Ciclisme

Ciccone triomfa a Vallter per davant de Roglic i Evenepoel

El ciclista eslovè manté el lideratge de la Volta amb 6 segons de marge respecte del belga i l’italià

Giulio Ciccone (Treck-Segafredo), després d’un aferrissat esprint amb Primoz Roglic (Jumbo-Visma) i Remco Evenepoel (Soudal-QuickStep), ha estat avui el vencedor de la segona etapa de la Volta Catalunya, la primera de les tres de gran muntanya d’aquesta 102a edició, que ha unit Mataró i l’estació de Vallter. El ciclista italià ha cobert els 165,5 quilòmetres i tres ports –Alt de Can Bordoi (3), Coll de Coubet (1a) i la traca final de categoria especial a l’estació de Vallter, amb 11,4 quilòmetres al 7,6 per cent–, en 4h13:37. En la general, Roglic manté el lideratge amb 6 segons de marge respecte d’Evenepoel i Ciccone, i 27 sobre Mikel Landa (Bahrain). El català Marc Soler (UAE) és desè, a 46 segons.

El ciclista de Lliçà d’Amunt Kiko Galván (Kern Pharma), bon coneixedor de la zona i dels ports que uneixen el Vallès i el Maresme ha format part de la primera i matinera escapada del dia, gestada en els primers quilòmetres de la jornada amb vuit integrants. Els altres set escapats eren Simon Carr (EF Education), Simon Petilli (Intermarché) –que ha coronat primer l’Alt de Can Bordoi (3a) en el quilòmetre 12,4–, Xabier Mikel Azparren (Euskaltel), Julen Amezqueta (Caja Rural), Ewan Costiou (Team Arkea), Cristopher Juul-Jensen (Team Jayco) i Vadim Pronskiy (Astana). O sigui, com marquen els cànons, cap favorit teòric per optar a la general. Al pas per Hostalric –a 127,6 km de la meta–duien 2:48 sobre el pilot. El cas és que al pas per Amer, amb 78 quilòmetres a les cames i les Cingleres del Far a la vista, el grup ja duia 3 minuts i s’ho començava a creure una mica, tot i que quedava tot el ball de bastons final. El Jumbo-Visma, sol com un mussol, mirava sense èxit de reduir diferències liderant el pilot sense aconseguir-ho, ni de bon tros: 3:57 després de dues hores de cursa a un ritme frenètic de 44 km/h. Petilli ha coronat al capdavant el Coll de Caubet, però el gran grup s’ha activat a mesura que l’etapa arribava a la part decisiva i ha anat escapçant el marge dels vuit aventurers del dia. El Trek-Segagredo, que dilluns va perdre Dario Cataldo per una caiguda –està ingressat al Trueta de Girona amb diverses fractures– ha tornat a estar de pega. Kenny Elissonde ha estat el ciclista més afectat per una caiguda múltiple a Llanars i s’ha hagut de retirar. També ha tingut problemes, en aquest cas mecànics, João Almeida (UAE Emirates), un altre dels favorits, que ha incrementat la malastrugança del seu equip perquè en la primera etapa el britànic Adam Yates –guanyador a Vallter el 2019 i el 2021–va perdre deu minuts per una caiguda que avui li ha impedit atacar perquè estava masegat. Almeida, però, ha perseverat i s’ha reenganxat al grup dels millors. Amb tot, el grup capdavanter ha estat neutralitzat durant l’ascens a Vallter a 10 quilòmetres de la meta, tret de Carr, que ha aguantat tot sol fins que l’han neutralitzat.

El colombià Esteban Chaves (EF Education Easypost) ha atacat a sis quilòmetres del final. Solvent, ha adquirit un avantatge de 34 segons a 4 quilòmetres de la meta, però en els últims 500 metres ha estat engolit pels grans favorits.

Més muntanya

La tercera etapa es disputarà demà amb un recorregut de 180,5 quilòmetres entre Olost i la molina, una altra prova exigent amb final en alt en un port de primera categoria. Abans, el pilot haurà hagut de gestionar el Coll de Coubet (1a en el km 93) i el Coll de la Creueta, de categoria especial i situat a 35 quilòmetres de la meta.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)