Natació

Els set magnífics

La natació catalana s'assegura un bitllet olímpic més que fa quatre anys a Pequín

La badalonina ratifica que pot afrontar la gran cita amb molta ambició

La badalonina ha reafirmat les expectatives de cara als Jocs
Rando, Dasca, Garcia i Ignacio faran el debut olímpic a Londres

La natació catalana va tornar a enfortir-se en la primera cita important del 2012, el campionat d'Espanya Open, l'única cita prevista per poder acreditar les mínimes exigides per la federació estatal (RFEN) per competir aquest estiu en la gran cita de l'any: els Jocs Olímpics de Londres. Dels 11 nedadors que van assegurar-se el bitllet en els quatre dies de competició, set van ser de casa: Mireia Belmonte (CN Sabadell), Erika Villaécija (CN Sant Andreu), Aschwin Wildeboer (CN Sabadell), Marina Garcia (CE Mediterrani), Juanmi Rando (CN Sant Andreu), Clàudia Dasca (CN Sabadell) i Judit Ignacio (CN Sabadell). Un bon balanç que, en espera que el director tècnic de la RFEN, Luis Villanueva, faci la llista definitiva, ja supera els sis nedadors catalans que es van llançar a l'espectacular cub d'aigua de Pequín fa quatre anys (Villaécija, Belmonte, Wildeboer, Brenton Cabello, Xavier Núñez i Sergio García).

A nivell individual, no hi ha dubte que la gran protagonista de l'Open ha estat Belmonte: “Ha aconseguit uns temps entre les sis i les vuit primeres del rànquing mundial en totes les proves en què ha nedat”, va apuntar Villanueva, que va afegir-hi: “Per a ella es tracta d'un bon final de cicle, i ara queden 18 setmanes per preparar els Jocs, que són el que realment importa.”

Belmonte, ‘superstar'

Sens dubte, l'exhibició de la badalonina del CN Sabadell no ha fet altra cosa que reafirmar les seves expectatives de cara als Jocs de Londres. Les seves sis victòries amb mínima i tres rècords d'Espanya (200 m lliure, 400 m lliure i 400 m estils) han ampliat les expectatives de lluitar per una medalla olímpica, amb l'atenció mediàtica que això implica. “La pressió no ve de la Mireia ni de mi, sinó de fora del seu entorn”, va advertir el seu entrenador, Fred Vernoux.

El tècnic francès ha estat una peça fonamental en l'explosió de Belmonte des que es va fer càrrec de la seva preparació, ara fa uns 20 mesos. Més treball físic fora de la piscina, molta dedicació i disciplina diària, però, sobretot, ha estat determinant la seva capacitat per inculcar a la badalonina una major seguretat a l'hora d'afrontar cada cursa: “Crec que la transformació de la Mireia és una transformació personal abans que esportiva i, al final, això explica que nadi millor”, va remarcar Vernoux, que veu la seva deixeble “molt més contenta” i disposada a disfrutar de cada competició.

Les joves responen

L'efecte Vernoux no només se centra en Belmonte sinó que s'ha expandit en Clàudia Dasca i Judit Ignacio, també a les seves ordres. Amb 17 anys, les dues nedadores faran el debut olímpic a Londres després d'assolir les mínimes i aconseguir “emocionar” a Vernoux: “La Judit tenia nivell olímpic des de l'any passat i la Clàudia té molt de mèrit perquè necessitava millorar força els seus temps en unes proves amb molta competència.” Tampoc es va oblidar de l'andalusa del CN Sabadell Conchi Badillo, la quarta nedadora del seu grup amb mínima. Un pòquer olímpic que suposa “la millor motivació” per continuar treballant amb la mateixa intensitat.

Igual que Ignacio i Dasca, una altra nedadora de la collita del 94, Marina Garcia farà la seva estrena olímpica a Londres un any després d'haver-ho fet en els mundials de Xangai. Les acompanyarà un altre debutant, Juanmi Rando, classificat per als 100 m esquena, juntament amb Aschwin Wildeboer. Tots dos seran els abanderats a la capital britànica de la natació catalana masculina, que necessita consolidar nous valors per tal de guanyar el pes internacional assolit per les noies.

La transformació de la Mireia és una transformació personal abans que esportiva i, al final, això explica que nadi millor
El pla és treballar en un nou cicle i arribar més bé als Jocs per rebaixar les marques
Luis Villanueva
director tècnic RFEN
És un orgull veure-les contentes, i també a Conchi [Badillo] per assolir l'objectiu
Frederick Vernoux
Entrenador del CN Sabadell
Estic molt content per la Judit i la Clàudia. En el campionat em vaig emocionar quan van fer les mínimes

Terrassa pren el testimoni amb la copa de clubs

La copa d'Espanya de clubs de natació de divisió d'honor arrenca avui i s'allargarà fins dijous a les instal·lacions del CN Terrassa amb bona part dels nedadors que els darrers dies han estat protagonistes al campionat Open, com ara Belmonte, Aschwin Wildeboer, Juanmi Rando, Conchi Badillo, Clàudia Dasca, Judit Ignacio o Melqui Álvarez. Tots ells formen part dels 16 equips –vuit en categoria masculina i vuit en femenina– que intentaran fer del seu club el millor de l'Estat. Sobre la categoria masculina, els principals candidats al títol són el Real Canoe, el CN Sabadell i el CN Sant Andreu, mentre que en el femení el CN Sabadell n'és el favorit. Pel que fa a l'amfitrió, que s'estrena en la categoria, es marca la permanència com a fita. La normativa limita la inscripció dels nedadors a un màxim de quatre proves individuals més els relleus. Tampoc poden nedar en més de dues proves per sessió.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)