Atletisme

Taye, a un sospir del rècord de 5 km en la Cursa dels Nassos

Atletisme. La fondista etíop es queda a dos segons (14:21) de tornar a rebaixar la plusmarca a Barcelona, mentre que Jakob Ingebrigtsen és baixa a última hora a causa d’una faringitis

La Cursa dels Nassos es va quedar sense el seu cap de cartell, Jakob Ingebrigtsen, a última hora. Una inoportuna faringitis va deixar fora de combat l’astre noruec i amb un pam de nas l’organització i tots els aficionats que es delien per veure córrer l’elegant campió olímpic de 1.500 m pels carrers de la capital catalana. Tot i estar minvat de condicions físiques, el petit de la nissaga va voler seguir el desenvolupament de la cursa, es va excusar i va expressar la voluntat de tornar i competir a Barcelona. En la prova femenina de 5 km, l’etíop Ejgayehu Taye no va decebre les expectatives i a punt va estar de tornar a rebaixar la seva plusmarca mundial, aconseguida ara fa un any en aquest mateix escenari (14:19). Segurament uns parcials excessivament ràpids a l’inici (2:49, 5:39, 8:33) i el vent en el tram final van acabar frustrant l’intent de rècord. Va signar 14:21, que en tot cas suposa el millor registre mundial del 2022 i el segon de tots els temps.

Victòria d’Adisu Girma

Sense Jakob Ingebrigtsen, la cursa masculina quedava més oberta. L’espectacle l’hi van posar el jove etíop Adisu Girma (13:25) i el colomenc Ilias Fifa (AA Catalunya), el gran animador de la cursa, que va obtenir el premi al seu esforç amb el segon lloc i una nova plusmarca catalana (13:30). La tercera plaça va ser per al suís Jonas Raess (13:31), que va aprofitar el defalliment final del reusenc Abdessamad Oukhelfen. El fondista del Nike (13:37) també va córrer per sota de l’anterior rècord català, aconseguit l’any passat pel gironí Santiago Catrofe (13:39).

En la prova femenina, l’alemanya Konstanze Klosterhalfen va voler seguir el ritme de Taye en els dos primers quilòmetres i al final ho va acabar pagant perquè va veure com se li escapava la possibilitat d’assaltar el rècord europeu (14:44). Es va quedar en 14:52, al davant de la noruega Karoline Grövdal (15:06). La banyolina Esther Guerrero (New Balance) va fer un pas més en el seu procés de recuperació. Es va classificar en setè lloc, va rebaixar la seva marca personal (15:50) i no va quedar gaire lluny del rècord català de la terrassenca Carla Domínguez (15:47).

Abans de la prova destinada als corredors d’elit, el marroquí del GEiEG Mohamed El Ghazouany (28:46) i la fondista de Sant Joan de Vilatorrada Txell Soler (32:31), de l’Avinent Manresa, s’havien imposat en la cursa popular de 10 km, que va aplegar més de 10.000 corredors. El Ghazouany va tibar de valent en els últims 2 quilòmetres i només el va poder seguir el jove de Batea Adam Maijó, que en el tram final va acabar cedint la victòria per només 2 segons de marge (28:48). Com es preveia, la prova femenina es va convertir en un duel entre Txell Soler i Marta Galimany, que es va acabar resolent a favor de la bagenca per només 5 segons de marge (32:31 i 32:36). Soler, vencedora el 2020, va sumar la segona victòria i va rebaixar tres segons de la seva plusmarca personal. Galimany, amb cinc victòries al seu palmarès, va córrer a bon ritme tot i el desgast de la recent marató de València, i no va quedar gaire lluny de la seva millor marca (32:29).