Esport i política

La congelació no fa l'estalvi

Londres 2012. Les medalles dels esportistes de la delegació espanyola costaran uns dos milions d'euros. Seran menys diners que fa quatre anys, perquè han estat de menor qualitat

No falla. Amb un nombre de medalles –i sobretot de medallistes– similar i l'import dels premis congelat però no rebaixat, el cost de les retribucions olímpiques de Londres no es pot allunyar gaire de les de Pequín. Tan sols comptant els esportistes –tècnics a part– la suma frega els dos milions d'euros. Són uns 500.000 euros menys que fa quatre anys, però no per la decisió de congelar premis. El nombre de medalles és similar però els metalls han estat de menys qualitat i els beneficiaris també són menys. Els diners vénen del Consell Superior d'Esports (CSD) i el Comitè Olímpic Espanyol (COE). És a dir, els paguem entre tots.

Quantitat i qualitat

Les altres variables que incideixen en els premis són la qualitat de les medalles i el nivell de retribució en funció de si són en competició individual, per parelles o per equips. El COE i el CSD paguen, per exemple, 94.000, 48.000 i 30.000 per medalla d'or, plata o bronze individual. Si és per parelles les xifres són de 75.000, 37.000 i 25.000, però no al duet, sinó a cadascuna de les esportistes. I cadascun dels components d'un equip cobra 50.000, 29.000 i 18.000 euros per un or, una plata o un bronze. No hi ha distinció en funció de l'esport. Percep el mateix un jugador de bàsquet d'una lliga professional d'alt nivell retributiu– que un modest lluitador o taekwondista que ha de viure tot l'any d'aquests premis olímpics o dels plans ADO i similars que s'obtenen en funció dels resultats internacionals en el període olímpic.

És obvi, per tant, que un metall individual surt molt més barat que el d'un equip. L'exemple de les medalles de plata és il·lustratiu. Les set individuals costaran 336.000 euros en total, mentre que les dues per equips (bàsquet i waterpolo) valdran més del doble (725.000).

Menys premiats

De Pequín van sortir amb la prima 72 esportistes, vuit més dels que la rebran ara. Amb una medalla menys, la diferència s'ha de trobar en els metalls guanyats pels equips. A Londres han estat quatre (plata de bàsquet i waterpolo, amb 25 jugadors i jugadores) i bronze de l'handbol (15) i la sincronitzada (8). Quatre anys enrere van ser tres plates (bàsquet, hoquei i sincronitzada) que van sumar gairebé 40 esportistes, als quals es va haver d'afegir la quinzena del bronze de l'equip d'handbol. En total, un 2,45 milions d'euros.

El menor nombre de medalles d'or també es nota. A Pequín van ser tres individuals (ara dues) dues de parelles, que a Londres s'han convertit en una però a preu de trio.

Belmonte, al capdavant

Les dues medalles de plata de Mireia Belmonte faran de la nedadora badalonina l'esportista més ben pagada pels seus resultats a Londres. 96.000 euros –dels quals s'hauran de deduir els impostos corresponents– que superen mínimament el que s'enduran el taekwondista empordanès Joel González i la regatista sevillana Marina Alabau.

TOTHOM IGUAL

Cobra el mateix un professional amb sou milionari que qui ha de viure de beques i ajudes

ELS EQUIPS, CARS

Les plates del bàsquet i el waterpolo costaran més del doble que les set individuals

Els paralímpics rebran només un deu per cent

També tindran els seus Jocs, entre el 29 d'agost i el 9 de setembre, compartiran podis i seus esportives amb les dels atletes que van centrar l'atenció del món fins diumenge passat. Però els premis no seran els mateixos. Per als esportistes de la delegació espanyola que participaran en els Jocs Paralímpics l'incentiu per medalla és, per comparació, irrisòria. Aproximadament un 10% del que es pagarà als atletes sense discapacitat. Els ors es valoren a 10.000 euros (1.000 més que a Pequín) i les plates i els bronzes s'han congelat a 5.000 i 3.000. És, aproximadament un 10% del preu dels atletes sense discapacitat. En els esports en què només es pot obtenir una medalla el barem és de 15.000, 7.500 i 4.500. Per contra, en els esports d'equip cada esportista rebrà 5.000, 2.500 i 1.500 euros, respectivament.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)