Més esport

Bach considera “deplorables” les reaccions contràries al retorn dels esportistes russos a les competicions

També diu que és “inacceptable” la postura de Rússia, que considera que les condicions imposades pel COI als seus atletes són excessives

El president del Comitè Olímpic Internacional, Thomas Bach, ha passat a l’atac i ha considerat “deplorables” les reaccions negatives d’alguns governs, sobretot europeus, a la readmissió dels esportistes russos i bielorussos a les competicions internacionals. També ha jutjat “absolutament inacceptable” la postura de Rússia, que està en desacord amb la decisió per considerar que les condicions imposades pel COI als seus atletes són excessives.

L’executiva del COI va recomanar la readmissió de russos i bielorussos sota certes condicions, entre elles que competeixin com a individus neutrals (no competiran els equips), que mai no hagin donat suport activament a la guerra i que no pertanyin a l’exèrcit. Tomàs Bach ha analitzat les “reaccions negatives” a aquesta mesura. “És deplorable veure que hi ha governs que no volen respectar l’opinió expressada per la majoria” de la comunitat olímpica, ha dit Bach, “ni tampoc l’autonomia de l’esport”. El president del COI també ha lamentat que aquests governs contraris al retorn de russos i bielorussos no tinguin la mateixa actitud “amb les altres 70 guerres i conflictes que hi ha al món”.

Preguntat perquè el COI no actua també de la mateixa manera en aquests conflictes i obliga els esportistes implicats a competir com a neutrals, Bach ha al·legat que la invasió d’Ucraïna es va dur a terme entre els Jocs Olímpics i Paralímpics d’hivern de Pequín i que va suposar “una violació flagrant de la Carta Olímpica”. Tomàs Bach ha acusat els governs crítics amb fer servir un “doble raser” i ha dit que la seva postura només ha servit per enfortir “la unitat del Moviment Olímpic”. “És fins i tot més deplorable que (els governs) ignorin els informes dels relators de les Nacions Unides” favorables a l’admissió de tots els esportistes, sense influència del seu passaport, ha afirmat. “No correspon als governs decidir quins esportistes poden participar a quina competició. Seria el final de l’esport tal com el coneixem avui”, ha apuntat.

El dirigent alemany ha subratllat que, després de la recomanació de l’Executiva, “només competeix a les federacions internacionals decidir si prenen aquest camí” d’admetre russos i bielorussos, apartats de les competicions des del febrer del 2022, quan Rússia va envair Ucraïna. Bielorússia és el seu principal aliat a la zona. Les federacions de boxa i esgrima figuren entre les que ja han fet el pas a favor de la readmissió, mentre que la d’atletisme s’hi ha mostrat en contra.

Respecte a la pertinença dels esportistes a clubs de l’exèrcit rus, Thomas Bach ha fet la distinció entre aquells que compleixen el servei militar obligatori –un any per als homes a Rússia–; i els que després es mantenen a l’exèrcit per voluntat pròpia. Per això ha demanat a les federacions internacionals que designin un grup d’independents que estudiï “cas a cas” per veure quins esportistes russos i bielorussos pot adquirir l’estatut de neutrals.

Encara no hi ha una decisió presa sobre la participació dels dos països als Jocs de París 2024, un aspecte que “definitivament” s’estudiarà després que se celebri el compte enrere de “A un any dels Jocs”, ha comentat. “Volem monitoritzar el procés. Quan tinguem una panoràmica completa, decidirem”, ha afirmat.

Bach també ha indicat que l’executiva ha plantejat una pregunta a la Comissió d’Ètica del COI sobre quin seria “l’impacte de les recomanacions del COI i les estrictes condicions per a la participació d’esportistes amb passaport rus o bielorús” en el paper dels membres russos del COI.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)