Motociclisme

L’embranzida és aquí

Marc Márquez domina a Jerez, obté la segona victòria seguida del curs i ja és el líder en solitari del mundial de MotoGP

Caiguda múltiple de Lorenzo, Dovizioso i Pedrosa quan lluitaven pel segon lloc, que hereta Zarco

El moment ha arribat. Marc Márquez ha agafat embranzida i ahir va aconseguir la segona victòria seguida del curs en el GP d’Espanya, a Jerez, amb una actuació gairebé tan dominant com la de fa quinze dies a Austin. Amb dues victòries i un segon lloc en quatre curses, el cerverí encapçala la general de MotoGP per primer cop enguany. Per posar aquests resultats en el seu context, els altres dos pilots que han repetit podi són Johann Zarco, segon ahir i a l’Argentina, i Andrea Iannone, tercer en les dues últimes curses. El francès de Yamaha Tech3 és el segon de la general, mentre que el tercer és, sorprenentment, Maverick Viñales, només setè ahir amb la Yamaha oficial, però que està traient suc de la regularitat. Dit d’una altra manera, els rivals naturals de Márquez són lluny del cerverí.

Cop de teatre

Entre ells, el gran damnificat de Jerez és Andrea Dovizioso. El pilot de Ducati arribava a Andalusia com a líder de la general, però va caure en una topada múltiple amb el seu company Jorge Lorenzo i l’altra Honda HRC, de Dani Pedrosa. Era la volta 17 (de 25) quan l’italià va mirar de prendre el segon lloc al mallorquí al final de la recta del darrere. Va anar llarg i Lorenzo va voler tancar el revolt per recuperar el lloc, sense adonar-se que el vallesà ja l’estava arrodonint per dins. La Desmosedici va topar amb la RC213V, Pedrosa va sortir per les orelles i Lorenzo va arrossegar Dovi en la seva pròpia caiguda. Els comissaris esportius van investigar la maniobra, però la van considerar un incident de cursa. Un cop de teatre que va deixaria Márquez sense rivals, si no fos que a aquelles altures ja els avantatjava de més de dos segons.

Uns minuts abans, just en l’equador de la cursa, el líder havia salvat una possible caiguda al més pur estil Márquez. Thomas Lüthi va deixar tot de graveta escampada per l’asfalt quan va caure en el rapidíssim onzè revolt –dedicat a Àlex Crivillé–, i el cerverí va ser el primer a arribar-hi, a uns 200 km/h. La lliscada va ser marca de la casa, però el campió no va deixar de cargolar el puny dret i la seva cavalcada va seguir impertorbable.

Yamaha salva els mobles

Sobre la línia de meta, Márquez va avantatjar Zarco de cinc segons. El francès va tornar a ser la millor Yamaha, però si més no les M1 oficials de Valentino Rossi i Maverick Viñales van salvar els mobles gràcies a l’incident que va trencar el podi. L’italià va entrar cinquè, enganxat a Iannone (Suzuki) i Danilo Petrucci (Ducati Pramac), mentre que l’empordanès va ser setè, a 13.5 del vencedor i a 5 segons del seu company, rere l’altra Ducati privada de Jack Miller.

37
victòries
a MotoGP acumula Márquez amb la d’ahir. Iguala el total de Mike Hailwood i ja és el sisè amb més triomfs.
50
anys
va fer a Jerez del triomf de Salva Cañellas a Montjuïc 1968, el primer d’un català. Ahir Márquez va aconseguir el 265è.
14
curses
sense guanyar suma Yamaha, a només quatre del seu rècord negatiu (18, entre el final del 2002 i el 2003).

Marc Márquez

Avís per a navegants del vigent campió del món. El cerverí ha posat la directa amb una nova victòria dominant.

Tito Rabat

Va sortir malament i va voltar despenjat fins que la topada al capdavant el va enlairar fins al catorzè lloc.

Aleix Espargaró

Va quedar a l’estacada en la primera volta. És el tercer abandonament per avaria de l’Aprilia en quatre curses.

Dani Pedrosa

L’embolic de les Ducati el va deixar fora de joc sense tenir-hi culpa ni pecat. Encara bo que no es va fer mal.

Maverick Viñales

Les circumstàncies li van permetre salvar els mobles en una cursa sense ritme. Es manté tercer de la general.

Pol Espargaró

Onzè lloc del de Granollers, al davant del seu company Smith però rere la KTM ‘proto’ del provador Kallio.

Àlex Rins

El barceloní va anar a terra en la sisena volta, quan era cinquè. Acumula un podi i tres caigudes en quatre curses.