Tennis

Tòquio 2021 il·lusiona

Tennis. Les grans actuacions de Badosa i Granollers a Madrid els acosten als Jocs a un mes del tancament dels rànquings ATP i WTA, el 14 de juny

Quan falta un mes perquè la Federació Internacional de Tennis (ITF) tanqui, l’endemà de Roland Garros, el 14 de maig, els rànquings ATP i WTA per confegir els quadres masculí i femení individuals de 64 jugadors cadascun dels Jocs de Tòquio 2021, els tres catalans que hi aspiren, Paula Badosa en la WTA i Albert Ramos i Marcel Granollers, aquest en dobles, en l’ATP, van pel bon camí. El tennis olímpic es jugarà entre el 24 de juliol i l’1 d’agost. Els 56 primers dels dos rànquings individuals hi accediran directament amb un màxim de quatre contingents per federació. Ramos és 38è del món i el quart adscrit a la federació espanyola, amb l’amenaça de l’emergent Alejandro Davidovich (48è). Per davant té Rafa Nadal (3), Roberto Bautista (11è) i Pablo Carreño (12è). Nadal, però, ha manifestat que té dubtes sobre la seva participació a Tòquio. Si es descartés, aplanaria el camí del mataroní al marge de la pugna amb Davidovich sempre que no s’escolés un sisè en discòrdia (Feli López és 60è).

Hi ha delegacions que hauran de descartar jugadors. Malgrat l’heterogeneïtat del rànquing –26 federacions entre els 56 primers de l’ATP–, França té sis jugadors entre els 56 millors i prescindiria dels dos darrers. Sèrbia en té cinc i n’hauria de deixar un a casa. Tot plegat obriria el rànquing fins al lloc 59è. Els vuit jugadors que falten per completar els 64, tant en homes com en dones, sortiran de campionats continentals –quatre–i invitacions –quatre més–. Un convidat probable és l’escocès Andy Murray (123è), campió olímpic el 2012 i el 2016.

Però hi ha altres variables. Hi ha jugadors que no compleixen els criteris d’elegibilitat. D’entrada s’han d’haver jugat un mínim de tres eliminatòries de copa Davis o copa Federació en el període (2016-2020) i haver-ne disputat alguna en el 2019/20, tot i que la normativa té excepcionalitats, com haver disputat més 20 eliminatòries, i ambigüitats, com apel·lar a eliminatòries suspeses per Covid-19 o no haver estat en posicions susceptibles de ser elegit en el període, com el rus Aslan Karatsev, que va fer eclosió fa pocs mesos. Quant a les renúncies, la setmana abans dels Jocs Grigor Dimitrov (17è) i John Isner (34è) estan inscrits al torneig de Los Cabos (Mèxic).

Bones sensacions

Certament, Paula Badosa, que aquesta setmana descansa abans d’afrontar el torneig de Belgrad (16-22 de maig), competició prèvia Roland Garros, ho té molt bé. És 42a i la segona jugadora de la delegació rere Garbiñe Muguruza (12a), per davant de la tennista de la Val d’Uixó Sara Sorribes (51a). La quarta és Carla Suárez (102a), que ha superat un càncer i es prepara per jugar a París. També podria gaudir d’una merescuda invitació. La cinquena és la palafrugellenca Aliona Bolsova (104a).

Badosa completa un curs excel·lent amb l’esclat de la semifinal de prestigi al WTA 1.000 de Madrid. És la 22a en el rànquing net de la seva millor temporada–Sorribes és la 23a.

Granollers, sisè

Marcel Granollers es va perdre els Jocs de Rio, però Tòquio no se li pot escapar. És el sisè del món en dobles i des de l’agost del 2013 que no era tan amunt. Els deu primers es classifiquen directament i trien company –Pablo Carreño és 65è–. La resta de parelles hi accediran sumant els rànquings, amb el requisit de 22 jugadors exclusius de dobles. Diumenge va guanyar el Masters 1.000 de Madrid al costat de l’argentí Horacio Zeballos i, a banda de la cursa olímpica, són la sisena parella del rànquing que al final de curs determinarà les vuit parelles que jugaran la copa Masters. Els quadre dels Jocs serà de 32 parelles, tant masculines com femenines. La ITF anunciarà els tennistes classificats a finals de juny. Els participants dels dobles mixtos –un quadre de setze parelles–sortiran dels elegits prèviament i seran determinats a Tòquio. Cada federació esta limitada a sis jugadors i sis jugadores.

EL MATARONÍ

Ramos (38è) té l’amenaça de Davidovich, però, si Nadal renuncia, el camí s’aplanarà
Paula Badosa
Rànquing WTA 42a
Criteris de selecció
56 primeres 4 per federació Jocs Panamericans N. Podoroska (ARG) i C. Dolehide (EUA) *Podoroska (44a WTA), allibera una plaça. Jocs asiàtics Wang Qiang (XIN) Jocs africans Mayar Sherif (EGI) Resta 4 convidades Quadre 64 tennistes
Albert Ramos
Rànquing ATP 38è
Criteris de selecció
56 primers 4 per federació Jocs Panamericans J. Meneses (BRA) i T. Barrio (XIL) Jocs asiàtics Denis Istomin (UZB) Joca africans Mohamed Safwat (EGI) Resta 4 convidats Quadre 64 tennistes
Marcel Granollers
Rànquing ATP dobles 6è Rànquing dobles 10 primers Quadre 32 parelles
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)