Motociclisme

Lluna de mel ‘interruptus’

L’incident en la sortida del GP de l’Aragó enrareix l’ambient entre Márquez i Lorenzo, que el 2019 seran companys d’equip a Honda HRC

El cerverí competeix amb un nivell extraordinari d’agressivitat, risc i ambició

Només el temps dirà si l’incident en la sortida del GP de l’Aragó, diumenge passat, queda en no-res o esdevé la pedra a la sabata que d’ara endavant farà anar coixa la relació entre Marc Márquez (25 anys) i Jorge Lorenzo (31), encara no dos mesos abans que passin a ser oficialment companys a Honda HRC amb vista al 2019. Val a dir que el tarannà dels protagonistes no fa pensar que les costures d’un lligam encara incipient s’hagin estripat sense remei. De fet, Lorenzo va admetre a Twitter que Márquez li havia trucat ahir a la tarda per interessar-se pel seu estat, “cosa que l’honora”.

Tanmateix, però, la lluna de mel en què semblaven instal·lats d’ençà de l’anunci del fitxatge del mallorquí per la firma de l’ala daurada es va trencar de cop quan el 93 va sortir del primer revolt de Motorland camí d’una victòria tenyida d’ambició i heroïcitat, mentre el 99 quedava estès a terra amb una lesió que a hores d’ara posa en dubte la seva participació en el GP de Tailàndia, la setmana que ve. Lorenzo té el dit gros del peu dret dislocat i el metatars del segon dit trencat. Ahir a Barcelona li van posar un guix nou a la cama.

No era el primer cop

Paradoxalment, en la trifulga no hi va haver cap mena de contacte i la direcció de cursa ni tan sols va investigar la maniobra: un hipotètic VAR motociclista hauria fet palès que Lorenzo cau tot sol mentre Márquez s’escapoleix aliè a la dissort del seu futur company. Tal vegada fos això el que va dur el mallorquí a parlar sense embuts a Alcanyís. “Així com a Misano la caiguda va ser culpa meva, aquesta vegada Marc m’ha destrossat la cursa, m’ha destrossat el peu i m’ha destrossat la gran oportunitat que tenia de guanyar la prova”, va dir diumenge, després de recolzar les crosses a la taula.

És clar que la “impotència” i la “ràbia” que l’assaltaven van ser el catalitzador que el va dur a buidar el pap. Era el seu segon zero seguit –el dia que l’altra Ducati d’Andrea Dovizioso sumava el quart podi consecutiu–; s’havia fet mal, i, al capdamunt, considerava que no era pas el primer cop que Márquez li feia una jugada semblant. Havia passat “el mateix”, va dir, a Àustria a mitjan agost i, posats a fer memòria, a Silverstone el 2014. El mateix vol dir un block pass, la maniobra d’avançament en què un pilot va llarg per dins i arrossega el rival cap a l’exterior en no deixar-li lloc per girar. La diferència substancial és que en les ocasions anteriors tots dos en van sortir dempeus, mentre que a Alcanyís Lorenzo va anar a terra. Segons el parer de Márquez, perquè un cop s’estava sobre aquella part bruta de la pista, calia tenir “sang freda” abans d’obrir el gas de bell nou.

Alcanyís, fa cinc anys

Més enllà de la polèmica puntual, el que l’incident fa palès és que el Tro de Cervera competeix amb un nivell extraordinari d’agressivitat, risc i ambició. Això, que li va valer el triomf diumenge a Motorland, també fa que tard o d’hora els rivals es girin contra ell. Sense moure’ns d’Alcanyís, fa cinc anys –en la seva estrena triomfal a Moto GP– Márquez va provocar la caiguda de Pedrosa. El va atacar passat de voltes i el protector del colze del cerverí va tallar el cable del control de tracció de l’Honda bessona del vallesà, que va sortir per les orelles igual que Lorenzo –el pilot que el substituirà a HRC– diumenge passat. “S’ha de saber fins on es pot jugar”, va dir Pedrosa aleshores.

Márquez té el llistó molt alt, com bé sap Rossi, el príncep de la velocitat destronat per aquell nano que de petit s’hi feia fotos embadalit. Fa tres setmanes, a Misano, l’italià –encara ofès per l’escomesa del 93 a l’Argentina– va refusar l’encaixada de mans del català. Llavors Lorenzo va parlar amb equanimitat i sentit comú, dues virtuts que tant de bo siguin ben exercitades dins del box d’HRC un cop hagi guarit l’última fractura.

FARAN LES PAUS?

Márquez va trucar ahir al pilot mallorquí per interessar-se pel seu estat
Era el segon zero de Lorenzo, s’havia fet mal i, al capdamunt, el 93 era reincident

Márquez desfà l’empat amb agror

El brevíssim duel en l’arrencada del GP de l’Aragó va ser l’onzè enfrontament braç a braç entre Marc Márquez i Jorge Lorenzo en Moto GP. Abans de l’apagada del semàfor a Motorland, el cerverí i el balear s’havien imposat cinc cops cadascun. La caiguda del 99 va desfer l’empat amb agror. Curiosament, fins que va caure a Misano lluitant amb Márquez pel segon lloc, Lorenzo havia batut el Tro en els quatre duels anteriors: a Xest el 2015 (la cursa en què –segons Rossi– es va endur el títol amb la connivència de Márquez), Mugello el 2016 (per 19 mil·lèsimes), i Brno (pel segon lloc) i Àustria aquest any. Els dos últims han acabat amb el mallorquí a terra.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)