Tennis

Nadal s’aferra a la pista

Tennis. Obert d’Austràlia. El balear se sobreposa a problemes estomacals, es desfà de l’embranzida de Shapovalov i jugarà les seves setenes semifinals a Melbourne contra Berrettini

Rafa Nadal (6) va afegir ahir un nou èxit a la seva longeva i llegendària carrera superant el canadenc Denis Shapovalov (14) per 6-3, 6-4, 4-6, 3-6 i 6-3 en un partit èpic de quatre hores i vuit minuts en què va remuntar el vol en el cinquè set després de tenir problemes estomacals. El manacorí jugarà divendres les semifinals de l’obert d’Austràlia contra l’italià Matteo Berrettini (7), botxí amb una bona feinada del recuperat francès Gael Monfils (17) per 6-4, 6-3 i 3-6, 3-6 i 6-2 en 3h 49. Campió el 2009 i cinc cops finalista, és el 74è triomf de Nadal a Melbourne i l’obté amb 35 anys i 241 dies, convertint-se en el quart tennista de més edat que arriba a les semifinals rere Ken Rosewall, Roger Federer i Mal Anderson. El balear, amb 20 títols, irromp en la penúltima eliminatòria d’un Grand Slam per 36a vegada. “Estic destrossat, he tingut un cop de calor i el triomf és un mig miracle”, admet el manacorí, que va tenir problemes estomacals, va acabar tombant un jugador de 22 anys que el 2021 va ser semifinalista a Wimbledon i ara valora els dos dies de descans que tindrà abans del penúltim escull per aspirar al seu 21è Grand Slam.

El partit va ser una muntanya russa. D’entrada, l’efecte i el bot alt que provocava la dreta del manacorí va fer molt mal sobre el revés a una mà de Shapovalov. El canadenc, però, va reaccionar. La seva progressiva millora i el dèficit físic del rival en un partit maratonià jugat a una temperatura superior als 30 graus van abocar el duel a un desenllaç en cinc parcials. La dinàmica va recordar en certa manera els quarts del 2021, quan el grec Stéfanos Tsitsipas va eliminar Nadal aixecant dos sets en contra. Sigui com vulgui, el balear, obnubilat, va rebre atenció mèdica al final del quart set quan perdia per 1-4. Li van prendre la tensió, li van dir que tot estava bé, es va tranquil·litzar i va ressorgir a partir del servei en un partit en què va cometre més dobles faltes que mai (11). Al final del partit, Shapovalov el va acusar de perdre temps entre punts i sets. “Penso que s’equivoca. És normal que tingui frustració, però no entraré en polèmica. Li tinc molta estima i és un jugador amb qualitat per guanyar Grand Slams.”

Sigui com vulgui, Nadal haurà d’apujar el seu nivell si vol batre Berrettini, un aspirant a la successió del big-three. Tot i que en els últims temps ha estat frenat per les lesions, ben segur que li exigirà més. Fins ara, s’han trobat una vegada amb triomf del balear per 7-6 (6), 6-4 i 6-1 en la semifinal de l’obert dels EUA del 2019.

Keys, a tot drap

La nord-americana Madison Keys, que va derrotar Paula Badosa (8) en els vuitens amb una exhibició ofensiva, va corroborar el seu estat de gràcia i es va desfer de la txeca i campiona de Roland Garros –individual i de dobles– Barbora Krejcikova (4) per 6-3 i 6-2. Se les haurà amb l’australiana Ashleigh Barty (1), que va passar fluix contra la nord-americana Jana Pegula (21) per 6-2 i 6-0 en 63 minuts i continua inexpugnable. Un xoc de trens i dos estils diferents en què Barty, que no ha concedit cap set –Keys només un contra la xinesa Wang–, assumeix la pressió de la sequera de títols del tennis australià. Fa 44 anys, des que Chris O’Neil va derrotar el 1978 la nord-americana Betsy Nagelsen, que cap australiana no obté el títol. El darrer vencedor masculí aussie va ser Mark Edmondson, en la final australiana del 1976 contra John Newcombe.

GRANOLLERS-ZEBALLOS (3), SEMIFINALISTES DE DOBLES

El barceloní Marcel Granollers i l’argentí Horacio Zeballos (3) van accedir a les semifinals de dobles derrotant l’australià John Peers i l’eslovac Filip Polasek per 7-6 (5) i 6-4 i encara no han perdut cap set en tot el torneig. Seran les novenes semifinals de dobles de Grand Slam del català, que busca el seu primer títol de la màxima graduació. Fins ara, atresora 23 títols ATP de dobles –4 d’individuals– i tres copes Davis. Els seus rivals en la semifinal seran els australians Thanasi Kokkinakis i Nick Kyrgios, que han vençut l’alemany Puetz i el neozelandès Venus (6) per 7-5, 3-6 i 6-3 i que en la segona eliminatòria van fer fora els croats Metkic i Pavic (1).

EL PROTAGONISTA

Estic destrossat. El que he tingut és un cop de calor. Se m’ha tancat l’estómac i no respirava bé. El triomf és un mig miracle

LA DADA

Shapovalov s’equivoca acusant-me de perdre temps. No entraré en polèmica. Li tinc molta estima
Quan el metge m’ha pres la tensió estava malament, però m’ha dit que tot estava bé i m’he quedat tranquil
Rafa Nadal
36
Semifinals
de Grand Slam haurà jugat Nadal (6) quan s’enfronti a l’italià Matteo Berrettini (7)
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)