Més esport

Parella de fet a Sotxi

Patinatge sobre gel. El barceloní Adrià Díaz i la madrilenya Sara Hurtado es convertiran avui en la primera parella estatal a competir en uns Jocs Olímpics

La dansa va unir la trajectòria de dos joves patinadors artístics sobre gel que tenien en els salts el seu principal dèficit per continuar progressant en la seva carrera individual. Sis temporades després d'haver encetat aquella aliança, el barceloní Adrià Díaz, de 23 anys, i la madrilenya Sara Hurtado, de 21, culminaran avui en els Jocs Olímpics d'hivern a Sotxi un projecte que aleshores ni tan sols els devia passar pel cap en el millor dels somnis. Díaz i Hurtado van haver de convèncer els responsables federatius perquè apostessin per una especialitat, la dansa, que a Espanya no tenia cap mena de precedent. “Ens vam tirar a la piscina i la federació ens va fer costat”, explicava fa uns dies Sara Hurtado, amb la classificació olímpica a la butxaca.

Des de la categoria júnior, la parella barceloninomadrilenya va anar creixent i escalant posicions en mundials i europeus. Díaz, que va començar a entrenar-se en les files del FC Barcelona, es va haver de traslladar a Madrid per preparar-se al costat de la seva nova companya. L'evolució, però, va continuar a Londres i especialment aquestes dues últimes temporades a Montreal, en què han estat a les ordres de Marie-France Dubreuil i Patrice Lauzon, dues institucions en l'especialitat i campions olímpics a Torí 2006. L'any passat en el mundial de London (Canadà) no es van poder guanyar la classificació de manera directa, però sí una plaça en el torneig de repesca. A l'examen de setembre, en el Nebelhorn Trophy (Alemanya), Díaz i Hurtado van fer un pas endavant i van arreplegar el cinquè i últim bitllet per a Sotxi.

En l'europeu de Budapest tots el focus es van concentrar en el madrileny Javier Fernández, que va revalidar el títol continental i es va convertir en la gran esperança espanyola per obtenir algun podi en aquests jocs blancs. Lluny d'aquests focus, però, Díaz i Hurtado van completar una gran actuació. Van ocupar la desena posició, avançant cinc llocs respecte a l'últim campionat, i acreditant els seus millors registres de sempre, tant en el programa llarg (82,37 punts) com en la nota global (131,28).

Aprendre

Com a debutants, la seva principal aspiració a Sotxi és aprendre, però un cop aquí segur que assumiran el repte d'intentar guanyar-se una plaça per a la final, privilegi restringit als vint primers classificats d'un total de vint-i-quatre participants. En tot cas, Díaz considera que la seva gran cita olímpica serà en la pròxima edició dels Jocs. El patinador català espera que la seva iniciativa hagi servit per obrir portes a noves parelles. “Som uns privilegiats. A veure si hi ha més patinadors que s'hi animen, perquè és molt bonic. Fem art sobre gel”, sentencia el patinador barceloní.

EL REPTE

La gran fita seria guanyar-se una plaça de finalista, entre els vint primers
Van convèncer la federació perquè apostés pel projecte ara fa sis temporades

De l'Skating i el Barça, als Jocs

El primer contacte d'Adrià Díaz amb el patinatge sobre gel va ser als cinc anys en una festa d'aniversari del seu cosí a l'Skating de Barcelona. “Em va agradar molt, es veu que me'n sortia força bé i ja vaig passar de l'escola a fitxar pel FC Barcelona”, recordava el patinador. Adrià va estar competint individualment fins als 16 anys, i aleshores va estar a punt de deixar-ho perquè no se n'acabava de sortir amb els salts. El seu entrenador li va proposar de provar amb la dansa, i així va sorgir el projecte amb Sara Hurtado, que aleshores ja era la millor patinadora d'Espanya. “Ens va portar feina entendre'ns, perquè a l'hora de treballar cadascú és diferent”, afirma el català. I afegeix: “Cadascú té la seva personalitat, però amb el temps vas creixent, vas madurant i vas aprenent com portar la relació. Ara és molt millor, i això és el que ens ajuda a continuar junts. No és cap problema que ella sigui de Madrid i jo de Barcelona.” Sobre la seva parella de ball, l'Adrià apunta: “La Sara és treballadora, disciplinada i constant.” I així és com la Sara veu el seu partenaire: “És un patinador nat, molt creatiu. A vegades en les coreografies hem ideat alguns elements, que són característics nostres.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)