Més esport

2020. L'ANY QUE NO OBLIDAREM

EL QUE LA COVID-19 HA RESPECTAT

La cara i la creu a Europa

El Barça conquereix la tercera Champions en una final molt ajustada contra el Pozo Múrcia (2-1) al Palau

L’equip blaugrana topa amb el mur defensiu del Kiel (33-28) i es queda a les portes de la desena copa d’Europa

Dues de les seccions professionals del Barça han viscut en l’últim trimestre de l’any la cara i la creu de jugar finals europees. La fina línia entre la glòria i la decepció en dues competicions pendents del curs passat. L’equip de futbol sala ha conquerit la tercera Champions del seu historial en una final molt ajustada contra el Pozo Múrcia (2-1), jugada l’11 d’octubre al Palau Blaugrana a porta tancada, tal com marquen els cànons en temps de pandèmia. La creu ha estat abans d’ahir mateix, quan l’equip d’handbol s’ha quedat quedar a les portes d’assolir l’anhelada desena copa d’Europa. El mur aixecat pel Kiel (33-28) s’ha interposat en el camí de l’equip de Xavi Pascual, que arribava embalat amb uns números espectaculars: 22 victòries consecutives a Europa, una ratxa estroncada en el pitjor moment i en el pitjor escenari. El majestuós Lanxess Arena de Colònia, sense el color i la calor del públic, ha estat aquest cop una bombolla de focus i pantalles.

Després de dues semifinals europees de futbol sala perdudes (Saragossa 2018 i Almaty 2019) i el darrer títol assolit el 2014 a Bakú, el Barça d’Andreu Plaza ha pogut trencar el sostre i rematar la feina en una final. Tot un repte per a un equip molt pressionat, tant a dins com a fora del vestidor. Dídac Plana es va erigir en un dels herois del partit. Ferrao, amb un xut desviat per Dyego (4’), i Aicardo (9’) van avançar l’equip blaugrana, però el porter arenyenc va ser la mà salvadora després que Leo Santana (25’) retallés diferències i l’equip murcià s’aboqués a l’atac amb el porter jugador.

La glòria haurà d’esperar per a l’equip d’handbol blaugrana. Un altre cop tots els pronòstics han fet figa en la final a quatre de Colònia. El Barça havia reforçat la seva condició de favorit amb tota una exhibició en les semifinals contra el PSG (37-32). Però Filip Jícha, el tècnic del Kiel, havia pres molt bona nota de les dues derrotes contra el Barça en la fase de grups d’aquesta edició de la Champions (26-32 i 29-25) i aquest cop li ha guanyat la partida a Xavi Pascual. L’efectivitat dels atacs amb set jugadors i la solvència defensiva, amb un 6-0 i un 3-2-1 amb Duvnjak d’avançat, han aturar aquest cop l’habitual velocitat de joc blaugrana.

Estrena del KH-7 BM Granollers

En la Challenge Cup, el KH-7 BM Granollers no ha pogut acabar la feina en la temporada de l’estrena d’un equip femení català d’handbol a Europa. L’equip de Robert Cuesta havia accedit fins a les semifinals després d’eliminar el BNTU-BelaZ de Minsk, el Sokol Poruba txec i el JuRo Unirek dels Països Baixos quan l’esclat de la pandèmia va estroncar la competició de manera abrupta. De la temporada en curs, ja ha estat eliminat de la nova lliga europea. Havia superat clarament l’Alavarium portuguès (19-38 i 30-12), però en la tercera eliminatòria contra l’Elx ha quedat fora de combat (26-22 i 20-34).

El Barça perd l’ACB i s’acaba l’era Pesic

Una final de l’ACB decebedora perduda contra el Baskònia (67-69) a la bombolla de l’Alqueria posa fi a la segona era de Svetislav Pesic en el Barça, que acaba el curs 2019/20 sense títols, tot i la presència d’un jugador diferencial com Mirotic. L’arribada del tècnic lituà Saras Jasikevicius ha recuperat la il·lusió en la secció, tot i que la supercopa se la va endur el Real Madrid. Però la competitivitat en l’Eurolliga –líder durant diverses jornades– i el triomf a la pista del Madrid en l’ACB alimenten les expectatives.

Nadal obté la tretzena corona a París

Rafa Nadal ha conquerit el seu tretzè títol de Roland Garros en un curs en què Wimbledon no s’ha disputat. Djokovic ha estat el campió a Austràlia i Thiem s’ha doctorat als EUA, torneig en què el serbi és desqualificat per una pilotada a una jutgessa de línia. Les campiones femenines han estat Sofia Kenin, Iga Swiatek i Naomi Osaka.

Mor el mític Kobe Bryant

La mort el 26 de gener a 41 anys de Kobe Bryant i de la seva filla de 13 anys Gianna en una accident d’helicòpter va sacsejar l’esport mundial. Kobe és un dels millors jugadors de tots els temps. Va formar part divuit vegades de l’equip de les estrelles en 20 anys de carrera amb els Lakers i va guanyar cinc anells de l’NBA.

Toni Bou, 28 títols mundials de trial

Toni Bou (Montesa) ha guanyat el seu 14è títol mundial de trial i ja en té 28 comptant també la modalitat indoor. El pilot de Piera, de 33 anys, s’ha coronat en la penúltima cursa del campionat, la primera prova del GP d’Itàlia a Lazzate. Adam Raga (TRRS) ha estat altre cop el seu rival més directe i fins la cursa italiana va mantenir possibilitats de guanyar el títol

La glòria d’Albert Arenas i l’infern de Marc Márquez

El mundial de motociclisme dels pilots catalans ha tingut dos punts contraposats. La glòria d’Albert Arenas (KTM), campió del món de Moto 3 en l’última cursa, i l’infern de Marc Márquez, que es va lesionar en el primer gran premi de Moto GP i s’ha perdut tota la temporada després d’haver passat tres tres cops per la sala d’operacions, l’última de les quals el fa ser dubte per a l’inici del campionat 2021. El gironí Arenas, guanyador de les dues primeres curses de Moto 3, ha estat sempre líder o ben col·locat en la lluita pel títol, tot i que al final només quatre punts l’han separat dels seus principals rivals, l’italià Tony Arbolino i el japonès Ai Ogura.

Hamilton guanya el setè títol i iguala Schumacher

Lewis Hamilton (Mercedes) ha tornat a dominar la fórmula 1 i ha aconseguit el seu setè títol de campió, els quatre últims consecutius. L’anglès ja ha igualat en nombre de campionats mundials el mític Michael Schumacher, que també en té set. Lewis Hamilton ha superat el pilot alemany en el nombre de victòries. Schumacher en té 91 i Hamilton ha acabat l’any amb 95. Mercedes ha tornat a arrasar i Valtteri Bottas ha acabat subcampió, però les prestacions de Ferrari –que canvia Sebastian Vettel per Carlos Sainz de cares al 2021– han generat expectatives en el final d’any. També torna Fernando Alonso (amb Renault) i Red Bull formarà un equip temible amb Max Verstappen i Checo Pérez.

El Barça, campió imbatut en l’OK Lliga

El Barça ha revalidat el títol en un curs inacabat en l’OK Lliga en què no s’ha pogut disputar el reinstaurat play-off. Amb 25/26 jornades jugades, l’equip d’Edu Castro va mantenir la condició d’invicte. En la lliga d’equips femenins, el Manlleu ha guanyat el primer títol de lliga de la seva història.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)