Tennis

El prodigi és número 1

Alcaraz guanya el títol superant Ruud i confirma les expectatives celebrant el seu primer gran eslam i el domini més precoç de la història en l’ATP

Ferrero és l’alquimista que ha transformat en or un potencial descomunal

La mentalitat guanyadora, el mètode agressiu i imprevisible, l’espectacle que proposa, el físic prominent, amb 5 quilos guanyats en múscul imprescindibles i, en definitiva, la posada en escena de Carlos Alcaraz (3), campió de l’obert dels Estats Units contra el noruec Casper Ruud (5) per 6-4, 2-6, 7-6 (1) i 6-3 en 3h20 en la seva primera final d’alta gamma, han trasbalsat el tennis mundial. Quan tenia 15 anys i jugava al RCT Barcelona, club del qual encara forma part, de fet, ja se’n parlava. Els tècnics i els entesos estaven convençuts que, si no s’espatllava, seria una figura. Amb Juan Carlos Ferrero, al qual va contractar ara fa quatre anys, ha trobat l’ordre dins i fora de la pista i l’estabilitat per transformar les expectatives en eclosió. Ahir, 12 de setembre del 2022, aquell jove prodigi que es va encomanar a Ferrero –diu que quan el va veure va pensar que era “com un fideu”, tot i que ja li va apreciar unes virtuts descomunals– es va convertir oficialment amb 19 anys i quatre mesos en el número 1 de l’ATP més jove de la història, desbancant del privilegi l’australià Lleyton Hewitt, que s’hi va enfilar el 2001 amb 20 anys i vuit mesos. L’emotivitat de l’abraçada entre Alcaraz i Ferrero a la llotja de l’Arthur Ashe explica el perquè de tot plegat. Juanki, que en el desenllaç del partit estava molt nerviós, acabava de tenir una mala experiència dirigint l’alemany Alexander Zverev però va acceptar el repte. El tècnic, capricis del destí, va ser número 1 curiosament, després de perdre la final de l’obert dels EUA del 2003 contra Andy Roddick. Ara li toca abaixar el suflé, la feina dels entrenadors, ja se sap. Diu que Alcaraz només ha donat un 60% del seu potencial i el repta a millorar.

El d’El Palmar ha descrit el camí dels elegits i acumula altres rècords individuals de precocitat. Per exemple, va ser el més jove a arribar als quarts de l’obert dels EUA del 2021 des del 1963, i també el més jove que va guanyar el títol a Miami en tota la història.

La gran final

El partit va ser probablement més costerut del que semblava d’entrada. El campió va saber sobreposar-se a un curtcircuit en el segon set i part del tercer davant l’aplom de Ruud –nou número 2, davant de Nadal–, al qual ja havia derrotat en la final de Miami, i va acabar pletòric el partit amb un ace.

Alcaraz va flirtejar amb el break de bon començament i va trencar en el tercer joc i ja no va titubejar. El 6-4, una demostració de força, el va segellar en blanc i pujant a la xarxa de manera intimidatòria amb el servei, una jugada que va repetir sovint. El noruec, que s’entrena a l’acadèmia de Rafa Nadal, restava molt lluny.

Però Alcaraz, pecats de joventut, es va precipitar. I Ruud, en canvi, més centrat i amb una dreta potent i col·locada sovint invertida, va apujar sensiblement el nivell en el segon set (6-2). El deixeble de Juan Carlos Ferrero semblava que recuperava el pols del partit amb un break (2-0) matiner en el tercer acte, però es va ennuegar de nou (2-2). Ruud es va fer fort a partir de la dreta i la sobrietat i fins i tot va disposar de dues pilotes de set amb 6-5. Alcaraz, sempre valent, va apel·lar al caràcter i va forçar el tie-break, en el qual va ser infinitament superior (7-1), amb pilotes molt profundes però amb marge que van provocar molts errors al noruec. Amb la situació dramàtica salvada, el nou prodigi del tennis mundial va exhibir el seu millor joc. Va trencar en el 4-2 i els punts directes de servei en els moments clau el van catapultar a un final sense més patiment i al deliri.

Ara, la copa Davis

El murcià s’afegeix sense temps per digerir l’èxit a l’equip de copa Davis que formen Roberto Bautista, Albert Ramos –que va substituir Alejandro Davidovich–, Pedro Martínez i l’especialista en dobles Marcel Granollers. Espanya juga la fase de grups a València a la Font de Sant Lluís. Demà s’enfrontarà a Sèrbia i divendres contra el Canadà.

ELS PROTAGONISTES

Des que era un nen he somiat a ser número 1 i guanyar un títol de gran eslam i he treballat molt per poder-ho aconseguir
El suport que he rebut des del primer dia a Nova York ha estat increïble. Ha estat el millor ambient que he viscut mai
Carlos Alcaraz
Li he dit que no dubtés, que anés a buscar el partit quan en el segon set l’he vist una mica enrere
Juan Carlos Ferrero
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)