Més esport

L’esport femení català s’empodera en una trobada històrica

Més de 3.000 persones reivindiquen a Tarragona la potència, transversalitat i dinamisme de l’esport femení. “Entre totes no tenim aturador. Cal que visibilitzem l’esport femení i generem referents”, assegura Anna Caula

L’esport femení català es va empoderar a Tarragona en l’acte “Entre totes, tot”, organitzat pel Govern de la Generalitat. Per primera vegada, el principal teixit que forma l’esport femení a Catalunya es reunia en un únic espai per reconèixer la potència de la dona en l’esport. La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà Pons, va parlar de “dia absolutament emocionant i fantàstic pel conjunt del país i per l’esport femení” i va assegurar a totes les esportistes que “la vostra lluita, és la lluita del Govern i del país. Entre totes, ho farem tot”.

L’acte va ser un reconeixement a les dones que estan vinculades a l’esport, des d’esportistes i entrenadores, segurament la cara més visible de la pràctica esportiva, a àrbitres, directives o periodistes, entre altres. “Si algú es pregunta ‘on són les dones al món de l’esport?’, avui veurà que som moltes i som aquí, en totes les disciplines i categories”, reivindicava la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre.“Si la igualtat avança en el món de l’esport, avança la transformació feminista a tota la societat. I ho farà perquè el partit i el terreny de joc també són nostres”, va concloure.

Tot i això, la principal força de la trobada va ser la mobilització d’esportistes, clubs i famílies, que no només van poder veure i conèixer esportistes de renom internacional, sinó que van formar part d’aquesta trobada. La secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física, Anna Caula i Paretas, va afirmar que “entre totes no tenim aturador. Formeu part d’aquesta fotografia única que hem aconseguit, d’aquest gran moment. Gràcies de tot cor per sumar-vos a aquest projecte. Visibilitzem l’esport femení i generem referents”.

L’objectiu de l’acte era visibilitzar la potència, transversalitat i dinamisme de l’esport femení, així com potenciar l’empoderament mutu de totes les dones vinculades al món de l’esport per trencar motlles, barreres i estereotips i promoure noves referents.

Clubs de tot el territori

La festa va reunir més de 3.000 persones que van omplir el Pavelló d’Esports Catalunya de Tarragona dels colors de diferents clubs de tot el territori. La trobada, conduïda per les periodistes Danae Boronat, Sònia Gelmà i Marta Carreras, va començar amb la signatura d’autògrafs per part de 14 esportistes d’alt nivell, com Laia Palau, Núria Picas, Laia Sanz, Marta Bach, Sarai Gascón, Mireia Benito o Melanie Serrano. Aquest moment es va convertir en un punt de trobada entre les actuals i futures generacions.

Durant la jornada, es van fer reconeixements a 24 equips femenins que participen en competicions europees; 14 esportistes pels seus èxits individuals; 3 esportistes que han deixat la pràctica esportiva d’alt nivell aquest any; àrbitres, entrenadores i directives; diferents experiències de superació i el periodisme esportiu femení. També hi van intervenir els grups de xou del Club Patinatge Artístic de Girona i el Club Patinatge Artístic Olot, que van amenitzar l’acte amb diverses coreografies.

La legislatura de l’esport femení

Una mostra del creixement de l’esport femení català és l’augment de les llicències esportives femenines. En els darrers deu anys, han incrementat un 20%, arribant a les 163.000 i ja representen un 27% del total.

La Generalitat aposta pel suport i l’acompanyament a l’esport femení, per això ha ha multiplicat per quatre els ajuts destinats a l’esport femení, passant de 750.000 euros destinats el 2021, a 3 milions d’euros el 2022 per arribar a més equips (conjunts que han ascendit a categories estatals i els que han obtingut resultats rellevants a nivell estatal). “Ho seguirem fent”, afirma Laura Vilagrà, mentre que Anna Caula garanteix a clubs i federacions que “això només acaba de començar”.

Altres vies de suport del Govern a l’esport femení del país han estat el patrocini d’esdeveniments rellevants com l’Estrella Damm by Catalunya Ladies Open de golf, el primer equip femení al Dakar 2022 i l’equip Massi-Tactic UCI de ciclisme femení, explicitant l’empenta en esports masculinitzats Així mateix, l’executiu ha donat suport a l’organització de competicions femenines de màxim nivell com el Mundial handbol de Granollers, l’Europeu de softbol i el Mundial d’hoquei sobre herba, així com a la creació del Barcelona Open Banc Sabadell Sub-14 femení i masculí i el circuit Esportcat Extreme d’esports urbans.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)