Dakar

Nandu Jubany

pilot de motos al raid dakar 2018

“Si no l’acabes, no serveix”

Motor. Nandu Jubany presenta l’equip per al Dakar, el seu segon projecte per córrer la cursa del desert. “Aquest any quan he pogut agafar la moto estic més valent, m’hi trobo millor”, afirma

Nandu Jubany té coll avall que, aquest any sí, serà a la línia de sortida del Dakar després que una lesió li ho impedís en el seu primer intent. El cuiner va presentar el seu equip ahir al Serrat del Figaró, a Taradell. “Dones per fet que arribaràs a la sortida, però l’any passat no vaig arribar ni a sortir”, va dir. Jubany es va trencar el radi del braç esquerre mentre s’entrenava al Marroc, on té previst viatjar d’aquí a tres setmanes. Precisament, la seva preparació, diferent a la de fa un any, va ser el fil conductor de la presentació del seu NanduDakar, liderat per Nani Roma en la figura de mànager. “Jo et passaré cada dia amb el cotxe”, va dir fent broma, el pilot de Mini. “Quan em vaig fer mal, l’objectiu era arribar i començar. I ara que ho tenim a prop, l’objectiu és sortir, veure com ho fem i acabar-lo. El Dakar si no l’acabes no serveix. Per la preparació que hem fet, les operacions que acumulo, la gent que m’ha ajudat, les hores que he perdut... Hem d’acabar”, va apuntar.

“No he pogut agafar la moto fins fa dos mesos. Hem entrenat molt el físic, amb bici de carretera i gimnàs, i potser l’any passat vaig anar més amb moto. Aquest any quan he pogut agafar la moto estic més valent, m’hi trobo millor, i la veritat és que estic millor”, va puntualitzar Jubany, després d’aguantar els comentaris dels companys sobre si s’havia entrenat poc. “Té molta energia i, quan es posa en un projecte, arriba fins al final”, van destacar Roma i Jordi Viladoms. El cuiner i el nutricionista esportiu Toni Solà han creat la línia de productes Sport Gastronomy, que es comercialitzaran en breu. “L’any passat em feia menjar suplements immenjables, vaig decidir que era hora de tenir complements energètics naturals i bons. Els esportistes han de menjar bé, però que sigui bo també”, va dir Nandu Jubany.

Una caiguda en bici aparta Joan Font

“Renunciar al Dakar és una verdadera llàstima, però segons els metges al gener no estaré del tot recuperat, i competir lesionat és de bojos”, va dir Joan Font, que havia de córrer la cursa amb un Toyota Land Cruiser –va guanyar la Baja Aragó en T2– un any després del seu debut, en el que va abandonar en la quarta etapa. El pilot de ral·lis vigatà es va fracturar la clavícula esquerra mentre s’entrenava en bici de carretera i no es pot recuperar a temps. “Estic tocat anímicament, he preparat tot l’any aquesta cursa, però és impossible”, va dir.

“S’ha de ser educat i explicar el nostre anhel”

“Mai m’he amagat”, afirma Nandu Jubany sobre el seu posicionament respecte al país. El cuiner cobrirà demà el primer torn, juntament amb l’humorista Peyu, en una de les dues cel·les a la plaça Major de Vic en solidaritat amb els presos; en el marc de l’acció Un Poble Empresonat que organitza l’ANC, Òmnium i el CDR d’Osona. “Com a Restaurant Can Jubany o Jubany Events fem esdeveniments per a tothom... Tinc una empresa gran on ara mateix som 150 treballadors, i he de vetllar per aquesta gent. Però com a Nandu particular, crec que sí”, va dir respecte a la seva posició. I l’argumenta: “Havent nascut a Monistrol de Calders i fent 20 anys que soc a la Plana de Vic, si no fos independentista potser l’estrany seria jo. On vivim som així.” Jubany reconeixia que l’experiència dakariana pot ser, també, una nova via per fer pedagogia: “Jo sempre miro d’explicar-ho, en conya, perquè tinc aquest tracte afable amb tothom. Tinc amics al País Basc, a Madrid, a Andalusia... i sempre els ho dic: a Calldetenes ja som independents. Quan arriba l’11 de setembre és una festa per a nosaltres... Però bé, hem vist que no ho era tant, de festa. És difícil i no ens deixaran marxar: hem de lluitar i convèncer més gent al nostre projecte.” I afegia: “S’ha de ser educat, explicar el nostre anhel. Parlant la gent s’entén i ho hem de fer de manera pacífica com fins ara.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)