Ciclisme

L'ase dels cops

La sanció d' Armstrong sacseja el món del ciclisme

Wiggins i l'Sky dominen el Tour, i Purito fa dos podis

El 22 d'octubre. Aquesta pot ser una de les dates que marqui un abans i un després en la història del ciclisme. I de l'esport. O el 13 de juny, quan l'Agència Antidopatge dels Estats Units (Usada) va presentar càrrecs formals per dopatge contra Lance Armstrong per tinença, ús o intent d'ús de substàncies de dopatge com am ara EPO, transfusions de sang, testosterona, corticoides i agents per emmascarar-ho entre el 1999 i el 2005. I no només això, sinó que darrere el ciclista hi havia un sistema complet i sofisticat de dopatge que Johan Bruyneel i el doctor Michele Ferrari també haurien dirigit. O el 30 del mateix juny, el dia que va començar el Tour i que precisament l'agència privada dels EUA va fer públiques les acusacions amb el testimoni de 10 excompanys d'Armstrong –Tyler Hamilton i Floyd Landis van ser els primers que es van saber– en un informe de 1.000 pàgines que desposseïa el set vegades campió del Tour dels seus títols a París i l'inhabilitava a continuar competint en triatló (estava a punt de participar en l'Ironman de Nice i tenia en el de Hawai, el novembre, l'objectiu de la temporada). Però el 22 d'octubre l'UCI va reconèixer i executar la decisió de l'Usada i va desposseir l'heroi nord-americà dels seus set Tours de França; que queden en blanc en el palmarès de la volta per etapes més grans del món. L'imperi Livestrong, la fundació en lluita contra el càncer va veure multiplicats els seus ingressos per donatius des del juny, però les grans marques que van contribuir a fer més gran la llegenda de l'home que després de superar un càncer va ser el millor esportista mundial –Nike, Trek, Oakley...– van donar l'esquena a Armstrong, que encara conserva el bronze olímpic a Sidney, a l'espera que el COI es pronunciï.

I la carretera?

Més enllà del cas Armstrong, que ha acabat d'estendre encara més l'ombra del dopatge sobre el pilot, Joaquim Rodríguez va aconseguir el número 1 del rànquing de l'UCI World Tour, gràcies als seus dos primers podis en una volta de les grans. Purito va ser segon al Giro el maig, després de ser-ne el líder en la majoria de les etapes. I tercer a la Vuelta el setembre –se li va escapar la victòria en l'etapa posterior a la segona jornada de descans– en una de les millors edicions de la cursa estatal en la qual el vallesà va fer aixecar tothom dels seus seients en els seus explosius finals d'etapa en altura. Al final, però, un atac a la desesperada d'Alberto Contador li va fer perdre el liderat i Alejandro Valverde –tos dos han complert sancions per dopatge– va aprofitar la desesperació per relegar-lo al tercer lloc. Purito ja ha anunciat la seva intenció de lluitar pel Tour del centenari (amb Katuixa, o en un altre equip). Una cursa en què es trobarà Bradley Wiggins, que durant el Tour també va haver de negar recórrer al dopatge dia sí dia també i va ser el primer britànic en guanyar a París per establir un nou ordre en el ciclisme mundial amb l'Sky.

1
Purito.
El vallesà ha fet la seva millor temporada, amb un segon lloc al Giro d'Itàlia –fins llavors no havia fet cap podi en una volta de tres setmanes– i un tercer a la Vuelta; a més de les victòries a la Flecha Valona i Llombardia.
2
Wiggins.
També per al britànic el 2012 ha estat el seu millor any, amb les victòries al Tour de França, la París-Niça, el Tour de Romandia, i el Dauphiné. I per arrodonir-ho, l'or en contrarellotge en els Jocs de Londres, i tot amb molta superioritat respecte dels rivals.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)