El Barceloneta, ‘in extremis’

Waterpolo. El CN Sabadell domina bona part de la final, però l’equip mariner força els penals 3 segons abans del desenllaç i acaba segellant el títol de copa amb dues aturades de Nic Porter

Barceloneta 13 CN Sabadell 12

ZODIAC CN ATLÈTIC BARCELONETA:Aguirre; Famera (1), Matkovic (1), Munárriz (2, 1 p.), De Toro, Larumbe (1 p.), Pavillard (2, 1 p.), Paul (1), Tahull, Perrone (3, 1 p.), Biel, A. Bustos (1) i Porter.ASTRALPOOL CN SABADELL:Lorrio; Sanahuja (4, 1 p.), Gil, M. Teclas, Veich (1), F. Valera (1 p.), Bertran (2), Cabanas, Averka (3, 1 p.), Banicevic (1), Bonet, J. Bustos i X. Teclas.PARCIALS:3-2, 1-3, 2-2 i 3-2. Penals: 4-3.ÀRBITRES:Teixidó, Borrell i Jiménez.INCIDÈNCIES:Abans de començar la final es va guardar un minut de silenci en memòria de Mateo Correas, jugador de l’Stadium Casablanca de Saragossa, mort dissabte en un accident de trànsit.

El Zodiac CN Atlètic Barceloneta va haver de suar de valent per mantenir l’hegemonia en la copa, competició en què ja acumula dinou títols, onze de consecutius. El més sofert, però, segur que va ser el d’ahir, en una Finetwork Aquàtics plena a vessar i contra un rival, l’Astralpool CN Sabadell, disposat a posar fi a l’etapa hegemònica del club mariner. De fet, l’equip d’Elvis Fatovic va necessitar la tanda de penals i la inspiració dels seus dos jugadors australians, Luke Pavillard i Nic Porter, per assolir un títol que durant el temps reglamentari va estar molt més a prop de quedar-se a Sabadell que de tornar a la Barceloneta. Un gol de Pavillard a tres segons del final, i quan l’equip barceloní ja atacava a la desesperada amb porter jugador, va forçar la tanda de penals (9-9). En els xuts fatídics va emergir per sorpresa Nic Porter, que va substituir Unai Aguirre en els dos últims intents de la tanda. La seva aparició va ser determinant, perquè va aturar els llançaments de Gerard Gil i de Lluc Bertran, fet que va acabar donant el títol a l’Atlètic Barceloneta. Èxtasi per als barcelonins i desenllaç cruel per als sabadellencs. El premi col·lectiu va ser per a l’equip mariner, però els guardons individuals van ser per a dos components del CN Sabadell: el de millor jugador, per a Bernat Sanahuja, i el de millor porter, per a Edu Lorrio.

Polèmica final

La final no va estar exempta de tensió i de polèmica. El CN Sabadell va reclamar que en l’acció de l’últim gol mariner Unai Aguirre infringia la norma dels 2 metres i, per tant, la jugada hauria d’haver estat invalidada. L’equip local va reclamar el VAR i els àrbitres van considerar que l’acció no era punible. Després d’haver vist les imatges per televisió, i convençut que la posició del porter mariner era incorrecta, el president del CN Sabadell, Claudi Martí, va estar meditant si presentar una reclamació oficial, atès que la decisió els havia perjudicat enormement. Abans de la tanda de penals, també hi va haver una petita picabaralla que va acabar amb l’expulsió de Sergi Cabanas, per part local, i d’Unai Biel, per la visitant.

La posada en escena del partit ja va ser molt intensa. L’Atlètic Barceloneta va colpejar primer (3-2), però el CN Sabadell, impulsat per les grans aturades de Lorrio, va fer un pas endavant en el segon quart i va arribar a l’equador amb avantatge (4-5). L’equip mariner no estava encertat en les superioritats (1 de 7) i va veure com el VAR anul·lava un gol a Miguel de Toro per la infracció dels 2 metres, que hauria suposat l’empat just abans del descans llarg.

La tònica es va mantenir després de la represa. Felipe Perrone igualava momentàniament la final en una ràpida transició. Però Lorrio continuava la seva exhibició sota els pals, i els gols de Lluc Bertran, en superioritat, així com una canonada de Bernat Sanahuja, obrien per primer cop una escletxa de dos gols (5-7). Alberto Munárriz, en un altre contraatac, deixava el partit amb un ajustat 6-7 abans d’abordar el quart definitiu. Els llums d’alerta es tornaven a encendre a la banqueta marinera després de la segona diana de Lluc Bertran, amb un xut ajustat al pal (6-8) quan faltaven 6:37 per al desenllaç. Perrone, en una jugada en què hi va haver fins a una triple exclusió local, i Famera, en un contraatac després d’una espectacular aturada d’Aguirre, restablien de nou l’equilibri (8-8). Però el CN Sabadell no es descomponia i tornava a prendre la iniciativa amb el gol d’Averka. El guió definitiu del partit semblava escrit, però amb un final a la desesperada Elvis Fatovic va ordenar atacar amb set jugadors i va aconseguir el seu propòsit amb el gol de Pavillard quan només faltaven 3 segons per arribar al límit del temps reglamentari.

És una victòria col·lectiva. Que el segon porter ajudi així vol dir que és un triomf d’equip