Més esport

Jornet inicia l'aclimatació per al rècord de l'Aconcagua

Alpinisme. El català intentarà batre des d'Horcones el temps de 15 hores i 5 minuts que va fer l'asturià Jorge Egocheaga però que no està homologat pels guardes del parc nacional

Kilian Jornet ja és al peu de l'Aconcagua (6.962 m), on ha començat a aclimatar-se per intentar batre el rècord d'ascensió i descens de la muntanya més alta del món fora de les serralades de l'Himàlaia i el Karakoram. Aquest serà el penúltim repte del seu projecte Summits of my life, amb el qual ja ha fet els rècords del Mont Blanc, el cim més alt dels Alps (4.810 m); el Cerví (4.478 m), considerat un dels més bells del món, i el McKinley (6.194 m), el més alt de l'Amèrica del Nord. Només va fallar a l'Elbrús (5.642 m), el més alt d'Europa, on té previst tornar en unes dates encara per concretar. La cirera del pastís serà, òbviament, l'atac que farà a la muntanya més alta del món, l'Everest (8.848 m), previst per al proper 2015.

Des d'Horcones

Jornet havia previst inicialment intentar el rècord des de Plaza de Mulas (4.300 m), que està en possessió de l'italià Bruno Brunod, amb un temps de 5 hores i 57 minuts. Finalment, però, ha traslladat la sortida i l'arribada a Horcones, a l'entrada del Parc Nacional de l'Aconcagua, des d'on tindrà un recorregut de 88 km, amb 4.150 m de desnivell positiu i 4.150 de negatiu.

El rècord des d'aquest punt el va fer el portuguès Carlos Sá fa dues temporades (15h42), per bé que Jornet pren com a temps de referència el de l'asturià Jorge Egocheaga, que no està homologat perquè la seva ascensió del 2007 (15h05) es va fer sense el coneixement dels guardes del Parc Nacional.

Jornet s'ha establert a Plaza de Mulas, camp base habitual de l'Aconcagua, amb l'objectiu d'aclimatar-se i reconèixer el recorregut fins al cim, que no té dificultats tècniques. De moment ja ha arribat aquest cap de setmana passat fins als 5.500 m. L'acompanyen en l'expedició els càmeres Seb Montaz i Vivian Bruchez i la corredora de muntanya sueca Emelie Forsberg, la seva parella sentimental, que també intentarà fer una ascensió ràpida, per bé que no hi ha un temps de referència femení, atès que només s'ha homologat el rècord fins al cim –sense descens– que Maria Mackern va fer el 2002 (17h30). A Forsberg li sortirà competència, ja que també té previst fer l'atac a l'Aconcagua la brasilera Fernanda Maciel.

Jornet encara no ha anunciat quina serà la data triada per fer l'intent de rècord. Dependrà de la seva aclimatació a l'altura, però també de les condicions meteorològiques de la muntanya: “Aquest repte té dues dificultats principals. D'una banda, l'altura, ja que estarem a gairebé 7.000 metres. De l'altra, la meteorologia, que serà la que ens marcarà el dia que podrem intentar el rècord”, explicava Jornet abans d'arribar a la muntanya. El que sí que té clar és quin serà el seu mètode d'ascensió: sobrietat i economia de mitjans. La ruta no requereix dur cordes i, en principi, es pot fer íntegrament amb vambes d'esport, ja que no s'espera neu a la ruta.

ADAPTACIÓ

Kilian Jornet ha arribat aquest cap de setmana fins als 5.500 metres d'altitud
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)