Ciclisme

La 102a Volta fa pujada

Més muntanya que mai del 20 al 26 de març amb Evenepoel, Roglic i Bernal de grans reclams

Als clàssics finals de Vallter i la Molina, s’hi afegeix l’ascens trencacames a Lo Port, cirereta d’un traçat selectiu

La 102a edició de la Volta Ciclista a Catalunya, que es disputarà del 20 al 26 de març i que es va presentar ahir a l’INEFC de Barcelona, tindrà tres de les set arribades en alt –cosa que no es veia des del 2001–, 25 ports de muntanya i un recorregut selectiu amb una exigència gairebé sense precedents propici per als escaladors. Consolidada en la màxima categoria mundial del ciclisme, l’UCI WorldTour, és la tercera cursa per etapes més antiga després del Tour de França i el Giro d’Itàlia. “És un privilegi continuar oferint el millor ciclisme del món arreu de Catalunya, mantenint viu el llegat”, afirma el seu director Rubèn Peris, que va revelar els detalls del recorregut i va remarcar les principals figures d’un cartell altre cop de luxe en què destaquen el belga Remco Evenepoel, vigent campió mundial de ruta i de la Vuelta; l’eslovè Primoz Roglic, segon en el Tour del 2020 i tricampió de la Vuelta (2019, 2020 i 2021), i el vencedor de Tour de França i el Giro d’Itàlia Egan Bernal (Ineos Grenadiers), que ja sap el que és pujar al podi de la Volta (3r el 2019). També s’espera la presència del vilanoví Marc Soler (Emirates).

La cursa arrencarà a Sant Feliu de Guíxols i acabarà a Barcelona amb moltes novetats respecte a l’edició precedent. De fet, únicament es mantenen les poblacions d’inici i final de la cursa, i l’arribada en alt a la Molina. Sant Feliu de Guíxols serà per segon any el punt d’inici. La ciutat empordanesa serà el punt de sortida i arribada d’una primera etapa de 164,6 quilòmetres, amb quatre ports puntuables (s’hi suma l’alt dels Àngels, de 2a) i un final explosiu. L’alta muntanya arribarà en la segona etapa, entre Mataró i Vallter (165,4 km). El coll de Coubet (1a) sumarà exigència abans de l’arribada a l’estació d’esquí ripollenca, port de categoria especial, i meta de la cursa sis cops. La segona etapa de muntanya es viurà en la tercera jornada, amb 180,6 km entre Olost, sortida inèdita, i la Molina, clàssic modern de l’última dècada on han guanyat quatre vencedors finals. Les pujades prèvies al coll de Coubet (1a) i el coll de la Creueta (un dels tres ports de categoria especial) ajudaran a fer la selecció. La quarta etapa, la més llarga, recorrerà 188,2 quilòmetres entre Llívia i Sabadell. Serà una de les més favorables a una arribada a l’esprint, tot i que l’ascens de sortida a la Molina (1a) i les pujades al collet de Sant Agustí i el coll de Lligabosses (3a) afegiran encara més desgast. S’hi suma en la cinquena etapa un gran final a les Terres de l’Ebre. Amb sortida a Tortosa i arribada a lo Port, els escaladors tindran un repte monumental amb 8,4 quilòmetres d’ascensió amb rampes del 9% de mitjana i murs del 20%. La sisena etapa unirà Martorell i Molins de Rei, que tornen al recorregut de la Volta després de dècades d’absència en una jornada de 177 quilòmetres que portarà els ciclistes per terrenys trencacames pel centre de Catalunya. Finalment, Barcelona tornarà a ser el jutge de la Volta a Catalunya en la seva setena etapa, amb sortida i arribada a la capital de Catalunya. L’etapa incorpora l’alt de Begues (2a categoria) abans de tornar al circuit final a Montjuïc.

També es va donar a conèixer el cartell oficial, del pintor valencià Miguel Soro, i es van lliurar les medalles d’honor a Juli Pernas, Xevi Soler, Isaac Vilalta, Néstor Biosca, Àlex Flor i el CC Molins de Rei (75è aniversari). El grup Sexenni va interpretar Houston, la cançó oficial.

EL PROTAGONISTA

És un privilegi continuar oferint el millor ciclisme del món a Catalunya, mantenint viu el llegat de la organització
1a etapa. 20 de març
St. Feliu de Guíxols -St. Feliu de Guíxols 164,6 km
2a etapa. 21 de març
Mataró - Vallter / Setcases (Vall de Camprodon) 165, 4 km
3a etapa, 22 de març
Olost - La Molina (Alp) 180,6 km
4a etapa. 23 de març
Llívia - Sabadell 188,2 km
5a etapa. 24 de març
Terres de l’Ebre. Tortosa - lo Port) 176,8 km
6a etapa. 25 de març
Martorell - Molins de Rei 177 km
7a etapa. 26 de març
Barcelona - Barcelona 142 km
Un grup de gent que ha treballat per consolidar i mantenir el prestigi d’una volta que és patrimoni de l’esport català i del ciclisme mundial.
Rubèn Peris
DIRECTOR DE LA VOLTA

Vint-i-cinc equips

Els 25 equips son els 18 de l’UCI World Tour, AG2R, Alpecin-Deceunik, Arkea, Astana, Bahrain, Bora-Hansgrohe, Cofidis, DSM, EF Education-Easypost, Groupama-FDJ, Ineos Grenadiers, Intermarché, Jayco Alula, Jumbo-visma, Movistar, Soudal-Quick Step, Trek-Segafredo i UAE Emirates, i set convidats de l’UCI Pro Team, Lotto Dstny, Israel-Premier Tech, Burgos-BH, Caja Rural-RGA, Euskaltel-Euskadi i el Kern Pharma, amb els catalans Roger Adrià, Kiko Galván, Álex Jaime, Jordi López, Martí Márquez i Pau Miquel.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)