Futbol sala

CLÀUDIA PONS

SELECCIONADORA ESPANYOLA FEMENINA DE FUTBOL SALA

“Quan acaba el partit és l’èxtasi total”

“Volem que el futbol sala femení enganxi i una final així ho aconsegueix”, explica l’entrenadora de la selecció campiona d’Europa

“En l’àmbit formatiu el futbol sala femení català és molt potent, el futur és molt bo”

Clàudia Pons
Nascuda a Bagà (Berguedà), Pons ha estat, als seus 37 anys, distingida pels Futsal Planet Awards 2021 com la millor seleccionadora del món de futbol sala femení per la seva tasca amb el combinat espanyol. Va ser jugadora professional al Gironella i al Deportivo Córdoba. Una vegada retirada, va fer el salt a les banquetes passant per la selecció catalana sub 21 i l’absoluta. Amb l’espanyola, ha estat campiona de dues Eurocopes en quatre anys.
Espero que el futbol sala pugui agafar el camí del futbol femení els últims anys, segur que ho aconseguirem

La berguedana Clàudia Pons és la seleccionadora espanyola de futbol sala femení, que ha revalidat el títol de campió d’Europa que ja havia aconseguit el 2019, també a Portugal contra les amfitriones. La victòria va arribar en els penals. En parla l’exjugadora i exseleccionadora catalana, que reivindica el potencial del futbol sala femení català.

Com està quan ja han passat uns dies des de la final?
Encara amb una mica de ressaca d’emocions després de guanyar i de com ho vam fer. Crec que ha estat el reflex de com ha anat la temporada. Ha estat dura i amb entrebancs: covid, lesions, el conflicte bèl·lic que va obligar a ajornar la competició i replanificar-ho tot... Però quan creus en el que fas acaba sortint bé.
Va costar molt, els ho van posar molt difícil. S’ho esperaven?
Sí, sabíem que seria molt complicat. Som un grup força nou i no sabíem com reaccionaríem en un escenari advers. Ens va costar entrar i a la primera part no vam estar al nivell que havíem demostrat.
Com es viu una tanda de penals com la de la final?
Et podria dir que confiadíssima, perquè també ho entrenem i analitzem, però és un moment de màxima tensió. Estava nerviosa, tot i que confiava plenament en la Sílvia –portera– i les llançadores.
Què els va dir, a les jugadores, en la xerrada prèvia a la final?
Sempre els dic que hem d’intentar ser nosaltres mateixes. I, sobretot, que confiïn, que quan hi hagi moments complicats es mirin als ulls i es busquin per guanyar confiança.
I ja havent guanyat?
Una alegria immensa, poques paraules calen en aquell moment, quan s’acaba el partit és l’èxtasi total.
Com va anar la celebració?
Força llarga. Des de la pista, a l’hotel amb els familiars, i després vam sortir perquè tocava.
Què significa per a vostè personalment aquesta segona Eurocopa consecutiva?
Després d’unes temporades tan llargues i complicades, ara em sento totalment realitzada, molt satisfeta i molt agraïda amb el treball de l’staff i les jugadores. Seguirem intentant donar alegries al futbol sala femení perquè ens ho mereixem.
Quina importància té per al creixement del futbol sala femení que es visqui un partit com aquest en una final d’una Eurocopa?
Molta. Volem que el futbol sala femení enganxi i una final així ho aconsegueix. Es va demostrar que es pot veure un gran espectacle.
És bo el treball que s’està fent els darrers anys des de la federació espanyola?
Sí, crec que els resultats són aquí. Es busca sempre la millora i els canvis mai són fàcils. Hi ha coses a millorar i coses molt encertades, aquests dos títols ho demostren.
Ha estat també seleccionadora catalana. Com veu el futbol sala femení català actualment?
En el futbol formatiu Catalunya és una de les grans potències, enguany ho han demostrat en moltes categories. Crec que el futur és molt bo. Falta l’últim pas de tenir un equip i un projecte a primera divisió.
La presència femenina a les banquetes no és gaire habitual encara avui dia, ni tan sols en l’esport femení. Queda molt camí per fer?
Sí. L’esport femení està agafant cada cop més importància, però crec que necessitem que les esportistes que han estat jugadores vulguin continuar amb el llegat després de jugar, vinculades a l’esport, fora de la pista i els camps. Som les responsables que es desenvolupi l’esport femení.
Com viu, des de la seva posició, el creixement que ha fet el futbol femení en els últims anys, especialment en el cas del Barça?
Amb una mica d’enveja, perquè ja ens agradaria tenir aquesta explosió, però també amb esperança. Elles van estar en la nostra situació, han fet el seu camí i s’han merescut aconseguir bones condicions i èxits. Espero que algun dia el futbol sala femení pugui agafar aquest camí. Estem treballant, queda molt, però estic segura que algun dia ho aconseguirem.
Quin és el futur immediat de Clàudia Pons?
Tenim la classificació per a l’europeu de 2023 a Finlàndia. Intentarem seguir amb la feina i la progressió, que està donant bons fruits.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)