Motociclisme

Márquez en estat pur

El cerverí cau en l’escalfament, arrisca amb l’elecció de les cobertes i guanya el GP d’Aragó després de batre Dovizioso

Lorenzo cau entorpit pel futur vencedor i Rins lluita pel podi amb l’altra Suzuki de Iannone

Marc Márquez ha viscut un cap de setmana de somni en el GP d’Aragó, culminat amb un triomf marca de la casa. Dijous el circuit de Motorland va batejar el desè revolt amb el seu nom; divendres va liderar la combinada només per segon cop enguany, i dissabte va caure en el tercer lliure però va lluitar per la pole fins al final. Ahir va tornar a caure en l’escalfament, va arriscar muntant el pneumàtic tou al darrere en comptes del dur i va batre Andrea Dovizioso en un duel cara a cara –més ben dit, braç a braç– resolt amb l’avançament definitiu quan faltaven menys de tres voltes.

És la seva sisena victòria en tretze curses disputades, la primera que aconsegueix des de Sachsenring, fa més de dos mesos, i la setena prova seguida en què amplia el seu avantatge al capdavant de la general. Falten només cinc curses i ja té el cinquè títol de Moto GP a mig coll.

Duel intens

La cursa va ser cosa de dos perquè Jorge Lorenzo va anar a terra en el primer revolt mentre Márquez es col·locava primer, abans que Dovi l’avancés de seguida. El balear va sortir per les orelles en donar gas per la banda bruta de la pista i es va dislocar un dit del peu dret. El 99 va assegurar que Marc li havia fet “un avançament tipus block pass”, anant molt llarg i sense deixar-lo entrar en el revolt. Amb el desgavell, Iannone va tancar la primera volta tercer rere el 93 i el 4, seguit per l’altra Suzuki d’Àlex Rins –sortia novè–, el segon pilot d’HRC Dani Pedrosa i Aleix Espargaró, tretzè a la graella. Sorprenentment, els quatre perseguidors van mantenir els llocs respectius fins al final: Rins va sumar la segona quarta posició seguida, Pedrosa va igualar el millor resultat del curs, cinquè, i el gran dels Espargaró va repetir el sisè que havia assolit l’any passat a Motorland, el millor amb Aprilia. En canvi, Yamaha va acabar amb Rossi vuitè i Viñales només desè.

Els líders mantenien un ritme més aviat lent, amb la qual cosa les Suzuki –amb Rins tercer des del tercer gir– no es despenjaven. Dovi no va baixar d’1:49 fins a la setena volta, i en la dotzena va fer 1:48.3 per escapolir-se de Marc. El Tro també va cargolar el puny dret i dues voltes més tard va recuperar el primer lloc, alhora que Iannone avançava Rins. Però Dovi s’hi va tornar, frec a frec, fins que en les últimes cinc voltes el duel va pujar d’intensitat, amb la Suzuki del 29 pel mig mirant de treure’n suc. Dovi va rebutjar tres cops l’atac del 93, però el Tro va conquerir el lloc en l’antepenúltim gir i el va refermar fent 1:49.0 en els dos últims, dues i tres dècimes més ràpid que Dovi, respectivament.

270
victòries
sumen els pilots catalans en el mundial des de la primera de Salvador Cañellas el 1968, fa 50 anys. El 2018 Márquez n’ha afegit sis i Arenas, una.
23
curses
seguides acumula Yamaha sense guanyar-ne cap. Ja ha superat les 22 de la seva pitjor ratxa històrica anterior, entre 1997 i 1998, fa 20 anys.

LES XIFRES

16
caigudes
suma Márquez amb les dues a l’Aragó. Només Crutchlow n’ha tingut tantes en Moto GP, però en cursa el 93 només en té una, a Mugello.

Marc Márquez

Un triomf de traca per deixar el títol conclús per a sentència. A Cervera ja tenen el cava en fred per quan arribi el dia.

Jordi Torres

Va creuar la meta a mig segon del seu company Siméon. Amb el debut en Moto GP, el rubinenc va “complir un somni”.

Aleix Espargaró

Una dosi de motivació en un any en què la moto “no funciona”. Va mantenir un ritme de cursa “espectacular”.

Dani Pedrosa

Va acabar molt a prop del capdavant, però la falta d’adherència amb la roda dura el va despenjar de les Suzuki.

Maverick Viñales

Sensacions “pèssimes”, sense tacte amb les rodes. Confessa que té la motivació per terra, però no es vol rendir.

Pol Espargaró

Dissabte el van operar d’una fractura de clavícula després de caure en els lliures. Vol reaparèixer a Tailàndia.

Àlex Rins

Com a Misano, una gran sortida el va enlairar fins als llocs d’honor. Va ocupar posició de podi i va sumar un quart d’or.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)