Més esport

El Makalu haurà d'esperar

Alpinisme. Latorre i Picas, que eren al CBA quan es va produir el terratrèmol del Nepal, a punt d'avortar l'expedició. Kilian Jornet arriba avui al Nepal per ajudar tant com pugui

Ferran Latorre i Núria Picas decidiran en les properes hores el futur de l'expedició que els va dur al Makalu (8.463 m), per bé que el més probable és que avortin l'ascensió a la cinquena muntanya més alta del món. El terratrèmol de 7,8 graus en l'escala Richter que dissabte va provocar una catàstrofe al Nepal –les víctimes mortals ja superen les 3.700– els va enxampar al camp base avançat (CBA), a 5.700 m, però tant ells com la resta de persones concentrades al Makalu –una seixantena, entre xerpes, portadors i alpinistes– en van sortir il·lesos.

Els dos catalans continuaven ahir al CBA, a l'espera de prendre una decisió, però tot indica que donaran l'expedició per acabada: “Pràcticament descartem l'ascens al Makalu. Primer, per respecte al que ha passat en aquest país i a la seva gent, amb totes les víctimes que hi ha hagut. [...] Per altra banda, la muntanya ens ha ensenyat les dents i creiem que no és el moment. Ens estan arribant informacions molt dures dels ferits. S'està acabant l'aigua i això pot provocar epidèmies. Tenim el cor en un puny i esperem que millori la situació”, explicava ahir Núria Picas a Els matins de TV3. La berguedana va informar que feia 25 hores de l'última rèplica –es va produir diumenge i va ser molt més fluixa– i que creia que es trobaven en lloc segur: “Estem calmant familiars i amics. Sabem que estem relativament segurs i creiem que si hi ha d'haver més rèpliques no seran tan fortes.” També va dir que no tenien notícia de cap evacuació –a diferència de l'Everest, on hi ha nombrosos morts i desapareguts– i que la vintena d'alpinistes que estaven de camí al camp 1 (6.700 m) quan es va produir el terratrèmol, o que ja hi havien arribat, van poder tornar al CBA pel seu propi peu. Picas va descartar l'evacuació en helicòpter i va explicar que per tornar fins al camp base (4.600 m) han de passar per un tram de roques: “És molt perillós però presumiblement les roques ja deuen haver caigut amb el sisme d'abans-d'ahir [per dissabte].” Després haurien de fer un tresc de 7 o 8 dies fins a la població de Num i, d'allà, un viatge de quatre hores en tot terreny que els portaria a Tumlingtar, on podrien prendre un avió cap a Kàtmandu, la capital del Nepal. Al Makalu també hi ha l'alpinista andorrà Domi Trastoy.

Cinc federats catalans

La Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) va informar ahir que té constància que cinc dels seus federats, inclosos Picas i Latorre, eren al Nepal per dur-hi a terme diverses activitats esportives. Cap d'ells va prendre mal. Jordi Corominas, un dels alpinistes catalans més destacats, es trobava sa i estalvi a Namche Bazaar, porta d'entrada a la vall de Khumbu, on hi ha l'Everest. Corominas tenia previst reunir-se avui mateix a Kàtmandu amb Kilian Jornet, amb qui havia d'escalar l'Everest. L'atleta de muntanya cerdà va anunciar ahir que viatjarà igualment al Nepal però que modificarà els plans inicials amb l'objectiu de “col·laborar, en la mesura que sigui possible, en el suport a la muntanya i en zones remotes, on se'ns necessiti.”

El barceloní César Friol va viure el terratrèmol des d'un llogarret de la vall de Khumbu. Finalment, els tarragonins Aleix Ballarin i Ángel López eren a Bhaktapur, una ciutat propera a la capital, en el moment del sisme. Feien un viatge en BTT amb finalitat humanitària. Tots dos eren ahir a Kàtmandu esperant agafar un vol cap a Nova Delhi, segons fonis de la FEEC.

Segon any tràgic a l'Everest

  • VÍDEO: gravat

Les xifres de morts i desapareguts a l'Everest són confuses. Alguns mitjans citaven ahir fins a una vintena de morts i uns 200 desapareguts, d'unes 800 persones que es calcula que podria haver-hi a la muntanya en el moment del terratrèmol. Un gran allau provocat pel sisme –i gravat per l'escalador alemany Jost Kobusch– va escombrar part de la muntanya i del camp base i va destruir la ruta per la glacera de Khumbu. Les expedicions descarten obrir una ruta nova per aquest tram, un dels més perillosos de l'ascensió a l'Everest, de manera que el rescat de les 160 persones que es troben entre els camps 1 i 2 s'haurà de fer en helicòpter. L'Everest va viure la seva jornada més negra tot just una setmana després de commemorar-se el primer aniversari de l'anterior pitjor tragèdia, en la qual un allau a la glacera de Khumbu va provocar la mort de 16 xerpes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)