Curses d'orientació

Una sentència atorga els drets dels raids a la FCOC

Curses d’orientació. El jutjat número 8 de Badalona resol que ara mateix és l’única federació que pot organitzar raids d’aventura i retira la competència a la FEEC

El jutjat número 8 de Badalona ha resolt a favor de la Federació Catalana de Curses d’Orientació (FCOC) el litigi amb la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) per l’exclusivitat de l’organització dels raids d’aventura. La sentència especifica que “l’única federació competent per organitzar, promocionar i fer difusió de competicions i proves esportives en la disciplina de raids d’aventura és la Federació de Curses d’Orientació de Catalunya”.

La FCOC (Federació de Curses d’Orientació de Catalunya) va interposar una demanda contra la FEEC adduint intromissió en l’organització de raids d’aventura. El Consell Català de l’Esport i la Secretaria General de l’Esport i l’Activitat Física la va adscriure a la Federació de Curses d’Orientació de Catalunya (FCOC) el 2011. Les curses d’orientació tenen diferents modalitats, com són l’O-peu, MTB-O, raids d’aventura, Ski-O, Trail-O i rogaining. La FCOC considera que es tractava d’una intromissió dins les disciplines pròpies d’aquest esport.

El desembre del 2019, quan la nova junta de la FCOC va accedir al càrrec va voler que “totes les disciplines fessin un pas endavant”. Això volia dir “tecnificació, reconeixement d’esportistes d’alt nivell, beques i ajudes per als catalans o formació d’entrenadors, entre moltes altres”, explica Josep Maria Santiago, president de la FCOC. A poc a poc, es va fer amb totes les modalitats excepte en els raids “tot i tenir tots els drets per fer-ho”. El perjudici per a aquesta modalitat i per als raiders catalans “era molt gran” i per aquest motiu van “decidir emprendre un camí per solucionar-ho”.

L’origen dels raids d’aventura se situa a Oceania a finals dels seixanta del segle passat. Però no és fins a la dècada dels noranta que amb l’aparició dels mítics Raid Gauloises i el Raid Eco-Challenge, i el seu seguiment per televisió, la modalitat va agafar força. El 2001, a Suïssa, es va disputar el primer mundial. A Catalunya, és també en aquest moment quan neix el Raiverd (1990), un dels primers d’Europa. Empreses privades van anar organitzant proves, com ara la Trans Aventur, Raid Egan, Raid Extrem Catalunya i la copa Salomon.

A escala internacional, mai hi ha hagut federació. A escala estatal, cada país s’organitza de manera diferent. O no tenen cap federació o la modalitat esportiva està inclosa dins una altra federació. En la majoria dels casos, aquesta federació és la de curses d’orientació, ja que del que es tracta és de fer un recorregut lliure per localitzar uns punts de control, utilitzant un mapa i una brúixola. I en aquest cas, en comptes de desplaçar-se sempre a peu (O-peu), en bicicleta de muntanya (MTB-O) o esquís (Ski-O), s’utilitza qualsevol modalitat esportiva.

El Consell Superior d’Esports (CSE) va adjudicar la modalitat a la Federació Espanyola d’Esports d’Orientació (FEDO) el 2005. A Catalunya, el Consell Català de l’Esport i la Secretaria General de l’Esport i l’Activitat Física la van adscriure a la Federació de Curses d’Orientació de Catalunya (FCOC) el 2011. La FEDO ha anat organitzant la Lliga Espanyola de Raids d’Aventura (LERA) i el campionat d’Espanya (CERA); i la FCOC, la Copa Catalana de Raids d’Aventura i el Campionat de Catalunya de Raids d’Aventura.

La FEEC recorrerà contra la sentència

La FEEC no s’estarà de braços plegats i té previst recórrer contra la sentència, que encara no és ferma. La seva argumentació es basa en el fet que la seva federació ha organitzat proves d’aquesta naturalesa des de fa molts anys, pels volts de dues dècades, però no va inscriure la disciplina com a tal de manera formal, tràmit administratiu que sí que va fer la FCOC. La FEEC i les federacions de muntanya en general també han tingut ambigüitat amb les curses de muntanya i el trial-running, que es disputa en camins sense inclinació a l’entorn de la muntanya sense pujar-la –aquest és el matís. Les dues disciplines van diferenciades per l’Audiencia Nacional. Les proves de trial-running les organitza la federació d’atletisme.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)