Més esport

Més de 150 medallistes

Al llarg de la història dels Jocs, 155 catalans han guanyat alguna medalla. A Rio se'n van afegir set a la llarga llista

Mireia Belmonte i Marc López s'estrenen com a campions i Catalunya ja en té 25

Des que es van començar a disputar els Jocs Olímpics, un total de 155 esportistes catalans han guanyat alguna medalla. En els Jocs de Rio van ser set els que van pujar per primer cop a un podi olímpic i van fer que se superés la xifra de 150 medallistes. Marc López es va estrenar en un podi amb la medalla d'or en el doble de tennis fent parella amb Rafael Nadal. Els altres sis que van guanyar una medalla per primera vegada ho van fer amb la de plata. Laia palau, Anna Cruz, Sílvia Domínguez, Marta Xargai i Lucila Pascua en el bàsquet femení, i Xavi Garcia en el waterpolo masculí, formant part de l'equip de Croàcia. Els altres set, fins arribar als catorze catalans que han tornat amb una medalla, ja ho havien aconseguit i en van afegir una de nova a la seva col·lecció. Entre els 155 catalans que han guanyat alguna medalla al llarg de la història olímpica, hi ha un clar domini dels homes, que n'han aconseguit 120 per només 35 de les dones.

Divuit homes i set dones

De tots aquests esportistes catalans guardonats en uns Jocs, 25 han estat campions olímpics, 18 homes i 7 dones. En els Jocs de Rio es van guanyar tres medalles d'or, però només dos esportistes van aconseguir per primer cop el títol olímpic. Saül Craviotto va afegir el seu or en el K-2 200 m de piragüisme fent parella amb el gallec Cristian Toro al que ja tenia des de Pequín 2008 en K-2 500 m fent parella amb un altre gallec, Carlos Peréz Rial. El ja esmentat Marc López va ser l'altre campió, mentre que la nedadora Mireia Belmonte –que havia guanyat dues plates a Londres–, va conquerir l'or en els 400 m estils. De les tres places de podi que hi ha, els esportistes catalans són molt assidus al segon lloc, és a dir a guanyar la medalla de plata, ja que 97 ho han aconseguit al llarg de la història, 74 homes i 23 dones. Els medallistes de bronze no són gaires, i hi ha 33 esportistes que ho han aconseguit, 28 homes i 5 dones.

Les nou medalles, tres d'or, que han guanyat els catalans a Rio han allargat les ratxes que tenien fins ara. Des de Mont-real 1976 fins ara –quaranta anys–, sempre hi ha hagut un català al podi en cada una de les onze edicions que s'han disputat. La ratxa de campions és més curta i des de Barcelona 1992 –les últimes set edicions, 24 anys–, sempre hi ha hagut un campió olímpic català com a mínim. En els quatre Jocs anteriors a Rio, només n'hi va haver un, i en aquest s'han tornat a guanyar tres medalles d'or, les mateixes que hi va haver a Atlanta 1996, molt a prop de les quatre que es van aconseguir a Barcelona.

Els millors de sempre

Els resultats dels 98 esportistes catalans que han participat a Rio han fet que es milloressin els registres de sempre en uns Jocs Olímpics en cinc modalitats de diversos esports. Mireia Belmonte en natació femenina va millorar les seves medalles de plata, el mateix que va fer Marc López en el tennis masculí. La medalla de plata en el bàsquet femení va millorar l'anterior resultat. També se'n va igualar un, l'or de Saül Craviotto en piragüisme. Altres entrades de nous esportistes en la llista han estat motivades perquè mai havien participat catalans en aquell esport o modalitat o perquè l'esport s'estrenava en els Jocs Olímpics, com va ser cas del rugbi de 7.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)