?
No en tinc ni idea perquè la situació ha estat molt incerta. Sí que és veritat que la campanya de pista coberta em va anar malament perquè vaig fer sortida nul·la en la final del campionat d’Espanya i no vaig poder sumar punts amb vista als Jocs. Ara tindré una altra oportunitat, tant en pista coberta com a l’aire lliure, però no sé com ens adaptarem després d’haver estat tants mesos sense competir.
Com li va anar el confinament?
Visc en un pis petit i al principi no tenia res de res per entrenar-me. Em limitava a fer classes de fitnes i descans, però era una mica frustrant aquesta rutina en un espai tant reduït. Al cap d’un temps, gràcies al Barça, em van aconseguir uns pesos per fer exercicis de força i va suposar tot un estímul per motivar-me i continuar entrenant-me. També vaig poder començar a simular sèries amb una goma elàstica, i anàvem adaptant els entrenaments de manera que es fes més entretingut.
I quan van poder començar a sortir al carrer?
Abans que obrissin el CAR de Sant Cugat, me n’anava a entrenar per Collserola. Vaig tenir un petit incident amb un ciclista que em va escridassar, però tot va acabar en no res. Es va magnificar. En un principi sortia molta gent, però després ja es va anar normalitzant i hi havia espai per a tothom.
Com a estudiant de medicina, els ha tocat donar un cop de mà d’alguna manera durant el pic més alt de la pandèmia?
No perquè encara estic entre primer i segon. Sí que ens van demanar ajuda, però jo havia d’entrenar-me a casa i tampoc me la volia jugar, tenint en compte que després hauria d’accedir al CAR de Sant Cugat. Tocava ser responsable i socialment havíem de tenir el mínim contacte possible per evitar contagis.
Com ha portat el curs?
M’ha anat molt bé. Tenia molt poques assignatures per poder compaginar-ho amb les competicions i com que al final no n’he tingut, m’hi he pogut dedicar durant tot el temps del món. He acabat les assignatures que em faltaven de primer i dues de segon, i a veure si el proper curs puc acabar tot segon.
Sembla que Catalunya es quedarà sense pista coberta a Sabadell durant força temps. Quina opinió té del que ha passat?
És una pena que no tinguem pista coberta i al final tampoc es va arribar a utilitzar com a hospital de campanya, però si realment era necessària i s’havia de fer doncs haurem de buscar alternatives en altres pistes o competicions. En tot cas, tant de bo es pugui recuperar per a principis del 2021.
Aquestes últimes setmanes hi ha molta mobilització contra el racisme arran de la mort de George Floyd i altres episodis que també han succeït a Catalunya. Ha viscut algun atac en aquest sentit?
Sí, mil cops. Hi ha racisme per tot arreu, i el patim. Jo el pateixo pel fet de ser negra i dona. És un tema que ara ha sortit a la llum però que sempre ha estat present.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)