Més esport

Volta a Catalunya

Girona, un clúster mundial

L'alcalde de Girona destaca l'impacte econòmic que té la presència a la ciutat de ciclistes professionals de tot el món

El director del Garmin diu que la situació de la ciutat és ideal per preparar la temporada

La relació entre el ciclisme professional dels Estats Units i Girona és tan estreta que ahir Johny Weltz, el director del Garmin, equip amb tota l'estructura a les comarques gironines, va proposar a l'alcalde, Carles Puigdemont, un agermanament entre la capital gironina i la ciutat de Boulder (Colorado), d'on provenen alguns dels corredors del seu equip. Weltz, que és danès, parlava en boca del mànager i principal responsable de l'equip, Jonathan Vaughters, un dels fills predilectes de Boulder. Puigdemont va reconèixer amb orgull que la permanència constant de ciclistes professionals a la ciutat i als seus voltants ha de tenir un impacte econòmic “que algun dia haurem de calcular i que segur que no és trivial”.

En aquests últims anys els ciclistes ja no vénen només dels Estats Units. Algunes de les últimes grans figures que han aterrat a la zona són l'anglès Bradley Wiggins (Sky) i l'holandès Robert Gesink (Rabobank), seriosos aspirants a guanyar el Tour de França. Ells, entre molts d'altres, han apostat per comprar una segona residència en una zona que inclou el Mediterrani i els Pirineus en un cop de cotxe i un clima paradisíac comparat sobretot amb el dels països del centre o el nord d'Europa.

De l'alineació que presenta el Garmin a la Volta a Catalunya només un dels nou ciclistes no resideix a Girona o als voltants. La integració dels corredors és tan modèlica que alguns fins i tot es declaren, ni que sigui per frases al Twitter, defensors de la causa independentista.

Així, allò que va començar com una fal·lera d'alguns pocs nord-americans i que va tenir un boom amb l'arribada de Lance Armstrong no tan sols ha tingut continuïtat, sinó que s'ha expandit amb l'arribada d'australians, sud-americans i sud-africans.

Els motius de l'encís de Girona són diversos. Johny Weltz, que va arribar a la Garrotxa de la mà de Pere Muñoz, va citar, entre d'altres, la situació geoestratègica sense competència. “La frontera és aquí mateix i l'aeroport és al costat.” A Vilobí d'Onyar Armstrong hi aterrava amb el seu jet particular cada vegada que començava a preparar el seu repte anual de guanyar el Tour. Ara proliferen per la ciutat els pisos francs que els ciclistes es deixen entre ells mateixos segons el seu programa de la pretemporada. Són constants les sortides en grup a entrenar-se per les Gavarres. No és estrany, doncs, que en la pujada als Àngels d'ahir ciclistes de casa com ara Levi Leipheimer, Daniel Martin i Wiggins fossin els més actius.

També té la base a les comarques gironines l'equip britànic Endura, dirigit pel català Àlex Sans.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)