Més esport

Barcelona farà equilibris

La delegació de la precandidatura olímpica catalana que ha visitat Sotxi torna convençuda que els Jocs es podran fer

La inversió ha de ser sostenible i es vol aprofitar la pista de bob de La Plagne, als Alps francesos

Barcelona, aspirant a organitzar els Jocs Olímpics d'hivern del 2026, i Sotxi, escenari d'aquesta mateixa competició fins ahir mateix, tenen alguns punts en comú que donen ales a les aspiracions catalanes, segons va poder observar de primera mà la delegació que va visitar les seus olímpiques i que va ser encapçalada per la tinent d'alcalde de Barcelona, Maite Fandos, i pel secretari general de l'Esport, Ivan Tibau.

Geogràficament, Barcelona i Sotxi són ciutats costaneres, l'una banyada pel Mediterrani i l'altra pel mar Negre, que gaudeixen d'un estiu calorós, una primavera moderada i un hivern sostenible. La temperatura mitjana a Barcelona durant el febrer és de 10 graus i a Sotxi, de 6. De neu gairebé no n'hi ha mai. Amb tot, les dues capitals tenen dues serralades a poca distància. Les muntanyes de Kràsnaia Poliana, escenari de les competicions d'esquí, es troben a uns 50 quilòmetres de Sotxi, a menys d'una hora amb cotxe. En el cas de Barcelona, la distància fins a les estacions de La Molina i La Masella és superior (una hora i mitja), però això no és vist com un obstacle, sinó com una oportunitat per implicar tots els Pirineus –territori verge pel que fa a l'olimpisme– en aquesta aposta.

La delegació catalana va prendre nota del funcionament, el trasllat i les seus olímpiques de la ciutat russa i va tornar més convençuda que mai que fer els Jocs a Barcelona no és una utopia. “Si encara hi havia algun dubte, ara no n'hi ha cap: els Jocs es poden fer. Aquests dies hi ha hagut més neu al Pirineu que a Sotxi. El COI ens ha animat a apostar pels Jocs a Barcelona perquè els veuen perfectament viables”, assenyalava Maite Fandos.

Tibau, per la seva banda, també va admetre que el model de Barcelona és similar al de Sotxi, amb una doble ubicació: una gran ciutat que celebri els esdeveniments de gel sota cobert i unes estacions de muntanya per encabir-hi les proves a l'aire lliure. “És molt interessant veure com estan comunicades les dues ubicacions, com es fan els trasllats i quins mitjans de transport s'han fet servir, a banda de veure de prop les instal·lacions d'esquí, les pistes de gel, els hotels, etc. Ens ha interessat tot.”

La inversió

Tot i que ni el govern català ni l'espanyol poden afrontar a una inversió com la de Rússia –37.000 milions d'euros, la més cara de la història dels Jocs– Fandos admet que caldrà fer nous equipaments a Barcelona: “Necessitarem un nou espai de gel, sobretot per a les curses llargues, però és evident que farem servir molts dels grans espais esportius de la ciutat, com ara el Palau Sant Jordi i l'estadi Lluís Companys.” El model que es pretén imitar és el del mundial de natació del 2013, en què gairebé no va fer falta cap nova instal·lació i l'èxit d'organització va ser absolut.

Des de la precandidatura s'insisteix, a més, que totes les instal·lacions s'han de poder aprofitar l'endemà dels Jocs. El millor exemple és el de la Vila Olímpica de Barcelona del 1991, que es va vendre com a habitatges particulars i es va convertir en un nou barri de la ciutat.

Respecte a la competició de neu, La Molina compleix, segons Fandos, tots els requisits. La instal·lació que genera més incertesa és la pista de bob, luge i tobogan. A Sotxi, el comitè organitzador va construir la pista més moderna del món, però a Barcelona plantegen altres possibilitats més realistes. “En els Jocs Olímpics d'estiu hi ha competicions que es traslladen a gran distància, per exemple, la vela; en aquest cas hem pensat seguir el mateix esquema i aprofitar la pista de La Plagne (Alps francesos). El COI no ho veu malament, i és una manera d'integrar més territoris en el projecte”, explica la tinent d'alcalde, que té molt clar quin és el primer objectiu: “Hem de ser capaços de començar a organitzar a Barcelona grans esdeveniments relacionats amb els esports de gel, perquè se'ns visualitzi en les grans federacions d'aquests esports.

L'alt rendiment

Un altre dels grans problemes per a una futura candidatura és el deficient nivell, comparat amb les grans potències, que tenen els esports d'hivern a Catalunya i Espanya, com s'ha vist un altre cop a Sotxi. Rússia, a banda d'invertir milions d'euros en les instal·lacions, també va fer un ambiciós pla esportiu que permetés als seus atletes lluitar per les medalles en diverses modalitats, tota una utopia a Catalunya. Tibau admet que, independentment que la candidatura tiri endavant o no, s'està preparant un pla estratègic d'esports d'hivern per promoure la “cultura de la neu i el gel” sobretot a les escoles. Fandos recorda que en algunes disciplines ja s'està en una fase de progressió. “En el patinatge artístic i les proves de surf de neu els resultats internacionals són molt interessants, però volem que això passi en més modalitats”, explica la tinent d'alcalde, que també creu que la formidable actuació del nord-català Martin Fourcade és un aval per a la candidatura. “Els seus resultats demostren que al Pirineu poden sorgir esportistes d'un nivell excepcional”, afegeix.

DUES UBICACIONS

Barcelona tindria dos grans centres de competició, un d'urbà i un a la muntanya
La precandidatura té el suport dels dirigents internacionals
Després de visitar Sotxi no tenim cap dubte de les nostres possibilitats de fer realitat el somni d'uns Jocs d'hivern
Maite Fandos
Tinent d'alcalde de Barcelona
El model que volem aplicar a Barcelona, de les dues ubicacions (ciutat i muntanya) és molt semblant al que hem vist a Sotxi
Ivan Tibau
Secretari general de l'esport
El nostre model és el del mundial de natació, que ens permet aprofitar tots els grans espais esportius de què disposem

El ball dels candidats ja ha començat

Lògicament, quan una ciutat aspira a uns Jocs Olímpics, una de les primeres coses que ha de fer és observar quines seran les seves rivals, a banda de tenir en compte la famosa i polèmica rotació entre continents del COI. Ara mateix, per als Jocs del 2026, a banda de Barcelona, només hi ha mostrat un interès
oficial el Quebec i algunes ciutats nord-americanes (Reno, Denver, Boston i Anchorage). Aquestes últimes hauran de superar la seva pròpia fase de selecció dins el Comitè Olímpic dels
Estats Units. Els Jocs del 2018 ja estan concedits
a la ciutat coreana de Pyeongchang.

“La clau és l'elecció dels Jocs del 2022 –31 de juliol del 2015–, perquè llavors veurem si les ciutats candidates que no són escollides es tornen a presentar”, precisa Fandos, en la imatge en un dels actes de celebració dels vint anys dels Jocs del 1992. Les sis aspirants als Jocs del 2022 són Cracòvia (Polònia), Oslo (Noruega), Almati (Kazakhstan), Lviv (Ucraïna) i Pequín (Xina).

La tinent d'alcalde assegura que el suport del Comitè Olímpic Espanyol (COE) és total: “A Barcelona vam donar suport a Madrid i ara ens toca a nosaltres provar-ho; la relació amb Alejandro Blanco –president del COE– és
excel·lent i està al nostre costat.” Fandos considera que la tensió política entre els governs de Catalunya i Espanya no afectarà les possibilitats de la candidatura: “El govern espanyol també veu els Jocs com un projecte seu.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)