Ciclisme

El purgatori del Nord

L’etapa de les llambordes reforça la candidatura de Tadej Pogacar per enllaçar el seu tercer triomf seguit

Wout van Aert cau abans del primer sector però es manté líder després d’ajudar Jonas Vingegaard. Primoz Roglic, descartat

Les expectatives que havia aixecat l’etapa amb onze trams de llambordes en el recorregut del Tour de França es van veure complertes, i malgrat no ser de la mateixa exigència que la París-Roubaix, l’Infern del Nord, sí que en el dia d’ahir es van poder resoldre uns quants dubtes. El primer és que Tadej Pogacar amenaça de perpetuar el seu idil·li amb el groc, perquè tot i anar sense cap company de l’UAE des d’abans del primer contacte amb les pedres, no només no va fallar sinó que es va mantenir sempre en llocs capdavanters del grup de favorits i, fins i tot al final, va llançar un atac en què només un especialista en el terreny, Jasper Stuyven (Trek), el va poder seguir.

Simon Clarke és l’artífex de la primera victòria de l’Israel en el Tour. L’australià, que a l’hivern estava a l’atur, va superar Taco van der Hoorn (Intermarché) en el frec a frec a la línia d’arribada. El neerlandès, juntament amb Magnus Cort (EF Education) i Edvald Boasson Hagen (TotalEnergies), havia estat des de l’inici en la fuga, a la qual es van afegir poc després Neilson Powless (EF), Alexis Gougeard (B&B) –el primer a despenjar-se, abans que el líder de la muntanya deixés en quatre els candidats al triomf– i el vencedor a l’Arenberg.

“Em dona confiança i més motivació. Tinc bones sensacions físiques, però ja tinc ganes que arribi la muntanya”, deia el campió a París els dos últims anys. L’eslovè és el favorit més ben situat en la general, a 19 segons de Wout van Aert, que en du 22 en bonificacions. “És un dia de merda”, deia el líder de la general, que queia abans d’arribar al primer tram de llambordes i que estava a punt de tornar-hi per culpa d’una frenada del cotxe del DSM. Un dels homes a seguir ahir –l’altre era Mathieu van der Poel, sense energia després de córrer el Giro– anava despenjat del pilot i quan Jonas Vingegaard va punxar una roda i va haver de canviar dos cops de bici va tenir la tasca de donar suport al segon en la general el 2021, que finalment només va cedir 13 segons respecte Pougi, del qual havia estat a més d’un minut. El que va ser segon a París fa dos anys, Primoz Roglic, és el gran derrotat del dia. Un cop més per una caiguda, per culpa de la qual arribava amb la clavícula dislocada i amb dos minuts perduts malgrat que el Jumbo arribés a partir el seu equip en dos, amb tres homes per a cadascun dels seus aspirants a la victòria final. Rogla està descartat, més enllà del seu estat físic, perquè el seu equip no pot anar a la desesperada tenint un altre aspirant amb possibilitats.

Peter Sagan era un dels altres derrotats en una etapa en què l’eslovac hauria pogut brillar. Tampoc surten gens reforçats els Ineos, amb tres homes entre els deu primers amb menys de dos segons de diferència. L’etapa de demà amb final a la Planche des Belles Filles pot aclarir més dubtes.

Etapa 5 (171,5 km)
1r S. Clarke (Israel) 3h13:35
2n T. van der Hoorn (Interm.) m. t.
3r E. Boasson Hagen (TotalEn.) a 0:02
4t N. Powless (EF Education) a 0:04
5è M. Nielsen (EF Education) m. t.
6è J. Stuyven (Trek)) a 0:51
7è T. Pogacar (UAE) m. t.
8è J. Philipsen (Alpecin) a 1:04
16è W. van Aert (Jumbo) m. t.
17è J. Vingegaard (Jumbo) m. t.
18è A. Vlasov (Bora) m. t.
21è G. Thomas (Ineos) m. t.
61è P. Roglic (Jumbo) a 2:59
63è M. Soler (UAE) m. t.
General (722,9 km)
1r W. van Aert (Jumbo) 16h17:22
2n N. Powless (EF Education) a 0:13
3r E. Boasson Hagen (TotalEn.) a 0:14
4t T. Pogacar (UAE) a 0:19
5è Y. Lampaert (Quick-Step) a 0:25
6è M. Pedersen (Trek) a 0:36
7è J. Vingegaard (Jumbo) a 0:40
8è A. Yates (Ineos) a 0:48
9è T. Pidcock (Ineos) a 0:49
10è G. Thomas (Ineos) a 0:50
44è P. Roglic (Jumbo) a 2:36
60è M. Soler (UAE) a 3:48
Muntanya
1r M. Cort (EF Education) 11 punts
2n W. van Aert (Jumbo) 1
Regularitat
1r W. van Aert (Jumbo) 178 punts
2n F. Jakobsen (Quick-Step) 126
3r M. Cort (EF Education) 86
Joves
1r T. Pogacar (UAE) 16h17:41
2n T. Pidcock (Ineos) a 0:30
3r J. Philipsen (Alpecin) a 1:22
Equips
1r Ineos-Grenadiers 48h54:18
2n Jumbo-Visma a 0:01
3r Trek-Segafredo a 0:03
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)